Анализ на отиграването във водещите първенства част 3

Анализ на отиграването във водещите първенства част 3


 

Ако продължавате да следвате историята, вероятно се чудите: „Кои са най-добрите нападатели?“ и „Какво е най-доброто място да атакувате?“. Е, радвам се, че попитахте. Мисля, че може да има някои отговори.

АТАКА ПО РОЛЯ

Мъжкият волейбол през 2018 г. е високо специализиран спорт. Играчите са разделени на ролите си и практически никога не излизат извън тях. Играчите са или разпределители, диагонали, крайни нападатели , централни нападатели и либера. От тези пет позиции само диагоналите, крайните нападатели и централните блокиращи играят важна роля в атаката.

 

АТАКА В % ПО РОЛЯ

Не е много изненада да разберем, че централните блокиращи са „най-добрите“ нападатели. Или поне централните блокиращи са най-успешните нападатели, но  с доста голям марж. Това, което е нещо изненадващо за мен, е да науча, че диагоналите са по-успешни при нападението, отколкото крайните . В този случай не мисля, че е достатъчно да се каже, че диагоналите  са най-добрите нападатели. В някои отношения това трябва да е логично. Теорията за ученето казва, че колкото повече правите нещо, толкова по-добре се справяте с него, а диагоналите атакуват повече от всички други играчи както в тренировката, така и в мачовете. Също така може да има селективен ефект, тъй като диагоналите се избират именно защото са по-добри нападатели. И все пак, нападението от зона 4 обикновено се счита за по-ефективно, отколкото да се стигне до точка от зона 2 и особено от зона 1.

Което ни води към …

Вид на атаката:

Тук сме включили само бързи топки до зони 4, 2 и 1, пайп (зона 6) и първа темпо атака от зона 3. Определението за бърза топка е сравнително променливо и обхваща голям набор от актуални подавания. Грубо включва всички топки, които летят през определен квадрат, докато високата топка е топка, която пада в въпросния квадрат. За научни цели ще имаме нужда от по-добри дефиниции и вероятно ще трябва да добавим още няколко вида атаки, но за нашите цели ни дава достатъчно, за да направим някои сравнения.

 

Атака в % при видове подаване:

До известна степен най-ефективната атака е от средата на игрището, или първото темпо или пайп. Очевидно е, че скоростта (това са най-бързите подавания) и изненадата (те винаги се провеждат заедно) на атаките от средата на игрището правят много по-трудно  блокирането както индивидуално, така и като екип. Учудващо е, че атаката с бърза топка от зона 4 е най-малкото ефективно измерено във всички лиги. Обикновено атаката от зона 1 се смята за най-малко ефективна от стандартните атаки. Оказва се, че това не е вярно. Едно обяснение би могло просто да бъде, че има разминаване между опитите и точките които правят диагоналите. Или просто може да се окаже, че диагоналите са по-добри в удрянето и трябва да  удрят още повече.

 

Накратко, подавайте колкото се може повече първо темпо и пайп, когато се съмнявате, подайте на диагонала  или подайте бърза топка в зона 4 за да държите блока на противника под напрежение.

Mark Lebedew

https://marklebedew.com/2018/04/18/analysis-of-top-5-leagues-attack-part-three/

 

+ There are no comments

Add yours