Да се раздадеш за флага!


Жана Тодорова за VolleyComment

Ролята на либерото във съвременния волейбол!

 

Как и кога започна твоят път във волейбола?

Моят път във волейбола, много случайно започна всичко. Тренирах много други спортове, плуване, футбол с момчетата, тенис на корт играх две години и даже си мислех, че това ще моята професия. Тогава едната ми ръка стана двойно по-голяма от другата и майка ми беше много против да продължа да се занимавам с тенис. В същото време, залата за волейбол беше от другата страна на кортовете и един ден реших да опитам, да се пробвам на една тренировка. Тогава бях с баща ми, защото бях на 13 години, с него отидохме в залата. Той е висок някъде около 1,70 см, и отиваме там, аз мъничка такава, а по принцип търсят високи деца за волейбол. Треньорите, Георги Илиев и Цеца Тенева бяха залата, гледат  мен, гледат баща ми, и за малко щяха да ме върнат, но казаха, хайде ела утре да те видим. Отидох и си пролича, че имам някакъв усет към топката и така започна всичко до ден днешен.

Bulgaria’s libero Zhana Todorova leaves a ball going to out

Какви специфични качества трябва да притежава либерото?

За мен има пет неща, които правят едно либеро добро.

Първо, да имаш дисциплина, да пазиш правилните позиции, да правиш малките неща и уж незначими в очите на някой,  по най-перфектния начин.

Второто, да можеш да предусещаш ситуацията, спрямо тялото, спрямо ръката на отсрещния нападател, спрямо блокадата, даже и спрямо резултата. Да можеш да надникнеш в главата на противника.

Третото, за мен също важно нещо е, да имаш лидерски качества, защото либерото държи посрещането на отбора, то трябва да подсказва позициите на своите съотборници преди противниковия сервис, за да може те да те слушат и изпълняват това което им казваш. Трябва да си изградил доверие в тях. Психологичната страна е много важна, твоите съотборници да ти имат доверие.

Четвъртото нещо е, да покажеш, че няма невъзможни топки за спасяване, да опиташ да се бориш за всяка ситуация. Мисля, че това повлича отбора след теб.

И петото нещо, да можеш да подаваш, да разпределяш топката най –добре, да си вторият човек, който разпределя най-добре след разпределителя. Това в съвременния волейбол е важно за мен, търсенето на същата скорост и точност.

снимка:Бончук Андонов vc Maritza

Топ пет на Жана …

Може ли либеро да повлияе и да обърне хода на един мач?

Вярвам, да, и съм виждала. Даже и ми се е случвало да има такива ситуации с една или две защити, или с перфектно  посрещане, точно на време в най-важния момент, дори с най малкото, точно подаден free ball, с точно вдигане да обърнеш резултата. Особено в защита, една, две  феноменални защити и целия отбор започва да лети, аз съм го усещала това.

Къде се чувстваш по-уверена, на посрещане или в защита?

Бих казала, че на защита се чувствам по-уверена, казах вече за пазенето на местата, за тактическата дисциплина, но според мен най-добрите либера си позволяват капка свобода в игрището. На своя глава да направят нещо, даже някоя неточна позиция да изберат. Тогава блестят най-добрите либера.

До колко е важна психическата устойчивост?

Особено за женският волейбол, винаги съм се стремяла да не се подавам на емоциите. Сега ще ви издам една тайна, преди мачовете от шампионската лига, когато стоя вкъщи и си почивам, два-три часа преди мача, докато лежа в леглото усещам как зъбите ме болят от напрежение, обаче като започне мача съм много спокойна. Хора от публиката ме питат, как в най-напрегнатите ситуации изглеждам много спокойна. Разбира се, вътрешно не съм чак толкова спокойна, но важно е да показваш, че си спокоен, да покажеш, че си уверен, това се забелязва от твоите съотборници и от противника даже.

снимкаfivb.com

Човек може ли да се научи да бъде либеро на много високо ниво,или пак опираме до това какви дадености имаш, какви рефлекси?

Ако говорим за най-високото ниво, тези мой идоли, които съм гледала и съм се училА, за мен технически перфектно са изпълнявали нещата. Техниката и защитата се учат, това е много важно, но ако не те е пипнал господ, да имаш рефлекса, да имаш усещането, да предугадиш ситуацията. Няма как да си либеро на най-високо ниво.

Тоест, защитата се учи до някакво положение, от там насетне трябва да си докоснат от господ…

Да така е.

Кои са твоите любими състезатели на този пост и  любими по принцип на други позиции?

