ЦСКА и Левски ще се намесят в битката за титлата


Колкото и зле да са условията в провинцията, все пак ги има. Докато в София клубовете се задъхват

 

Броени часове остават до старта на новия сезон във волейболното ни първенство при мъжете. 12 отбора ще се включат в Суперлигата, след като бе взето решение да няма изпадащи през миналия сезон, а от Висшата Лига влязоха Черно море и Славия. Осъществиха се множество трансфери, амбициите се увеличиха, а по всичко изглежда, че Добруджа ще има сериозна конкуренция в битката за защита на титлата си. „Тема Спорт” потърси за коментар преди старта на НВЛ дългогодишния национал Николай Иванов. Бившият разпределител, който бе част от щаба на Иван Сеферинов в представителния отбор на жените, познава отлично нивото на първенството ни и сподели своите възгледи относно това, което ни очаква в следващите месеци.

 

Хари ЛАТИФЯН

 

Г-н Иванов, ще има ли увеличаване на конкуренцията в първенството, след като клубовете от 10 станаха 12?

– Първоначално имаше доста полемики около това разширяване на Лигата. Имаше хора, които го подкрепиха, но и такива, които бяха срещу подобно увеличение. След като то вече е факт, ние трябва да се съобразим с него. От тези 12 отбора влизат такива с традиции, като Черно море и Славия. Съгласете се, че град като Варна да няма отбор в елита, не е добре за волейбола като цяло.

Да, но така или иначе Черно море си спечели правото за участие през миналия сезон.

– Така е, относно другите отбори как са се стекли обстоятелствата, не мога да коментирам, защото не познавам детайлите. Факт е, че Лигата ще бъде от 12 клуба, което е нормална бройка, с оглед на останалите първенства в Европа, където варират между 10 и 14. Относно качеството на игра, през миналия сезон то беше добро, надявам се, че през тази година отново ще бъде такова. Въпреки че още от самото начало си проличава, че Славия и Черно море ще бъдат една идея по-слаби от останалите отбори, защото в селективно ниво не бяха достатъчно активни, ще разчитат на млади момчета от техните школи. При останалите виждате, че много турнири се изиграха, направиха се много контроли и са в добро състояние.

Имаше ли разпределение на играчите между останалите отбори, за да могат да са по-равностойни помежду си по време на сезона?

– По принцип това нещо го има, но не и в България. Едва ли причината е била, за да се увеличи интереса. Просто е стечение на обстоятелствата – нормално е играчи да сменят клубна принадлежност, за да търсят друго развитие, с различни треньори да работят. Не мисля че е някакъв общ стремеж на клубовете.

Но дали ще се получи подобен ефект – първенството да стане по-равностойно и оспорвано?

– Той ще се получи, когато отборите започнат да работят по единна система. Подобен пример е в Италия – там много често има смяна на състезателите, но тъй като работят по една система, те се адаптират по-бързо и дават по-бързи резултати. При нас все още това не може да се случи. Има места, където имат свои виждания за нещата, на други пък работят по така наречения правилен начин, използват видео наблюдение, статистически данни в процеса на работата. Това трябва да се отбележи.

Очакванията са Нефтохимик, Добруджа и Монтана да са големите фаворити. Така ли ще бъде?

– Според мен няма да са само те. Това са изявени отбори, Добруджа и Нефтохимик показаха добра игра по време на Суперкупата, Монтана също направи добра селекция, но не трябва да пропускаме ЦСКА и Левски. ЦСКА се представи убедително в контролите. Разбра се, че вече са финансово обезпечени и ще се концентрират изцяло върху същността на нещата – да се представят по-добре в залата, а

това е много силен фактор

Левски също подобриха състоянието си от миналата година. Не са убедителни в контролите, но имат много контузени състезатели. Направиха боеспособен отбор и може да се очаква силно представяне от тях.

Може ли да окаже негативно влияние при Левски, че нямат домакинско предимство, след като постоянно ще сменят залата си?

– Това е тяхна политика, но едва ли ще играе толкова голяма роля. От 10-15 години не си спомням те да са имали свръх присъствие от публика. Това може да се промени и отборът може да работи в тази насока, левскарите да се припознаят с този клуб. Не мога да твърдя как ще се развият нещата, но не смятам, че ще е фактор.

Не би оказало негативно влияние, предвид че взеха и опитни състезатели?

– Връщат се националът Манчев и Теодор Богданов, привлякоха младежки национал, който бе титуляр на европейското първенство. Спас Байрев, Симеон Александров, Владо Иванов са все състезатели, които в последните години имат трайно присъствие. За тях няма да окаже никакво влияние дали ще има хора в залата или не. Левски си остава фактор, със или без публика. Ако са в оптимално състояние, всички ще се съобразяват с тях.

Споменахте ЦСКА. Може ли да се очаква още тази година клубът да е основен конкурент и на база какво – публика, селекция, финансово спокойствие?

