България на Eвропейско първенство

България на Eвропейско първенство


Добро начало на годината за българският волейбол.

Младежите до 18 години, водени от Пламен Христов  безапелационно спечелиха квалификацията в София, която им дава право да участват на европейското първенство в Чехия и Словакия през април.

снимка:cev.lu

Едно от най талантливите поколения млади волейболисти за последните десет години, успя  категорично да преодолее отборите на Холандия, Швеция и Франция, и да спечели така желаната квота. Малкото време за подготовка е оползотворено максимално добре от щаба на отбора. Добро треньорско решение се оказа преместването на Денис Карягин на поста диагонал на разпределителя. Тази генерация  разполага с огромен потенциал , много добре селектирани момчета ( за което голяма роля има Драго Иванов), на които трябва да се създадат условия за развитие на таланта който притежават.

снимка:cev.lu

Времето до европейското е малко, но за следващият състезателен сезон трябва да се помисли сериозно от страна на федерацията, този отбор да премине на централизирана подготовка и да бъде включен да играе във втората група на мъжкия шампионат. Често срещана практика в Европа, талантливи младежи да бъдат включени в мъжките първенства в по -долните групи. По този начин ще бъдат поставени в конкурентна среда, ще трупат необходимия опит и самочувствие. Ще се работи планирано и с перспектива след един олимпийски цикъл тези момчета да бъдат гръбнака на мъжкия национален отбор. В противен случай ще бъде пропилян талантът на още едно поколение млади волейболисти.

Най  резултатни състезатели за турнира:

  1. Самуил Вълчинов 43 точки ( 35 атака/5 блок/ 3 сервис
  2. Денис Карягин 41 точки (36 атака/4 блок/ 1 сервис
  3. Петър Петров 28 точки (22 атака/ 3 блок/ 3 сервис

+ There are no comments

Add yours