България триуфира в Златната лига21!

България триуфира в Златната лига21!


Радослав Арсов със специален коментар за VolleyComment!

България има нови златни момичета!

Много важен и с изключително голям заряд, мач за българския отбор.

foto:cev.eu

Всичко бе заложено в този финал, защото победителят в този мач получава право да играе догодина в турнира Чалъндж и евентуално участие на българският отбор в Лигата на нациите.България определено беше поставена под напрежение в този мач пред собствена публика, която даде невероятен импулс в играта на нашия отбор в първия мач от турнира срещу Чехия. Отборът на Хърватия  е много опасен, с по-голяма  класа от отбора на Чехия и българския отбор  трябваше да включи на по-висока предавка за да се поздрави с успех.

РУСЕ(БЪЛГАРИЯ)
1-3
ХЪРВАТИЯ
БЪЛГАРИЯ
Score
25 - 22
22 - 25
17 - 25
20 - 25
84 - 97

Мачът трябваше да бъде спечелен с колективни усилия на отбора и с индивидуално майсторство и класа на нашите лидери. България не беше играла финал на голям форум от дълго време, това внесе допълнително напрежение в мача, защото отборът беше сочен за фаворит и трябваше задължително да победи съперника си. За краткото време между полуфинала и финала, щаба трябваше да успее да възстанови физически отбора а също така и да успее да разучи детайлно отбора на Хърватия. В този мач отбора на Хърватия нямаше какво да губи и излезе абсолютно освободен на терена. Очакваше се нашият отбор да излезне много вдъхновен и мотивиран пред собствена публика и да разгърне потенциала си.

foto:cev.eu

В първия гейм, Иван Петков започна със стандартната стартова шестица-крайни нападателки Грегана Димитрова и Елица Василева, диагонал Емилия Димитрова, центрове Нася Димитрова и Христина Вучкова, разпределител Лора Китипова и либеро Жана Тодорова. Хърватския отбор също заложи на стандартната си шестица.

Българският отбор, очаквано започна леко сковано мача. Хърватките затрудняваха със сервис с отскок нашето посрещане, но въпреки всичко Китипова успяваше да намери решения със свойте нападателки. Двата отбора играеха точка за точка, но постепенно нашият отбор натрупа разлика след няколко технични отигравания на капитана Василева на контраатка. Разпределителката на хърватския отбор, се опитваше да намира различни решения, но българската блокада работеше добре. Определено личеше напрежение в противника и допускаха доста непредизвикани грешки. Постепенно нашите волейболистки  засили началният удар, и за отбора на Хърватия започна да става все по трудно да намира решения. Лора Китипова, умело дирижираше играта, опитваше се  да разнообразява своята дистрибуция. Хърватския отбор, разчиташе основно на грешки от наша страна за да направят някоя и друга точка. В този гейм се забеляза липсата на сработеност между нашата разпределителка и основния ни център Вучкова.

foto:cev.eu

Липсата на концентрация в нашия отбор, допусна да бъдем почти догонени в резултата към края на гейма. Нашият отбор допусна доста непредизвикани грешки а и Фабрис вдигна оборотите във важните моменти. България загуби психологическото предимство и трябваше да запази нужното спокойствие за да спечели гейма. Двата отбора започнаха да се надлъгват за всяка точка, като хърватките дори изравниха резултата а и поведоха след грешка в посрещане. Важен психологически  момент в края на гейма след грешка на Вучкова и възможност за затваряне на гейма от страна на Хърватия. След много добър старт и загуба на концентрация, нашия отбор успя да загуби спечелен гейм и изпусна инициативата. Предстоеше да видим, как ще реагират във втория гейм и дали ще успеят да запазят нужното спокойствие. За първи път от началото на лигата, отборът е поставен в такава трудна ситуация. Видя се че липсваше лидер на игрището.

foto:cev.eu

Втората част- видя се че загубеният гейм оказа влияние в началото на втория. Лора Китипова включи в игра успешно нашите центрове и това даде резултат. Започнаха дълги разигравания и от двете страни. Сценария от първия гейм се повтаряше и нашия отбор натрупа лека разлика в резултата. Василева се посъбуди и започна да трупа точки в своя актив. Играта на Димитрова в зона 4, за съжаление не беше достатъчно ефективна. В този момент нашия диагонал се опитваше да подържа равновесието със своите отигравания. Постепенно отбора на Хърватия ни догони в резултата, и отново непредизвикани грешки от наша страна позволиха изравняване в резултата. Хърватките показваха все по-самоотвержена игра в защита, а нашите нападателки все по трудно намираха решения в атака. Личеше си по-голямото спокойствие при хърватките. Иван Петков направи няколко промени в състава, но те не само не доведоха до положителен резултат а и поставиха отбора в още по-сложна ситуация. Хърватската разпределителка все по-умело разпределяше играта, а Фабрис показваше своята класа. Влязлата на мястото на Китипова в игра Баракова, успя да даде важни решения със своята дистрибуция и даде положителен импулс към края на гейма. Василева показа истински характер и реши важни моменти като истински лидер. България успя да спечели втория гейм и да излезе от една много сложна ситуация. Предстоеше да видим третата и може би най-важна част за изхода на мача.

