Супер лига обзор на 7 кръг

Супер лига обзор на 7 кръг


Първият полусезон е преполовен, след 7 изиграни кръга се очертава ясна картина, кой къде се намира като класиране, организация на игра и потенциал. От показаното до този момент може да се обобщи, че лигата е разделена на три нива, първите четири отбора (тимове, които побеждават и като гости), среден ешелон (разчитайки основно на домакински победи) и изявени аутсайдери.

Пирин – Черно море 3-0 в отделните части (25-18/25-21/25-18)

След грешната стъпка в Монтана в предишния кръг разложките волейболисти много бързо са намерили верния път към победата.  В домакински мач срещу Черно море, чиста победа с убедителна игра. Акценти за отбелязване са силна игра в края на мрежата за Пирин и тримата нападатели са допринесли за победата с двуцифрен брой точки, четворките Катранджиев 13, Елчинов 12 и диагоналът Георгиев 19 точки. Смазващо превъзходство при атака след негативно посрещане 62% срещу 24% за Черно море, добавяйки 7 аса и 13 точкови блокади и картината става пълна, оформяща категоричната победа на домакините. С 18 точки в актива си Пирин заема престижното трето място във временното класиране.

Левски – Миньор 2-3 в отделните части (23-25/25-20/25-15/27-29/16-18)

Драма в Горна Малина! Цената на грешките и моментите, в които се допускат. Във втори пореден мач отборът на Левски изпуска триточкови победи, това може да говори за няколко неща първо – неправилни решения при организирането на атака, второ липса на класа и майсторство в завършващата фаза, трето подценяване или недооценяване на важните моменти определящи изхода на всяка среща. Акценти за отбелязване са опитът срещу младостта, Коце Стойков (Миньор) 32 точки, Спас Байрев (Левски) 36 точки. Сериозно противоборство и рекорд за Байрев до този момент в Супер лигата. Сериозна битка на блокада с предимство за Левски 17 блока срещу 15 за Миньор. Изравнени показатели в повечето компоненти от играта, но разликата, която е довела до победата на Миньор е предимството при атака след негативно посрещане 54% срещу 43% за Левски. Двата отбора си поделят точките от този мач и заемат места в средата на таблицата, 5-6 място.

 

Марек – ЦСКА 1-3  в отделните части( 20-25/20-25/25-23/24-26)

Победната серия на ЦСКА продължава и след тежкото гостуване в Дупница. Мач в две части, първата за гостите, втората за домакините, благодарение на отпускането в редиците на армейците. Акценти за отбелязване – волейболистите на ЦСКА бяха добре организирани на блок-защита и до голяма степен успяха да неутрализират основния нападател на домакините Дауди, който въпреки 16-те точки, които направи беше слабо ефективен 36%. Добро взаимодействие на разпределителя на ЦСКА Станков с всички нападатели, най-вече с централните нападатели, не само при перфектно посрещане, но и с извадени топки от мрежата. Минус в играта на младия разпределител на ЦСКА е липсата на атака от зона 6, така наречения пайп, много ефективна комбинация, за която той има изпълнители, но не ги използва. Марек играе слабо на начален удар, стар техен проблем, който продължава и през този сезон, не използват домакинското предимство и допускат повече грешки на този елемент от гостуващия отбор. Определено втората част на мача беше много по-интересна и предложи повече обрати и драматични моменти, а опитът на ЦСКА беше решаващ за приключване на този мач в четири гейма.

Арда – Монтана 0-3  в отделните части( 9-25/16-25/19-25)

Поредна катастрофална загуба за Арда. Всякакви коментари са излишни при такъв резултат. Монтана икономично и пестеливо са взели, това за което са пътували до Кърджали,  3 точки и нова победа.

Добруджа 07 – Славия 3-0  в отделните части (25-17/25-16/25-19)

Едва ли някой се е съмнявал в успеха на домакините в този мач. Такива мачове са добре дошли за треньорите на по-силните отбори. Те могат да дадат почивка на титулярите и да пуснат резервите, които да трупат игрова практика. Без нещо фрапиращо откъм волейбол, Добруджа 07 печели срещата срещу последния в класирането отбор на Славия.

Тетевен – Нефтохимик 0-3 в отделните части (15-25/19-25/25-27)

Едно напред, едно назад, това е темпото на Нефтохимик за момента. Важна победа за оправяне на самочувствието след загубата от Добруджа 07 в предишния кръг. Акценти за отбелязване – пълно превъзходство за гостуващия отбор във всички компоненти  най-изразено е на атака след защита 59% срещу 32% за Тетевен, явно завръщането на бразилския разпределител Де Арауджо в основния състав се е отразило добре на нападателите на нафтата. Добре са се представили и на блокада, 12 блока за три гейма. За домакините дисбаланса между посрещането (54% позитивно и 31% перфектно) и нападението (38%) не е позволил да се закачат в мача, казано на жаргонен волейболен език. Третият гейм най-оспорван, но по скоро това се дължи на отпускането на гостите след два сравнително бързи  спечелени гейма. С тази триточкова победа Нефтохимик изплува в класиране и в момента заема шеста позиция в класирането.

 

+ There are no comments

Add yours