Анализ на отиграването във водещите 5 първенства

Анализ на отиграването във водещите 5 първенства


 

С малко повече време в ръцете си, започнах да разглеждам какви могат да бъдат разликите и приликите между лигите и с тях дали има някакви структурни “правила” във волейбола. Благодарение на Майкъл Матес и Manlio Puxeddu, които са събрали файловете, и Бен Реймънд, който е написал приложенията, които ми позволяват да анализирам цифрите за всичките лиги. Първенствата, на които ще се съсредоточа, са Франция, Германия, Италия, Полша и Русия. За тези шампионати имам почти пълни данни за сезона 2016-17 и също така смятам, че това са може би първите 5 лиги в момента.

Отиграване след посрещане на начален удар  –  SIDEOUT

Тотални резултати

По-рано погледнах малко в процента на полската  PlusLiga. Там процентът на отиграване след посрещане  през последните три сезона е бил 67% +/- 0,2% за всеки от последните три сезона, включително текущия. Поради тази причина не беше изненада да се види, че общата сума за Франция (66,9%) и Италия (67%) също попадат в този диапазон. Първата мисъл за сравнително ниския резултат на германската Бундеслига (64.7%) може да бъде индикация, че лигата е малко по-слаба от останалите. Руският резултат от 65,4% обаче също е нисък. Ще трябва да погледна малко по-дълбоко в причини, кои може да са, но на пръв поглед разликата може да бъде в баланса между отиграването  и посрещането.

Отиграване по ротации

 

В тази графика имаме процента на странично разделяне чрез ротация. Ако имаше някои структурни или глобални слабости в специфичните ротации, бихме могли да очакваме това да се види във всички лиги. Както е, има само една константа. P1, т.е. въртенето с разпределител  в позиция 1 (и диагонал  в позиция 4 ,и посрещащ нападател на първа линия на позиция 2) е по-лошо от средното за всяка лига. Но не е, както се очакваше, най-лошата ротация като цяло. Освен това вариациите изглеждат доста случайни. Обикновено очакваме, че с изключение на P1, отборите биха били по-добри, когато разпределителят  е втора линия. Само в Полша, това е така, а в Русия и Италия отборите са по-добри, когато разпределителят е на първа линия. В Русия разликата между най-добрите и най-лошите ротации е много малка, ~ 1,3% в сравнение с около 2% за другите лиги. В Русия изглежда, че началната ротация не прави разлика.

Mark Lebedew

https://markleb1.wordpress.com/2018/01/24/analysis-of-top-5-leagues-sideout/

+ There are no comments

Add yours