България срещу Германия


Двата отбора излизат един срещу друг в най-интересния мач от първия ден на EuroVolley 2015. Сходни позиции в европейската ранглиста, 5-то място за България и 6-то място за Германия.

Как подходиха двата отбора в стратегически план през сезона?

Германия се отказа от участие в световната лига, като заложи цел за постигане – спечелване на първите европейски игри в Баку. След спечелването на турнира имаше достатъчно време за почивка и целенасочена подготовка за европейското.

България от своя страна заложи на друг модел, сформираха се два отбора, които взеха участие на двата фронта, европейските игри в Баку и световна лига, домакинствайки на финалния турнир от втора дивизия във Варна.

Жребият отреди България да бъде в една група с отборите на Германия, Чехия и Холандия. Почти идентична група от миналото европейско първенство през 2013г., където на мястото на Холандия беше Русия. Системата на провеждане е същата, каквато беше тогава, първият от групата се класира за ¼ финал.

Малко предистория от първенството през 2013! Германия побеждава Русия в първия ден от шампионата с резултат 3-0, неочакван резултат за мнозина специалисти. На втория ден побеждава България в много тежък мач 3-2. А в последния ден от груповата фаза постига категорична победа срещу Чехия и по този начин спечелва групата. От своя страна България губи и мача срещу Русия с 1-3 гейма, и само с една победа срещу Чехия с 3-1, като трети отбор в групата, продължава в следващата фаза на първенството, където за лош късмет попада на един от домакините – отбора на Полша. Поляците  допускат неочаквана загуба от Франция и заемат второто място в своята група. Този мач започва кошмарно за българския отбор. Губейки с 2-0, има 10 минутна рекламна пауза, която се оказва фатална за полския отбор. Мачът се обръща на 180 градуса с много драматични моменти и обрати. България печели този мач пред 10 000 души в Ерго Арена и отстранява Полша от осмицата на това първенство. По регламент Германия трябва да играе с победителя от този двубой. България излиза победител и  предстои втора среща между двата отбора, за влизане във финалната четворка. След невероятната победа срещу Полша, България изиграва още един перфектен мач, който спечели с резултат 3-1 гейма и продължава в следващата фаза.

Припомням  това, за да се разбере от всички, че когато започва голямо първенство винаги могат да се случат непредвидими неща и трябва да се играе във всеки мач до последния съдийски сигнал. Трябва да се запази спокойствие и търпение. Ако се получи една непредвидена загуба в началото това не трябва да демобилизира отбора и публиката.

Всички говорят, че най-важният мач е срещу отбора на Германия, но пропускат, че в групата има още два отбора. В двубоите между тях може да се случи всичко. На елиминационна фаза също е възможно да се случат събития, които най-малко са очаквани като вариант.

Само заедно със себераздаване от състезателите и безрезервна подкрепа от публиката може  да се върви напред.

+ There are no comments

Add yours