Купа на България Ефбет епизод 1


Финална фаза. Епизод 1

Още в  първият ден от надпреварата се срещнаха стари познайници. Нефтохимик – Добруджа07, Монтана –Арда. Оправдаха се очакванията за интересни и напрегнати двубои.

Нефтохимик – Добруджа07  3-0 в отделните части( 25-20/25-22/31-29).

Мача се очакваше с голям интерес поради две причини-първо време за реванш от страна на Нефтохимик, след като именно Добруджа07 ги отстрани на полуфинала и прекърши мечтите им за шампионска титла, след като през  целия сезон бяха еднолични лидери в класирането. Втората причина е активността на трансферния пазар, преди турнира и двата отбора се подсилиха с много класни волейболисти,звезди от националния отбор на България.В Бургас акостираха Теодор Салпаров, рожбата на бургаската школа Николай Николов и Николай Учиков.Либеро, централен блокиращ и диагонал, много добра комбинация. Добруджа07 се възползва от услугите на Светослав Гоцев и Мирослав Градинаров –централен блокиращ и краен нападател. Мача  започна с предпазливи и колебливи действия и от двата отбора. В първия гейм отбора на  Нефтохимик изпитваше проблеми в посрещането на началния удар от което куцаше организацията на играта и въпреки това благодарение на индивидуалните качества на състезателите и по-малко допуснатите грешки успя да поведе в резултата. Втората част от мача отново беше за домакините със същия сценарии изчистени от непредизвикани грешки и успешна атака. След 2-0 настъпи леко отпускане в редиците на Нефтохимик от което гостите се опитаха да се възползват  да останат в мача но не успяха, изгубиха и последната част с 29-31. Акценти за отбелязване –категорична победа за Нефтохимик като резултат и като показатели в отделните компоненти, атака след позитивно посрещане 75% за Нефтохимик срещу 55% за Добруджа07. Голяма разлика има и при атаката след негативно посрещане, отново предимство за нафтата 62% срещу 37% за Добруджа07. Големия проблем за гостите в този мач бяха непредизвиканите грешки, в нападение 11 за три гейма, прибавяйки и 19 грешки на начален удар, добавяйки и слабата организация на игра картината става пълна и се получава отговор на въпроса  защо Добруджа07 загуби този  мач. Явно след спечелването на шампионската титла е настъпил спад в играта на Добруджа07 което е напълно нормално. Въпреки загубата имат втори шанс за класиране за финалната фаза. Нефтохимик взе своя реванш и направи голяма крачка към финалната четворка.

Монтана –Арда 3-1 в отделните части( 25-27/25-18/25-21/25-20.)

Монтана също беше активна на трансферния пазар като привлече в редиците си  класни български национали в лицето на Тодор Алексиев краен нападател  и Теодор Тодоров централен блокиращ, рожба на монтанската школа.Арда от своя страна остана с отбора който изнесе мачовете в шампионата. Двата отбора изиграха най интересната серия от мачове на полуфиналната фаза от първенството,което беше предпоставка отново за интересен двубой.Драматично начало за Монтана водейки в резултата с 21-12 накрая финишират с 25-27 и аванс за Арда.Въпреки лошото начало Монтана успява да  печели този мач с превъзходство в атака 62% срещу 55% и по малко допуснатите грешки 19 срещу 26 за Арда.С тази победа Монтана направи първа крачка към финалната четворка.

+ There are no comments

Add yours