– На база всичко това. Миналата година ЦСКА се бореше да не изпадне от елита, но залата беше пълна. Това финансово обезпечаване може да позволи на клуба в един трансферен прозорец да се подсили с нови играчи и да се върне там, където му е мястото – сред факторите в първенството.

Нефтохимик спечели Суперкупата. С едни гърди напред ли е, на база самочувствие и финансово осигуряване?

– При всички положения са с едни гърди напред като самочувствие, заради добрите им резултати. Финансово отборът е обезпечен. Имайте предвид обаче, че събирането на звезди на едно място

не всеки път означава, че това ще бъде силен отбор.

При тях ще има доста трудни неща за решаване. Специално за Вальо Братоев, той е с шина и патерици и едва ли ще бъде на линия в следващите 2-3 месеца. Ситуацията с Георги Братоев е неясна. Съгласете се, че те са взели чужденец на поста на разпределителя и след това се появява национален състезател, имат и талантлив юноша от школата. От гледна точка на клубната политика не знам доколко е уместно такъв трансфер, но това е и тяхната работа.

Може ли да очакваме изненада от някой измежду Арда, Пирин и Марек за намеса в тази първа петица?

– Едва ли на този етап ще могат нещо повече да направят от това да си вземат домакинствата и да поднесат някоя изненада като гост. Струва ми се, че подборът на състезатели и като имена, и като амбиции, при тях го няма. Стремят се да развиват юноши и на това разчитат основно. Опитват се да развиват волейбола като центрове. Имат традиции както в Разлог, така и в Дупница и Кърджали. Тези отбори ще се задържат на това ниво, ще разчитат на домакинските си мачове. Когато наберат вече ритъм и влязат в плейофите, тогава би могло да се очаква и евентуална изненада, както бе ситуацията с Арда. Завършиха шести през сезона, а стигнаха до полуфиналите.

Ще се примирят ли от Марек втора поредна година да изпълняват поддържаща роля, след като преди това спечелиха 4 титли?

– Те едва ли искат да се примирят, но просто такава е ситуацията в момента. Там работят правилно, имат функционираща школа и

който ги подцени ще има сериозни проблеми.

Говори се за възраждането на Миньор. Какво да очакваме от тях?

– Биха могли да атакуват участие в плейофите, но дотам. Привлякоха опитни състезатели и имат база да го направят.

Споменава се името на шефа на футболния Левски Спас Русев като човек, който може да помогне в тази насока…

– Колкото повече, толкова по-добре. Когато се създадат необходимите условия, може да се търси и по-добра организация. Там е единственото място в България, с толкова големи традиции и подобна база. Не случайно се нарича и люлката на волейбола, ако се върнем към 60-70 години. Въпросът е добрите условия, които имат, да ги превърнат в резултати. Разполагат с прекрасна зала, както и с още няколко други, в които могат да се готвят спокойно децата от школата им. Това е големият плюс на отборите от провинцията. Колкото и зле да са условията, все пак ги има. Докато вие сами виждате, че тук в София клубовете се задъхват. Просто няма къде да развиват детско-юношеските си школи. Така е и при ЦСКА и при Левски.

На база тези проблеми в последните 10 години провинциалните клубове изплуваха, нали така?

– Да, точно така е. Защото провинциалните отбори имат обезпечаване и от местната власт, помощта на целия местен бизнес. Неминуемо това дава резултат.

Това е пътят, по който трябва да вървим.

Във Франция всички зали са общински и се поддържат от местната власт. Те подписват дългосрочни договори с местните клубове и се получават отлични условия за търсене на резултати.

Обезпечава се базата, за да може клубът да се концентрира върху развитието си.

– Точно така, защото това е едно сериозно перо, което вместо да бъде разходвано за подобрения по школата, то отива за наеми и разходи от подобен вид.

Три отбора ли ще бъдат аутсайдери? Освен Черно море и Славия, къде е Тетевен?

– Това което направиха миналата година бе супер изненада, но сега няма как да се повтори, тъй като основни състезатели ги напуснаха, а те не привлякоха техни заместници. Тетевен винаги е бил волейболен център и не случайно преди години там се готвеха националните ни отбори при подрастващите. В този град има традиции и дано съумеят да се задържат в елита. Но дори да изпаднат, ако продължат да работят с насоченост към развитие на школата, то много бързо ще се върнат обратно. Те имат желание да се развиват и рано или късно ще отидат там, където са тръгнали.

Казахте да изпаднат. Реално обаче никой не знае колко отбора ще изпаднат. Как се работи в такава обстановка и се прави план?

– Не съм попадал на документ, който да посочи колко ще изпаднат. Наистина това го няма черно на бяло и не мога да коментирам. Не е правилно, за голямо съжаление, но такава е реалността в България. В момента такива са правилата и всеки трябва да се съобрази. Затова и всеки трябва да се стреми да влезе в зоната на плейофите, за да е най-сигурен, че няма да изпадне и няма да бъде изненадан в един момент.

 

+ There are no comments

Add yours