България домакин на световно първенство


Днес е хубав ден за българския волейбол.

България заедно с Италия ще бъде домакин на световното първенство през 2018г. За първи път световната федерация прибягва до такова решение, две държави домакин на световно първенство. Икономическата обстановка в световен мащаб  се промени и това наложи нов подход към организирането на такива големи спортни форуми. Явно добре организираното и успешно европейско първенство преди два месеца, отново с участието на България и Италия, е допринесло за положителния резултат от проведената сесия на FIVB, по избор на домакин за следващото световно първенство.Тук трябва да се отчете  и огромната работа в дипломацията която свърши БФВ.

Първата цел вече е постигната, България ще бъде  домакин на световно първенство след далечната 1970г. Това разбира се е важно, но по-важно ще бъде по какъв път България ще стигне до това първенство. Първият път вече го знаем, работа на парче, мизерстващи клубове,  надявайки се  на самородни таланти да излязат в чужбина в ранна възраст, да изкарат някое евро от трансфери, за да подържат клубния живот и да  доразвият таланта, който имат  за да може да имаме национален отбор на прилично ниво. Еуфорията от европейското първенство и интереса, който предизвика волейболът в обществото все още го има. Школите и училищата, които се откриха го потвърждават.

Втора основна цел е да се изгради дългосрочна визия за развитие, включваща както националните гарнитури, така и подобряване нивото на клубния волейбол. От тук насетне всички занимаващи се с волейбол трябва да започнат да говорят на един език, за да могат да отправят ясни послания към държавата и бизнеса, че си заслужава да се инвестира в този спорт, който може да напълни с хора  тези новопостроени зали.

Решението на БФБ да предложи дългосрочен договор на старши треньора Константинов е много добро. Имайки пълната подкрепа на федерацията неговата задача е да направи един дългосрочен план за развитие на отбора с ясни цели, задачи и отговорности.

Ще го повторя пак в този материал, а именно, че системата на работа и игра в националните гарнитури трябва да бъде една и съща. Сформирането на втори отбор от млади състезатели 19-22 годишни е задължително. Да се даде възможност да работят пълноценно през цялото лято и да играят в европейската волейболна лига, защото именно на  тези състезатели България ще разчита на световното през 2018.

Добрите намерения и желанието да помагат от страна на власт имащите са налице, време е да започнат да се случват и на практика.

+ There are no comments

Add yours