Купа и Суперкупа на Италия

Купа и Суперкупа на Италия


Купа и Суперкупа на Италия

Италиански волейбол през погледа на Атанас Карачански.

 Отново дойде време за волейбол от най-силната и популярна волейболна лига в света!

Тази година шампионатът, ще започне с нов формат, който ще предхожда редовния сезон, а от централата на Италианската Лига са измислили добър вариант и равен шанс на отборите, според техните сили.

VOLLEY PALLAVOLO. FINALI DEL MONTE COPPA ITALIA. Finale A1 Lube Civitanova – Syr Safety Perugia.

В неделя, ще има изобилие от срещи, като отборите от Голямата 4

( Лубе, Тренто, Перуджа и Модена) ще играят за Суперкупата в две срещи на разменено гостуване, като тук важат правилата от европейските турнира – за златен гейм при равен резултат.

На 13 септември (неделя) от 19 часа (българско време) ще играят Трентино и Лубе (Чивитанова), а от 21:35 е заложен телевизионния (уви и тази година не по българска телевизия) мач между Перуджа и Модена по италианската Rai Sport, а реваншите са на 20 септември.

снимка:superlega.it

P.S И двете срещи, ще могат да бъдат гледани в страницата на нашите приятели от кубинската страница, която ви препоръчват да харесате – https://www.facebook.com/CubanSp1ke/?ti=as  ( тя е проект на хора от известната у нас група, чрез която преди гледахме срещи от Италия – Los Leones del Voleibol Cubano)  В Cuban Sp1ke, ще откриете още и мачове от различни европейски първенства (в които има кубински състезатели, разбира се), подкасти с техни волейболисти и хора от тази среда, но най-вече и това, което нас като българи, ще ни радва – срещите от италианското първенство, като първият мач от редовния сезон на 27 септември, ще можем да видим нашите родни любимци от Верона срещу тези на кубинците от Лубе.

Относно Купата на страната – останалите 8 отбора от шампионата (както знаете през този сезон, те ще бъдат 12 на брой) ще играят в предварителен турнир, като те са разделени в две групи по 4 отбора. В група А са отборите на: Милано, Верона, Вибо Валентия и Монца. В група Б са: Равена, Падова, Пиаченца и Латина.

Всичките (без Монца и Вибо от 16:30) са с начален час 19 и ще се излъчват по платения канал на волейболната лига – Diretta Eleven Sports, чрез когото се излъчват и други видове спорт.

В тези групи се играе всеки срещу всеки, в три последователни кръга (13-ти, 20 септември и 23-ти) като първите два от всяка, се класират за основната схема от 8 отбора, като в нея автоматично са поставени отборите от Голямата 4-ка, а срещите за този етап са насрочени за 26 ноември.

снимка:superlega.it

Мачовете от редовния сезон, както споменах, са на 27 септември, а тези от втора дивизия и двете трети, които са разделени на синя и бяла група с по 12 отбора, всяка от тях, ще бъдат на 18 октомври.

Имаме късмет, че мачовете започват толкова рано в А1 (първата дивизия).

В тази графика, може да видите гласуването на хората от групата, на която съм администратор  „ Фенове на италианското волейболно първенство“ и бях публикувал след публикацията за представяне на отборите за новия сезон за VolleyComment.

Верона 24 гласа
Тренто 7 гласа
Лубе6 гласа
Пиаченца2 гласа
Латина 2 гласа
Равена2 гласа
Перуджа1 глас

Радостно е да се види, че хората избират родното, в случая с марка Верона – трима българи – Матей Казийски, Аспарух Аспарухов, като техен треньор там, ще бъде Радостин Стойчев, а в щаба, като треньор по физическа подготовка, ще е младият ни сънародник Цветелин Иванов, който е бил студент на доказаният специалист в тази област – доцент Юлиан Карабиберов. Стойчев, дава път на младият треньор, като досега работеше с доцента, но както Карабиберов, така и Казийски са доказани имена и е редно да се дава път и на младите и научени и от тях Аспарухов и Иванов J

Следващите, които имат най-много гласове са Тренто. Обяснявам си го с това, че хората още помнят добри спомени за тях и ги свързват с Матей и Радо, а и през този сезон Трентино имат много силен състав. Лубе, също имат добри на брой, според гласувалите (можеше да се гласува за повече от един отбор, според естеството на въпроса, това бе най-удачната форма за мен). Тимът от Чивитанова също са с много интересен и добър отбор, а и вярвам, че и тук родната връзка се помни – Цецо Соколов, който игра за тях доскоро.

 И за финал – относно телевизионно излъчване, наближаващ и започват вече шампионата, отново има доза горчивина и голямо разочарование от българските спортни телевизии, които и тази година, не планират да вземат правата и ни направят свидетели на тази лига – единствена от популярните спортни, в които има водещо и трайно родно участие.

Всяка година пиша на телевизиите, както и по време на сезона и ако трябва да обобщя, какво получих за тази кампания, като обобщителен отговор – „ По вероятно е да спечелим Европейското първенство по футбол, от колкото да излъчваме шампионата“

За съжаление с такова мислене и политика, ще продължаваме да гледаме футбол от къде ли не, но не и да може да наблюдаваме българи, които са от най-силните и  играят с най-силните всяка седмица. Волейболът се харесва еднакво и от двата пола и е интересно, че таргет групата в него, от моите наблюдения, е че има хора от малки до големи и най-вече изразено до 18 и над 55, като превес при тях е за дамската аудитория. Уви, този спорт и това първенство не е интересно на телевизиите в България вече 5 година и добре, че може да ги гледаме, чрез линкове от интернет и кубинци в изгнание, като с такава политика, ние самите се чувстваме, като „кубинците на Европа“.

Твърде беден избор от разнообразие на спортове у нас. Трябва да се вземе пример от страните от Западните Балкани и какво многообразие има там, спортна култура и манталитет на победители, а у нас новините започват с кой роден футболен „гранд“ взел играч от чужбина и кой футболист, с какво станал известен извън терена.

 

Волейболът е красив спорт за интелигентни хора и когато си силен в нещо, а ние сме в този спорт, е редно да насочиш трайни усилия в неговата популяризация, в противен случай, ако има успехи, те ще са краткотрайни и ще отстъпваме все повече на останалите, а целта е хората да се забавляват, стават свидетели на красиви срещи, да са добре информирани и да имат самочувствие, а не все да се чувстват пренебрегнати дори и в частта със спорта.

 

+ There are no comments

Add yours