Дългият път на Американците към професионалния волейбол

Дългият път на Американците към професионалния волейбол


 

Ако живееш в САЩ и мечтаеш да играеш волейбол на професионално ниво със сигурност трябва да прелетиш отвъд океана. Но преди да си купиш билет е нужно да преминеш през един много дълъг и интересен процес.

Обикновено всичко започва още преди да знаеш какво означава волейбол. Идва лятото и е време да те запишат да опиташ някакъв спорт, защото 99% от приятелите ти го правят и се предполага, че е забавно. Всичко започва от Общинския център (Community Center) или Спортния център (Park District) на градчето/предградието, в което живееш. Родителите ти те записват и те карат на всяка тренировка – обикновенно 2 пъти на седмица в продължение на 1 -2 месеца на цена между $70 до $155 на месец. Това не е клуб или училищен отбор. Това е място, където млади треньори (18 – 25 годишни) работят почасово, тренирайки деца. Може да сте 5, може и да сте 35, но на този етап всички сте начинаещи.

снимка: bulgarian volleyball academy

            Когато кратката лятна програма приключи и искаш да продължиш трябва да си намериш клуб. Обикновено си избираш 1 – 2 в района и се записваш за проби (tryouts), които родителите ти трябва да заплатят ($20 – $50). След пробите (ако те вземат) те разпределят в съответната група по възраст и възможности. В някои по-малки клубове има само един отбор за твоята възраст, но в по-големите и реномирани отбори има по два или три отбора в определена възраст. Пример: Момчета на 12-13 години Син Отбор (най-добре подготвените), Момчета на 12-13 год. Червен Отбор (втори отбор) и т.н. При момичетата често се срещат и повече отбори в една и съща възраст представящи един и същи клуб – причината е, че волейболът е много по-популярен спорт за жени в САЩ.  Преломният момент при много бъдещи състезатели и най-вече техните родители е таксата. Тя може да варира от $1000 до $4000 на сезон (за тренировки от Септември до Март за момчета или Октомрив до Юни за момичета – 2 до 3 пъти на седмица). В тази такса не винаги се включват регистрационни такси за турнири, пътувания или хотели. В някои отбори трябва да си закупиш и екипировката, но на промоционални цени. Добре е да си сигурен, че графика на тренировките е удобен за поне един от родителите ти, защото някой трябва да те закара, изчака и да те вземе от залата (градския транспорт не е вариант).

снимка: bulgarian volleyball academy

            Ако се откажеш, може да се пробваш на пробите за училищния отбор. Там първенството е безплатно и се провежда след училище. За съжаление то трае само около 2 месеца. Въпреки че училището наема лицензиран волейболен треньор, няма гаранция, че ще успееш да развиеш таланта си. Помощник треньорите обикновенно са родители на някой от състезателите. Времето за подготовка и тренировки е ограничено, затова не се научават правилно много от основните елементи на играта. Но от друга страна е страхотно преживяване, защото всеки мач е като спортен празник – оркестър, мажоретки, акробатика и пълни трибуни (от 200 до 500 човека). При частните училища ситуацията е по-различна. Те си имат собствена лига,  която е на доста високо ниво. Но е важно да се отбележи, че тези частни училища струват над $10 000 на година.

И ето тук идва ролята на академиите, като Bulgarian Volleyball Academy в Чикаго. Целта е да се предостави високо ниво на тренировъчен процес  за начинаещи, без да се налага родителите да заплащат високите такси, които са по-скоро характерни за клубовете или частните училища. Подобни проекти не са често срещани, защото след определено време се регистрират като клубове и обикновенно цената за участие се вдига в пъти. Ако не се регистрираш като клуб не можеш да се включиш в турнирите за подрастващи. Ето защо, за да се запази цената достъпна за повече семейства е нужна много работа на организационно ниво и  добре планирана финансова инфраструктура/спонсорска програма. Ние разчитаме на малки и средни бизнеси да бъдат наши дългосрочни партньори и така да постигнем нашата цел, а именно – регистриран волейболен отбор изцяло от българчета, който да вземе участие в редовните турнири.

снимка: bulgarian volleyball academy

            Ако попаднеш в клуб и се трудиш усърдно, рано или късно идва моментът за изява. Почти всяка седмица от септември до март за момчета и от октомрви до юни за момичета има турнири, на които твоят клуб може да се регистрира и да вземе участие. Някой клубове се организират в така наречените “POWER LEAGUES”.  Това са 8 състезателни дни, най-често 4 уикенда. Всеки отбор се записва в различна дивизия, която е съобразена с нивото на състезателите. Например: Волейболен Клуб „Лъвове“ момчета 12 – 13 годишни – Син отбор играе в най-високата дивизия – “OPEN”, докато Червеният отбор момчета 12 -13 години от същия волейболен клуб взема участие в по-ниската дивизия – “USA”. Ако клубът има трети отбор може да го включи в ниво „CLUB”.  Обикновено състезанията се провеждат събота и неделя, продължават 10 часа и се играят по 3 – 4 мача на ден.  Всеки турнир носи точки на клуба за Националната ранглиста на ниво “OPEN” и „USA”. През сезона има и осем по-големи турнира (Regional Qualifiers), където отборите от по-горните дивизии „OPEN” и “USA” могат да гонят класиране на Националното първенство. Абсолютно е възможно да не си участвал на нито един турнир преди това с твоя клуб, но да се регистрираш за Regional Qualifier турнир, да се класираш на призово място  и да вземеш квота за Националното първенство.  То се провежда в края на месец май и продължава няколко дни. Регистрацията и разходи се заплащат допълнително. Националното състезание отново е разделено на 3 категории:

OPEN – най-висока категория

USA – средна категория

CLUB – най-ниска категория.

