Купа на България Ефбет


Финална фаза на купа на България Ефбет.

topka mikasaснимка volleycomment.bg

Регламентът

След няколко елиминационни кръга до  финалната права достигнаха шест отбора. Добруджа 07, Нефтохимик, Монтана, Марек, Арда и Миньор си извоюваха правото да спорят за трофея. Тези отбори бяха разпределени чрез жребии в две полуфинални групи. В група А са отборите на Добруджа 07, Нефтохимик и Миньор. Мачовете между тези отбори ще се проведат в зала „Младост” в Бургас. В група Б са отборите на Марек, Арда и Монтана, тези срещи ще се проведат в зала „Спортна” в Дупница. След изиграването на всички срещи   първите два отбора от двете групи определят финалната четворка, където се играе по системата на кръст (първият от група А ще играе с втория от група Б и първият от грипа Б ще се срещне с втория от група А). Победителите от тези двубои ще се срещнат във финала за определяне на носителя на купата на България-Ефбет за 2016 година.

За отборите

След решението на българска федерация волейбол да могат да се картотекират допълнително по трима нови състезатели, които са играли в чужди клубове, най-вече национали, в отборите за този турнир, действията на клубовете не закъсняха и се завъртя трансферната рулетка. Най-активни на трансферния пазар се оказаха отборите на Монтана и Нефтохимик, които след провала в първенството ще търся спасяване на сезона, със спечелване на националната купа. Нефтохимик  привлече в редиците си трима национали в лицето на либерото Теодор Салпаров, централният нападател Николай Николов и диагонала Николай  Учиков. Монтана от своя страна ангажира крайния нападател Тодор Алексиев и централния блокиращ Теодор Тодоров, който е започнал своята кариера именно в отбора на Монтана. Новият шампион на България и миналогодишен носител на купата Добруджа07 ще защитава трофея с допълнителна помощ в лицето на централния нападател Светослав Гоцев, както и крайния нападател Мирослав Градинаров. Друг отбор, който има силно желание да картотекира национали за купата е Марек, Цветан Соколов и Георги Братоев може да се включат в отбора, само ако приключат ангажиментите си с клубните отбори в чужбина. Това ще стане ясно в последния момент. Ако не се осъществят тези трансфери ще разчитат на кадри от собствената школа в лицето на Златан Йорданов и Тодор Вълчев. Изпадащият отбор от супер лигата Миньор ще се опита да остави добро впечатление в турнира, като се подсили с рожбата на пернишката школа Тодор Скримов и младия диагонал Жани Желязков. Единственият отбор, който няма да привлича нови състезатели за този турнир е приятната изненада от шампионата- Арда, те ще разчитат изцяло на състава, който се представяше в първенството.

Очакванията

Привличането на толкова класни волейболисти, национали цели повишаване на зрителския интерес, който е редно да се отбележи, през целия сезон беше много висок. От спортно техническа гледна точка нивото на организация на игра ще се повиши, което е предпоставка за интересни и оспорвани мачове. Пълните зали и медийното отразяване, дано да предизвикат интереса на бъдещи рекламодателите и спонсори. Предстоят интересни и вълнуващи финални битки за клубните отбори през този сезон.

+ There are no comments

Add yours