Ако искаш нещо наистина, няма какво да те спре да го постигнеш!


Здравейте приятели на VolleyComment.

В рубриката на Мария Филипова “Звездите споделят”. Днес ще ви запознаем с историята на Мира Паскова .Как, кога и защо избра любимата ни игра.

Кога се срещна с волейбол за първи път? Кой и с какво те запали по волейбола?

-Първата среща с волейбола ми беше преди 12г. Благодарение на първия ми треньор Стефан Стефанов, който ми показа,че не футболът, а волейбола е моя спорт.

Беше любов от пръв поглед.

 Ако не беше спорта, с какво щеше да се занимаваш?

-Както съм казвала и преди може би ако не играех волейбол, щях да съм в армията.

От разходките с патериците, преди година, до MVP за турнира за купата на България, какво ти костваше това?

-Както знаем контузиите са част от работата ни, малко са състезателите имали късмета да минат между капките без сериозни травми. Отсъствието от игрището, далече от хората с които прекарваме по голямата част от времето си учат на много, не беше лесно завръщането ми на игрището, но съм благодарна на хората които останаха и  бяха до мен през целия период, без тях нямаше да успея!

снимка:национална волейболна лига

 Казват, че травмите каляват, и дават друга гледна точка за живота, за спорта, така ли беше при теб след операциите които претърпя, какво научи от този период?

-С всяка следваща травма разбираш че ако искаш нещо наистина няма какво да те спре да го постигнеш. Усилията са много, трудно е да не спираш да се бориш всеки ден, но благодарение и на това разбрах кои са истинските хора в живота ми!

снимка:fivb.com

Минаваш за дялан камък, играейки на две позиции, краен нападател и диагонал, къде се чувстваш по- комфортно?

Ами да кажем, че имам доста мачове зад гърба си вече и като диагонал и като посрещач, нямам предпочитания и двете позиции са ми комфортни. Може би предпочитам посрещач, заради почти постоянния контакт с топката.

foto:fivb.com

Не можем да пропуснем темата за националния отбор, очертава се тежко лято, какви са твоите очаквания? 

-За лятото мога да кажа, че с изключение на миналата година всички лета са тежки, но се надявам да свършим максимално добре работата за която сме се събрали, да постигнем целите си и да качим още няколко стъпала за следващото лято.

снимка:fivb.com

 

 

Какво е мястото на България в световния волейбол? 

-Смятам че и при мъжете и при жените имаме доста качествени състезатели и заслужаваме да сме в елита, да стане нещо като традиция и да се поддържа и от поколенията които ще идват.

Ако можеше да промениш едно нещо относно посоката на развитието на твоята кариера, какво би било то? 

-Всичко се е случило с причина, не смятам че бих променила нещо. Благодарение на всичко това, за добро или зло ме е изградило като човека и състезателя който съм днес.

снимка:личен архив

Следиш ли първенствата в Европа и къде би искала да играеш?

-Следя ги, до колкото е възможно. Турция не е лоша дестинация имайки предвид нивото на волейбола. Бих играла в Полша, Италия също, предизвикателство би било да играя и в първенство от други континенти.

Имаш ли идол?

-Волейболен идол е Ivan Zaytsev заради агресивния си начин на игра. Другия ми идол е малко по-различен, Giba – владее всички елементи и не е толкова висок, но показва че  не само ръстовите състезатели могат да играят добър волейбол.

снимка:fivb.com

 

 Имаш ли някакъв ритуал и как се настройваш за мач?

-Ритуал не бих казала, по-скоро менталната настройка ми е еднаква за всеки мач, както и тренировка. Излизаш и даваш максимума, защото не знаеш кога ще ти е за последно. Урок който си взех от контузиите.

Какви са интересите ти извън спорта?

‐Пропускам този въпрос защото не обичам много да разказвам за себе си.

Ако трябваше сега да почваш, би ли избрала пак волейбола? 

-Бих го избрала със сигурност дори в следващите си животи.

Team of Bulgaria, 3rd place at 2017 Women’s U23 World Championship

Как прекарваш свободното си време? 

-Старая се да обръщам внимание и на другите си интереси. Но ако е половин ден или ден, по-вероятно е да ме намерят с книга или джойстик в ръка.

За какво мечтае Мира Паскова? 

-Мечтае да достигне възможно най-високите върхове във спорта, всички около нея да са здрави и да се обичат.

Довърши изречението-Волейболът е..

Волейболът е моят живот.

+ There are no comments

Add yours