За ниво “CLUB” всеки отбор може да си плати и да играе, но дори и да спечели не е от голямо значение – това е най-ниското ниво на волейбол за юноши/младежи. Всичко това е организирано от официалната федерация по волейбол – USAV.

Разбира се, в страната на възможностите винаги има и друг вариант. AAU – Amateur Athletic Union e организация, която също провежда Национално състезание, където в отборите могат да бъдат включени чуждестранни състезатели. Турнирът продължава 1 седмица и е добра алтернатива за отбори, които не са успели да се класират за другото Национално състезание. Всеки подобен форум е възможност за състезателите да покажат своите умения пред треньори от колежанското първенство.

снимка: bulgarian volleyball academy

            И така всичко се повтаря докато не завършиш гимназия.  Ако си имал късмета и уменията да попаднеш в добър отбор, то на този етап вече си изиграл стотици мачове и е време за следващата стъпка – Колежанското Първенство.

Ако си положил основите на добра физическа, техническа, психологическа и тактическа подготовка, това най-вероятно е забелязано и оценено от треньорите в NCAA Division 1 (най-силното ниво на колежански волейбол). Разбира се приемането ти във висше учебно заведение също е процес. В повечето случаи треньорите сами правят селекцията си и затова често следят състезанията за юноши. Възможно е треньорът да се свърже с теб и да те покани да кандидатстваш и да играеш в неговия университетски/колежански отбор. Но може да се наложи сам да си намериш варианти. Затова е важно да разполагаш с доста видео материал от изявите ти на игрището. Не на последно място трябва да положиш изпит и да бъдеш приет в съответния колеж/университет. Всеки треньор разполага с определен бюджет за спортна стипендия и я разпределя по собствена преценка. Въпреки, че винаги има шанс да си измежду избраните да я получат, не винаги трябва да разчиташ изцяло на това. В отбора има 18 волейболисти, а стипендиите се отпускат на около 50% от състезателите (това е различно за всеки университет/колеж). Чуждестранните студенти  се възползват от пълни спортни стипендии, но те винаги са много внимателно подбрани от треньорите. Ако не успееш да вземеш стипендия, може да вземеш студентски заем. В зависимост от специалността може да имаш нужда от $60 000 до $150 000 и да започнеш да го изплащаш след като завършиш. Той не се опрощава и няма давност.  Не забравяй, че за да бъдеш част от отбора трябва да подържаш определен минимален успех в университета/колежа и да имаш висока посещаемост на занятията. В противен случай можеш да бъдеш изключен или да изгубиш стипендията.

снимка:bulgarian volleyball academy

   Висшето образование е 4 години и е страхотен период в назряващата ти волейболна кариера. Тренираш и пътуваш с група от състезатели, които са на възраст от 18 до 22 години. Играеш около 24 мача за 4 месеца от редовния сезон, почти винаги в препълнени зали (2000 – 7000 души). След това започват плейофи. Много от мачовете ти се предават по-специализиран спортен канал с професионални коментатори, експерти и анализатори. Видео повторения, интервюта и кратките документални филмчета са неразделна част от живота ти.  И разбира се работиш с едни от най-добрите треньори, ползваш добре оборудвани зали и фитнес центрове.  От друга страна не получаваш никакво заплащане и нямаш право да приемаш абсолютно никакви подаръци от фенове или публика.

В колежанското първенство има 239 мъжки отбора разделени в 3 дивизии. Всяка дивизия е разделена на различни конференции. При дамите има над 330 отобора в 22 различни дивизии.

Ако през годините си навлязъл в полезрението на треньорите отговарящи за детско-юношеските национални гарнитури, то най-вероятно си имал възможността да попаднеш в Колорадо Спрингс. Там се намира основната база за подготовка на проекто-националите. Дълги тренировъчни лагери, много теория и готините технически изобретения са неразделна част от тренировъчния процес. Попаднеш ли там означава, че определено имаш потенциал, но не трябва да спираш да се развиваш, защото конкуренцията е голяма.

снимка:bulgarian volleyball academy

            По официални данни в САЩ има записани около 63 000 момчета от гимназиални отбори плюс още около 100 000 от клубни.  Момичетата са около 450 000  от училищни отбори плюс около 150 000 от клубни.

Краят на твоята колежанска спортна кариера не означава край на волейбола. След като си се старал толкова много през годините волейболният свят е отворен за теб. Всеки състезател е различен и няма точна формула как да подпишеш със супер отбор от Русия, Полша, Италия или Франция, но затова има агенти. Все повече треньори отвъд океана обръщат внимание на талантите в САЩ. За 2019 година Американската федерация е издала над 450 разрешителни на волейболисти да играят в чужбина.  Ако си топ състезател най-вероятно самолетният билет ще ти бъде закупен от отбора, в който ще играеш.

Боян Петев

 

+ There are no comments

Add yours