Българска суперлига 22 кръг

Българска суперлига 22 кръг


Последен кръг от редовния сезон, всички въпросителни отпаднаха. Ясно е кой прибавя последно десет на своята сметка. Както винаги има доволни, има и разочаровани. Всеки получи толково , колкото е вложил, като финансиране, селекция, организация, мотивация и желание.

За едни сезона приключи , за други остава нова възможност за изява във втората част на първенството.

БУРГАС(БЪЛГАРИЯ)
3-0
НЕФТОХИМИК
ПИРИН
Score
25 - 23
25 - 22
27 - 25
77 - 70

Очакван развой на събитията. Нефтохимик направи всичко възможно след кризата в която бе изпаднал , да стабилизира редиците и да вземе максималното, като точки и класиране преди плейофите. Направи само една грешна стъпка със загубата срещу Левски , която в крайна сметка се оказа фатална за второто място към което се стремяха . Пирин освободен от очаквания и без напрежение се е опитал да бъде равностоен на шампионите. Силите са им стигнали само до  там, геймовете да бъдат пълни с минимална разлика в полза на Нефтохимик .

ПАЗАРДЖИК(БЪЛГАРИЯ)
1-3
ХЕБЪР
ЦСКА
Score
16 - 25
25 - 22
25 - 27
22 - 25
88 - 99

Дербито на кръга. В мач без значение за тяхното класиране , Хебър пред собствена публика , показа постна продукция. За втори път волейболистите от Пазарджик не можаха да се противопоставят на ЦСКА. Хебър спечели редовния сезон, но единственият отбор който не можа да победи в него  е ЦСКА. За пореден път се забеляза силната зависимост от началния удар за домакините, когато нещата не се случват на този елемент, Хебър трудно печели. Поредният подарен гейм на противника от сгрешени сервиси, конкретно в тази среща те бяха 20 на брой и едва 6 директни точки. В големи отрязъци от мача, нямаше добър игрови ритъм именно заради многото грешки на сервис. Факт е , че Хебър се развива като отбор, печелейки редовния сезон си осигури домакинско предимство във всички мачове до края. Дали ще могат да се възползват от него предстои да разберем.

Манталитет на победител и шампионски дух се изграждат с години , преминавайки през такива мачове. За пореден път ЦСКА демонстрира , как трябва да се играе, когато е важно. За армейците, точка от този мач гарантираше второто място. Те не само спечелиха тази точка, но си тръгнаха за София с три. Най – интересна и интригуваща бе третата част , моментите на силен сервис осигуриха предимство в резултата за Хебър, армейците се пропукаха на посрещане, наложи се Ивайло Стефанов да спасява положението.Появяването му на игрището внесе необходимото спокойствие. Драмата настъпи при резултат 22-20 за Хебър , моментно отпускане и загуба на концентрация позволи на ЦСКА да изравни резултата , след което започна играта точка за точка. В решителните моменти волейболистите на Сашо Попов показаха по- здрави нерви , с добра игра във фазите блок- защита- контраатака успяха да приключат гейма в тяхна полза 27-25, и по този начин си гарантираха второто място. В четвъртия гейм Хебър направи опит да вкара мача в тайбрек , но армейците бяха на друго мнение. За разлика от други срещи , където атаката в центъра е доминираща, в тази среща централните нападатели  на ЦСКА имаха скромен принос, Христо Цветанов с 5 точки, Тодор Костов с 4. Въпреки ,че бяха по-малко използвани от Станков , те компенсираха с добра игра на блокада.  Венцислав Георгиев изигра мача на много високо ниво , нагърбвайки се с отиграването на трудните топки. Неговия принос за победата е 24 реализирани точки. На фона на другите отбори, със значително по- високи бюджети, ЦСКА демонстрира завиден дух и манталитет , заслужено за поредна година се нарежда в първите три отбора , след редовния сезон.

ДОБРИЧ(БЪЛГАРИЯ)
3-0
ДОБРУДЖА07
ЧЕРНО МОРЕ
Score
25 - 19
25 - 18
25 - 23
75 - 60

Два отбора с различни амбиции и потенциал. Закономерен резултат , Добруджа у дома  играе успешно , демонстрира го и в тази среща срещу Черно море. За моряците сезона приключи, доволни и щастливи, че за поредна година остават в суперлигата, без амбиции за нещо повече. Добруджа  се движи във възходяща линия , пребори се за четвъртото място. Очертават се много интересни мачове във следващата фаза.

ПЕРНИК (БЪЛГАРИЯ)
0-3
МИНЬОР
МОНТАНА
Score
17 - 25
17 - 25
18 - 25
52 - 75

Миньор изигра последния мач в суперлигата. Поредната загуба пред собствена публика. Жалко за един клуб със славна история и добра материална база, че не успява да се развива. През годините много отбори, без традиции и богата клубна история успяваха  да играят плейофи, да печелят призови класирания, а Миньор се задоволяваше с това да остане в групата по драматичен начин играейки плейаут , или да бъде донор за другите отбори , които имат гарантирани точки срещу тях. Монтана прояви колебание в играта си през втория полусезон ,допусна изненадващи загуби, петата позиция е закономерна.

РУСЕ(БЪЛГАРИЯ)
3-0
ДУНАВ
ДЕЯВОЛЕЙ
Score
25 - 22
25 - 18
25 - 21
75 - 61

Дебютантът в суперлигата  Дунав, ще играе в плейофите.  Предпоставките ги имаше още в самото начало на сезона , висок бюджет , прилична селекция, добри условия. В дълъг период от време отборът на Петър Шопов не успяваше да реализира потенциала който имаше. Победите над директните противници не бяха достатъчни, трябваше да се направи нещо повече, победа над водещ отбор. Русенци го направиха ,побеждавайки ЦСКА , два кръга преди края на редовния сезон. Именно тази победа се оказа решаваща за участие в плейофите. Освободени психически могат да затруднят максимално носителят на купата Хебър в първия плейоф. Дея трабва да насочи вниманието си към случващото се във втория ешелон на родния волейбол , от където ще дойде противника за оставане в суперлигата.

ДУПНИЦА(БЪЛГАРИЯ)
1-3
МАРЕК
ЛЕВСКИ
Score
20 - 25
26 - 24
21 - 25
18 - 25
85 - 99

За по малко от месец време , Марек провали сезона си. Шест поредни загуби бяха достатъчни отборът от Дупница да изпадне от плейофите. Голямо текучество на състезатели , занижени критерии и финансиране , това са малка част от предпоставките които докараха четирикратния шампион на България до незавидното девето място през този сезон.  Левски показа добро ниво в последните срещи , което е основание за успешни плейофи. Натрупаните загуби на по –ранен етап, не можаха да бъдат компенсирани, отборът на Владо Николов завършва на шеста позиция. Плейофната решетка ги събира с шампионите от Нефтохимик, които успяха да победят в предпоследния кръг. Плейофите ще бъдат крайно интересни , в серия от мачове всичко може да се случи.

Най- интересното предстои!

 

 

+ There are no comments

Add yours