Българите във Франция

Българите във Франция


Volley Comment започва отразяването на случващото се във френския волейбол, където участие вземат редица български волейболистки и волейболисти. Благодарение на Радослав Арсов ще получаваме актуална информация за всичко по- интересно във френския волейбол с българско участие.

Ето и първият обзор.

Радослав Арсов

Обзор на първи кръг френско първенство А1, А2 Жени, Мъже

 

В започналото първенство на Франция по волейбол се състезават 13 български  състезатели:

9 състезателки – 6 от тях в А1 и 3 в А2

4 състезатели – 1 в А1 и 3 в А2

Изминалият първи кръг предложи много интересни и оспорвани мачове в много изравнено първенство. Отборите, в които се състезават български състезателки в  шампионат ЛИГА А (Супер лигата на Франция), постигнаха следните резултати:

Дербито на Юга противопостави отборите на ВК Кан и този на ВК Сейнт Рафаел. След много оспорвана битка победата с 3-2 завоюва отборът на Кан, в който участие в целия мач взе националката Гергана Димитрова. Тя записа 18 точки, 4 грешки на сервис и 1 ас, 45 посрещнати топки, от които 1 грешка, 67% позитивно и 36% перфектно посрещане, 51 топки в атака, от които 17 отиграни и 33 % успеваемост в нападение.

%d1%84%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d0%b3%d0%b0снимка: VNVB

 

Дербито на Изтока противопостави отборите на ВК Вандовар Нанси и този на ВК Тервил. В този мач отборът на Вандовар, воден от българският треньор Радослав Арсов победи категорично отбора на Тервил, с резултат  3-0. В отбора на Вандовар участие взеха две български състезателки. Националката Юлия Стоянова на поста диагонал завърши втора по резултатност за своя отбор с 11 точки, 31 топки в нападение, от който 10 отиграни и 33 % успеваемост, с 1 блок. Другата българка, която взе участие в този мач като титуляр е разпределителката Цветелина Николова, тя завърши мача с 1 точка и много умело организира играта на своя отбор. В отбора на Тервил участие взе централната нападателка Нора Богданова, която завървши мача с 4 точки за своя отбор, от които 2 от блокада и 2 от  6 в нападение, с успеваемост 33%.

В мача между отборите на ВК Ле Канет и отбора на ВК Кампер участие в отбора на Ле Канет взеха националките Петя Баракова и Мира Димитрова. Младата разпределителка игра като титуляр във формацията на Карло Паризи и допринесе за победата на нейния отбор с 3-1. Тя завърши с 1 точка от сервис. Централната нападателка Мира Тодорова не взе участие в този мач.

%d1%84%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d0%b3%d0%b0-1снимка :VNVB

Във втория ешелон на женския шампионат наречен  ЛИГА ЕЛИТ участие в поредния 4-ти кръг взеха 3 български състезателки. В отбора на ВК Лил, който е лидер в момента в група А с 4 победи от 4 мача взе централната нападателка Кристина Йорданска, като нейният отбор надигра категорично отбора на ВК Вилжуив с 3-0. В същата група отборът на ВК Харн, в който от този сезон играе националното либеро Кристина Колчагова надигра с 3-0 отбора на девическия национален отбор на Франция и заема 6 място в временното класиране. В същата група отборът на ВК Тулон, в който вече трети сезон се състезава посрещачката Мария Андонова загуби като домакин с 1-3  от един от лидерите, силният отбор на ВК Стела Кале и заема 5 място във  временното класиране.

 

В мъжкия шампионат на Франция в ЛИГА А и Лига  Б, Суперлига на Франция А и Б

Участие ще вземат 3 български  състезатели.

В Суперлигата от този сезон в отбора на  ВК Ница, който спечели промоция за Суперлига А, ще се състезава посрещача Иван Колев.

В мача от първия кръг между отборите на ВК Ница и ВК Пари Волей спечелен с 3-0 от силния отбор на Пари Волей, българският  посрещач  се отчете с 3 точки, 11 топки в посрещане с 2 грешки и 27% позитивно посрещане, 11% перфектно, в нападение 3 отиграни топки от 6, с 50% успеваемост.

Във втория ешелон Лига Б участие тази година ще вземат 3 –ма състезатели от България.

В мача между отборите на ВК Сейнт Назер и ВК Нанси участие взе  посрещач Тодор Вълчев, в много труден мач като гост отборът на Нанси надделя срещу силния отбор на Сейнт Назер с 3-1, като Тодор не започна като титуляр в първия гейм, поради физически проблем, но при резултат 1-1 гейма  влезе като титуляр и помогна много за спечелването на мача.Той се отчете със 7 точки за 2 гейма, като посрещна 9 топки с 56% позитивно посрещане, в атака реализира 6 точки от 15 топки, 40% успеваемост и 1 блок.

В мача между отборите на ВК Страсбург и ВК Асул Лион участие взеха централният блокировач Стойко Ненчев и посрещача Богомил Аначков. След изсключително оспорвана борба отборът на Страсбург загуби като домакин  с резултат  2-3. И двамата българи бяха титуляри за своя отбор.

 

 

 

+ There are no comments

Add yours