Любимо либеро ми е Де Дженаро от италианския национален отбор. Преди да продължим, искам да коментирам и конкуренцията, докато аз съм израствала през тези четри години, до мен е имало по-добро либеро и това ми е помагало за моето развитие. За мен е много важна конкуренцията, когато има конкуренция винаги израстваш. Да се върнем на любимите състезатели, Женя Гребеников от Франция ми харесва. Добряна Рабаджиева, харесвам състезатели, които са комплексни. Харесвам състезатели с много висока техника, и мисля, че Добряна е един от тях. Ева Янева с която съм прекарала няколко години в националния отбор, ми е направило впечатление,че има страхотна техника. От мъжете волейболисти, харесвам Урош Ковачевич, харесва ми да има мисъл, да направи блок аут, да пусне, когато трябва.

снимкаfivb.com

Направихте много силно участие в шампионска лига с Марица, записахте феноменални победи. Отборът търпи развитие, ти също, важна част си от отбора, все пак не поглеждаш ли с едно око за трансфер в чужбина? В Марица постигна всичко, да търсиш друго развитие.

Да, успехите ни през последния сезон, тези три победи, мисля, че се дъжат на многото работа която се свърши в клуба. Знаете, аз съм от седем-осем години в клуба. Финансите са много важни, но  не всичко е пари, смея да твърдя, че работим с един от най-добрите щабове, като започнем от треньор, мениджър на отбора, анализатори, масажисти, не на последно място състезателки на много високо ниво, предимно българки. Много са компонентите за успех и в тях трябва да има хармония, всеки човек, който е постигнал успех е имал и доза късмет. През годините научих, че психологичната страна е много важна, както спортно техническата. Ако го няма колектива, ако я няма целта, която да обединава отбора и всеки по отделно, да осмисля това, е трудно да постигнеш успех. Всичко това разбира се се гради на много компромиси и си остават за нас. За чужбина, замислям се вече, никога не съм бързала, никога не съм павила нещо на всяка цена. Има състезателки, които излизат при първата оферта, няма значение къде е, мениджъра им изпраща първата оферта и те след два часа подписват договора. Просто, да кажат, че са в чужбина, а как е там, при кой треньор, отиват не е много важно. За мен е важно, първенството да е силно, защото това ми липсва в България. Разбира се, ако имам късмет, догодина ще гледам да изляза в чужбина. Едно либеро става истиско либеро на 26-27 години, да натрупа опит.

снимка:fivb.com

Кое първенство ти допада повече, и искаш да премериш сили в него?

Харесвам много иТалианското първенство, харесва ми бързия стил на игра. Ходила съм в Италия с националния отбор, харесва ми публиката, харесва ми атмосферата. Тези хора са луди за волейбол, харесва ми организацията. Такава организация рядко съм срещала, каквато има в Италия. И разбира се там играят състезателки от най-високо ниво. За мен, Италия е мечта, там да играя.

До къде се простират мечтите ти в професионален план, разбрахме на клубно ниво, с националния отбор, някои искат да участват на световно първенство, други искат да го спечелят?

Националния отбор ми е малко болна тема. Преди шест-седем години, когато не бях в националния отбор ги следях, те бяха такива състезателки на най-високо ниво от всички клубни първенства, но кагато се събираха в националния отбор, пет години никакви успехи, беше ми много странно. За напред ако говорим, за мен не е важно само участието, важно е да покажеш най-доброто на което си способен, пък ако можеш да вземеш медал, вземеш. За мен най-голямата привилегия е да играя за националния отбор, да се раздадеш за флага, това е най- важното за мен, не толкова медали.

снимка:fivb.com

Не ми се иска да вярвам, че света е комерсиален, не бих искала да казвам, защото видяхте, че през последните една две години имахме успехи. Не трябва да маркираш, трябва да го правиш със сърце, трябва да си шовинист. Сърбите, за това имат толкова много успехи, теса страхотни шовинисти, те ще изядат пода. Това е толкова важно, колкото и спортно техническите качества. Ако ги няма двата компонента, няма как да успееш.

Правиш ли някакви индивидуални тренировки за бързина и рефлекси, или разчиташ на общофизическата подготовка с целия отбор?

Да, работя. Тази година се върнах на тенис корта, защото там също е много важна работата с краката, коментирахме това с един тенис треньор. Това го правих вместо фитнеса, когато другите ходеха на фитнес. На тенис корта със специфични упражнения, които ми помогнаха. Минала година ходих на бокс, знаете в бокса също колко е важно движението с краката. Това са по-интересни неща, които съм правила през годините. За либерата, не толкова силови упражнения, колкото бързина с краката, трябва да се работи според мен.

+ There are no comments

Add yours