Анализ на отиграването във водещите 5 първенства 2 част

Анализ на отиграването във водещите 5 първенства 2 част


Първият процент на отиграната топка (FBSO%) е процентът на опитите за посрещане, след което даден отбор получава първа възможност за атака. Това обикновено показва ефективността на фазата на отбора  (т.е. комбинацията от посрещане, разпределяне и атака). Както можем да видим от графиката, това е доста тясно свързано с общия процент на отиграване, колкото по-добро е FBSO%, толкова по-добро е общото SO%. В петте лиги, които анализираме, единственото изключение е полската лига, която има третото най-добро FBSO%, въпреки че има най-добрата обща SO%. Разликите обаче са толкова малки, че не можем да четем нищо в него.

СЕРВИС С ОТСКОК СРЕЩУ ФЛОТ СЕРВИС

Всеки често има коментар от някъде, че има прекалено много грешки при изпълнението на сервис с отскок и , че повечето отбори трябва да преминат на флот сервис. Тази идея не се подкрепя от никакви доказателства *. Въпреки че италианските, полските и руските първенства имат само съвсем малки различия, само в Полша е предимство за посрещащият отбор да посреща сервис с отскок . Когато погледнем FBSO%, разликата е по-ярка.

 

Във всяка лига FBSO% след флот сервис е много по-висока, отколкото след сервис с отскок.  Въпреки, че процентът на грешки при изпълнението  на сервис с отскок  е 3 или 4 пъти по-висок от този, който изпълнява флот сервис . Трудността да се измъкнеш от сервис с отскок   е по-голяма и  компенсира  броя на грешките. Всяко действие на FIVB, за да се намали ефективността на сервиса с  отскок, би намалило броя на грешките  и следователно ще увеличи броя на “разиграванията”, но много от тези разигравания ще бъдат почти толкова кратки. Освен това бих предположил, че независимо от ефективността, която флот сервис има, тя  се дължи на вариация. Ако всички изпълняват флот сервис, бих очаквал, че броят на FBSO% ще се увеличи.

 

* В женския волейбол, обратното е вярно, а женския отбор на САЩ промени всички сервиращи,  да изпълняват сервис с отскок

Mark Lebedew

Analysis of Top 5 Leagues – Sideout Part 2

+ There are no comments

Add yours