България с три победи от три мача

България с три победи от три мача


Националките оглавиха класирането в Гран при след 3:1 над Аржентина

 

Волейболистките ни завършиха блестящо първия турнир от световното Гран при в Тукуман с 3:1 (25, 17, -25,  19) над Аржентина. Така нашите оглавиха класирането в общото подреждане на осемте държави в двете групи с 3 победи, колкото има и тимът на Пуерто рико. Момичетата от Карибите също са с три успеха от турнира в Полша, а двата тима няма да се срещнат във втората фаза.

ThreegameseightpointsGreatweekendforBulgariaснимка fivb.com

Следващите мачове на отбора ни са в Оломоуц (Чехия) срещу домакините, Канада и отново Доминиканска република. Тимът лети в понеделник по маршрут Тукуман – Буенос Айрес – Франкфурт – Виена и после с автобус до чешкия град. В петък първият съперник на нашите са доминиканките, следва мач в събота с Чехия и в неделя срещу Канада. Като домакин България ще играе по право на финалите във Варна, четворката се допълва от трите най-предно класирали се отбори.

Срещу „Пантерите”, както наричат в родината им волейболистките на Аржентина,

треньорът Иван Сеферинов заложи на Ева Янева (20 т.), Петя Баракова (3), Емилия Николова (22), Мирослава Паскова (12), Виктория Григорова (10) и Нася Димитрова (7), либеро е Мария Филипова. В игра се появиха още Гергана Димитрова (2), Юлия Стоянова и Вероника Бежандолска.

Българките доминираха през целия мач, дори имаха възможност да спечелят с 3:0, като изпуснаха мачбол при 25:24 в третата част. Интрига за крайния изход имаше само в първия и третия гейм, в останалите нашите диктуваха темпото и не оставиха съмнения за превъзходството си.

Освен с трите победи момичетата ще запомнят двете седмици в Аржентина като истинска авантюра. Първо заради изтощителните пътувания с автобус – над 1200 км, после и с нечовешките условия за игра в залите – много голям студ, мръсотия и без елементарни условия за спортистите в началото на зимата в страната. Официалната зала „Флореста” в Тукуман и в последния ден бе ледена, но този път имаше и „екстра” – наситена миризма на скара, която се стелеше от близки капанчета и свободно влизаше през липсващите прозорци и входове без плътни врати.

Появи се обаче надпис на български в зала – оказаха се местни момичета, които симпатизират на нашия отбор. В Аржентина има много родни емигранти, но се смята, че в Тукуман няма такива или техни наследници, които да говорят български.

IMG_5449снимка А.Йорданов

Треньорът Иван Сеферинов:

Отборът е жив, главният фактор за победите е колективната воля

Доволен съм от крайния резултат, защото спечелихме турнир с равностойни на нашия отбор съперници. Доволен съм от всички както и това, че опитните Ева Янева, Мария Филипова и Емилия Николова съумяха да запазят дух и да се доверят на младите Гергана Димитрова и Мирослава Паскова, както и на Виктория Григорова, Вероника Бежандолска. Тези три победи дават увереност, че въпреки липсата на основни състезателки отборът е жив. Колективната воля за победа е главният фактор на този отбор, който опитва да се докаже и да се бори със силни съперници. В интерес на истината лично аз не очаквах, че ще бием и в трите мача. В това състояние на тима се представихме доста успешно и единственото нещо, което ще се постарая, е да опитаме да вдигнем оборотите, защото остават броени дни до финалите във Варна. Ще хвърлим всички усилия да спечелим  у нас, което ще е трамплин догодина в Гран при да се конкурираме с най-силните в света. Не съм доволен, че допускахме груби грешки. Да, не може без да се греши, но имаше моменти, които не трябва да са повтарят – грешки от сервис, игра в защита при леки топки заради неизпълнение на указания. В Чехия ни чака нов тежък турнир, но се надявам да вземем поне две победи, които да дадат още повече увереност на момичетата за Варна.

BulgarianPetyaBarakovasetsснимка fivb.com

Помощник треньорът Антонина Зетова:

Този успех ни дава енергия

Едно голямо браво на момичетата за концентрираната и мобилизирана игра при тези екстремни условия, които имахме тук в Аржентина с тези пътувания и зали. Като начало за отбора в този състав представянето е много добро – както на младите, така и на Ева Янева, Мария Филипова и Емилия Николова, които с опита си дават спойката в тима. Преди този турнир реално не знаехме какво да очакваме, защото имаме много контузени волейболистки, но пък така други момичета имат шанс за изява. Когато бием е хубаво, защото дава самоувереност, а и удовлетворение от работата ни в последния месец. Имаме обаче още много мачове със силни съперници и трябва да се готвим по-здраво. След победата над Аржентина в отбора няма еуфория и това е добре, защото силните трябва да приемат победите без прекалена радост, а загубите с нужното внимание. Тези три победи ни дават повече реална представа над какво да работим. Те са и добър показател какво сме свършили, но и какво имаме да подобряваме като работа. За нас като щаб обаче този успех ни дава енергия.

Капитанът Ева Янева:

Важното е, че на игрището се усеща колектив

Тези три победи тежат и няма как да не сме доволни. Представихме се добре, въпреки тежките условия от пътуванията и студа. Отборът издържа, показаха характер и в крайна сметка си отиваме с това, за което дойдохме – три победи и трупане на опит. Не трябва да обръщане толкова внимание на състава и липсващите състезателки, важното е отборът да играе добре и като колектив. На игрището се усеща точно това – колективът. Няма еуфория от победите, защото сме уморени, а имаше и негативни фактори от условията тук. Показахме обаче, че тези неща са по-маловажни от целта, за която се борим. Тези три съперника лично за мен не са критерий за нивото ни. Да, аржентинките ще играят на олимпиада, а доминиканките са седми в световната ранглиста, но ние стоим по-добре като отбор от тях и играем по-чист волейбол. На втория турнир в Чехия определено ще е по-трудно, защото ще играем с два европейски отбора. Младите се включиха супер, играха със сърце и душа, без притеснение и задръжки. Мога само да ги поздравя.

BulgariaEmiliyaNikolovaspikesснимка fivb.com

Реализатор №1 в отбора Емилия Николова:

Нашият отбор е най-добър от осемте

Турнирът ни помогна да разберем, че можем да играем добре без значение, че нямаме опит като отбор в този си вид. Послужи ни също за сигурност и за сработка. Най-хубавото е, че го спечелихме, което ни беше първата цел. Сега трябва да починем психически, но и физически, за да направим същия резултат в Чехия. Аз не изпитвам еуфория, защото тези съперници не на нашето ниво и трябва да ги бием с лекота. Друго е да победиш Италия, Германия, Полша, нивото на волейбол при тях е различно. Преди турнира аз лично очаквах да спечелим и трите мача, дори беше задължително. Тръгнали сме да стигнем далеч и такива противници не би трябвало да ни спрат. Трябва да сме с ясната представа, че ние сме фаворити във всички мачове и реално според мен сме най-добри от осемте в Гран при. Не казвам, че другите са слаби, но ние трябва да сме със самочувствието на най-добрият отбор, ако искаме да стигнем далеч. А ние го искаме.

Антони Йорданов.

+ There are no comments

Add yours