foto:cev.eu

В третия гейм, Иван Петков остави на терена много добре включилата се Баракова. С добър начален удар успяхме да натрупаме аванс в тази част. Нашите крайни нападателки заиграха все по-уверено. Нася Димитрова играеше много сигурно и успешно в нападение и се преврърна в един от  топ реализаторите на нашия отбор. Хърватките атакуваха разнообразно, но нашият отбор се защитаваше успешно. Нася Димитрова също така играеше много успешно и на блокада. До средата на този гейм, нашия отбор успя да направи разлика в резултата, което доведе до нужното спокойствие. Нападателките ни, започнаха да играят умно и с повече технични отигравания, което определено затрудни противниковата защита. Петя Баракова със своето поведение на терена, определено направи обрата в мача. След натрупаната разлика в резултата в наша полза, хърватките изглеждаха в патова ситуация. Баракова продължаваше с прекрасната си игра, и за нашите нападателки не беше проблем да бележат точки в нападение. В този гейм,българският отбор определено взе отново психологическото предимство, и затвори часта със самочуствие. В тази част от мача,трябва да отбележим отличното включване в игра на Петя Баракова, и прекрасната игра на мрежата на Нася Димитрова. Отборът на България, доминираше  на мрежата, както в нападение така и на блокада.

фото:cev.eu

Четвъртата част-отново оспорвано начало,точка за точка. От двете страни на мрежата липсваше игра през центъра. Двете разпределителки играеха на сигурно в края на мрежата. Фабрис отиграваше сложни ситуации от страна на Хърватия, а нашия диагонал Димитрова беше неудържима на мрежата. С агресивен сервис нашия отбор все повече натискаше противника и започна леко да се откъсва в резултата.Тук беше и преломния момент в мача. Блокадата ни заработи на ниво. Хърватия намираше все по-трудно решения в тази сложна ситуация, а българският отбор започна да играе все по-уверено. В този момент,отборът трябваше да запази нужното спокойствие и концентрация за да не допусне отпускане и да позволи на хърватките да се събудят и върнат в мача. Бавно, но сигурно, България се приближаваше към спечелването на тази важна част. Баракова направи няколко неточни подавания, което позволи на противника отново да се доближи в резултата. Въпреки това, след много добра игра в защита и успешни отигравания на Паскова, нашият отбор отново взе лек превес. Фабрис пордължаваше да държи отбора на Хърватска в играта със свойте успешни отигравания, но влязлата отново в игра Димитрова донесе мечтания успех и трофей на отбора.

foto:cev.eu

Статистическите данни за мача показват:

Реализатор на мача, Емилия Димитрова с 19 точки, отлична игра на Нася Димитрова с 14 точки. За отбора на Хърватска заслужено над всички се отличи Фабрис с 18 точки.

На отделните  елементи,отборът на Хърватска стоеше като цяло по-добре, като на блок-15 блока за Хърватска срещу 13 за България,39% успеваемост в нападение за България срещу  31% за Хърватска,20 непредизвикани грешки за България срещу 24 за отбора на Хърватска,на сервис 6 аса за Хърватска срещу 4 за България.

Елемента които отново  не беше на необходимото ниво в този мач беше посрещането, България завърши с 31% позитивно и 17% перфектно посрещане, срещу 47% и 27% за отбора на Хърватска

Най-полезен играч на турнира-Жана Тодорова

В спора за третото място след много оспорван мач отбора на Испания победи трудно отбора на Чехия и спечели бронзовите медали.

foto:cev.eu

България спечели важен, но задължителен трофей пред собствена публика и придоби правото да участва догодина на Чалъндж къп за спечелване на място в Лигата на Нациите. Направи го повече с отборен дух, отколкото с чисто волейболни аргументи в този мач. С оглед на важността от задължително спечелване на турнира се видя, че отборът трудно печели своите точки и има още доста върху какво да  поработи .Определено голям успех, особенно от факта, че е пред собствена публика, но отборите с които играхме на този турнир дълеч не са от най-високо ниво. Отборът показа отново  добра и събрана игра на блок, показа нужното търпение във важните моменти,срещу един отбор на Хърватия без кой знае какви волейболни елементи. Все още показваме големи амплитуди в играта. Много добра игра на Баракова, която даде сериозна заявка за титулярно място на поста разпределител, видя се, че когато Василева е в добро физическо състояние може да бъде истински лидер на нашият отбор. Отборът трябва да се наслаждава на спечеления трофей, а щаба да направи сериозни анализи и правилна подготовка за Европейското първенство, защото там отбора ще се срещне с много по- сериозни и класни отбори. Отново трябва  да се отбележи невероятната обстановка в залата в Русе и феноменалната подкрепа на публиката през целия мач.

 

+ There are no comments

Add yours