Давид Давидов : Школата функционира добре, очакваме повече от мъжкия отбор!

Давид Давидов : Школата функционира добре, очакваме повече от мъжкия отбор!


Съпрезидентът на клуба ни Давид Давидов даде интервю за клубния сайт, в което говори за направеното до момента и за предстоящи цели на “Левски София”.

– Г-н Давидов, за разговора в началото на годината да започнем от края на миналата. „Левски София” проведе турнир за момичета и момчета до 15 г. с много силно международно участие, какъвто отдавна не е имало в България. Как дойде идеята за него и смятате ли „Звезди на бъдещето” да стана традиционен?

– Организирането и провеждането на такъв турнир е сред нашите приоритети от доста време. Клубът ни имаше на три пъти възможността да оцени ползите от такива сблъсъци за младите, при гостувания в Италия и Русия. Направихме нужното да пренесем тази атмосфера и у нас, възползвайки се от капацитета на чудесното волейболно съоръжение с което разполагаме.

Изключително сме доволни от крайния резултати и най-вече от страхотната емоция, която това начинание остави у всички млади волейболисти. Твърдо сме решени да го превърнем в ежегоден и няма да пестим средства това да се случи.

grafica:vc levski

– С този турнир може да се каже, че клубът ни освен за собственото си развитие вече работи конкретно и за това на българския волейбол. Какво означава признанието на клубовете от чужбина за организацията?

– За нас като хора, подпомагащи конкретен волейболен клуб, основната мотивация за участие в този проект и по-голяма цел винаги е била вдигането на нивото на нашия спорт като цяло. С това е било свързано и желанието ни за участие в управлението на БФВ, НВЛ и т.н. В тази връзка е напълно естествено да търсим по-широк положителен ефект от такава инициатива и предпоставки за повече конкурентност между отделните отбори в бъдеще.

foto:vl levski Kostadin Andonov

– В този ред на мисли на какъв етап според вас цялостно се намира проектът, на  който вие, Атанас Гаров и Владимир Николов дадохте старт?

– Отговорът на този въпрос е в две части. По отношение на работата в детско-юношеското направление мисля, че сме преизпълнили плана. Успяхме да осигурим условия каквито, цитирайки нашия главен треньор в школата Андреа Буратини, няма и в Тренто. Всички тези вложения дават и своя резултат. Нашите отбори спечелиха всички състезания при момчетата, а националните отбори с ядро от наши състезатели постигнаха отлични класирания в различните първенства, в които участваха. Изпъква разбира се отборът до 19 г., спечелил сребърни медали на световното с 6 наши състезатели. Искаме постепенно да прехвърлим тези успехи и при момичетата, където участие имаме от само 2 години.

foto:vclevski

Имаме нужда от вдигане на нивото в нашия мъжки отбор, към който определено има повече очаквания – и от нас като ръководство и от феновете. Неминуемо стратегията на клуба за инвестиции в подрастващите се отразява на бюджета ни за селекция. За разлика от наши конкуренти, разходите ни за издръжка на школата са сериозни. Не на последно място е и осъзнатото решение да даваме шанс на млади състезатели с изяви в мъжкия отбор – решение, което вярваме ще се изплати във времето. Вече мислим за селекция през следващия сезон и ще направим възможното да сме отбор, конкурентен на най-силните.

– От какво сте доволен и съответно къде виждате пропуски?

– Винаги работим с мисълта и настройката, че пред нас има поле за развитие и подобрение. Искаме да надградим постигнатото до момента, като прехвърлим успешните резултати и при момичетата, да стабилизираме и надградим представянето на нашия мъжки отбор, да инвестираме и работим системно за повишаването на капацитета и квалификацията на нашите треньори.

foto:vc levski

– Какво ще ви удовлетвори като стъпки напред през новата 2022 г.?

– Запазването на позициите на нашите отбори в крайните класирания от миналата година в мъжко направление и поне едно първо място в женско. Най-голямо удовлетворение за нас обаче носят успехите на националните отбори. Там с интерес очакваме предстоящите европейски първенства както при момчетата, така и при момичетата.

– Интересът към „синята” школа определено е висок. Явно мотивацията за това е на ниво, но може ли да се засили?

– В тази област можем да постигнем много повече. Ще направим конкретни усилия за популяризиране на условията, с които разполагаме, както и възможностите за развитие на младите в областта на спорта.

Можем да отчетем генерален отлив на интерес към спорта и неговата привлекателност, като перспектива за професионална реализация. Вярваме, че имаме аргументи, с които да обърнем тази тенденция.

– Има ли вариант да се стигне до партньорство с университети в САЩ, за да може „сини” кадри да продължат образованието и волейболното си развитие там по примера на Алекс Николов?

– Освен в спорта нашата организация е активно ангажирана и с областта на образованието. Сред нашите следващи проекти е изграждането и управлението на училище, в рамките на “Гаритидж Парк”. В тази връзка поощряваме и ще подкрепяме наши спортисти, които искат да съчетаят волейбола, с образованието в Америка, а изборът на конкретни учебни заведения ще оставим на тях.

Успехите на нашия проект ще се отчитат, както от състезателите, реализирали се на най-високо волейболно ниво, така и от тези, които са използвали волейбола за своето академично и впоследствие професионално развитие.

– Чисто спортно как оценявате резултатите на „сините” отбори до момента през сезона?

– При подрастващите резултатите са повече от добри. Очакваме с нетърпение пролетния полусезон и държавните финали. След трудния старт при мъжете, отчитаме подобрение в играта и резултатите на момчетата. Въпреки проблемите с контузии, те завършиха сезона по най-добрия начин.  Очакваме с оптимизъм първите срещи на отбора от пролетния полусезон. Две от тях – срещу “Дея” и ЦСКА, до голяма степен ще дадат отговори за подреждането на отборите в крайното класиране.

– Как приехте отпадането на мъжете в Европа?

– Болезнено, тъй като беше крайно неочаквано, особено след първата среща. Може би начинът по който протече , ни заблуди и крайният резултат разочарова нас, щаба и момчетата. Радваме се на реакцията им в следващите срещи, с които си осигуриха добро настроение по празниците.

foto:vclevski

 – Все пак отборът вдигна глава веднага с победата над „Нефтохимик” и доказа, че работата с младите момчета дава резултат. Защо според вас тази философия е рядко срещана във волейболните ни клубове?

– Това е въпрос на клубна политика и нашата е такава от самото начало на проекта. В много случаи това може да има своите негативи, тъй като не носи непосредствени резултати – растежът и грешките през този период се изживяват. Не всички клубове у нас имат такава визия и по-често срещано е търсенето на конкретен резултат, сега и веднага.

Такъв подход също носи ползи, тъй като нашите момчета имат възможност да участват в конкурентно първенство и сериозни мачове, в които да израстват.  А удоволствието от победа над стойностен отбор като “Нефтохимик”, в която отборът разполага с трима състезатели над 20г. а основните реализатори са на 18 и на 17, е несравнимо.

– „Левски София” вече втора година ще е домът на „синия” волейбол. Какво ви донесе признанието за зала на годината у нас през миналата година?

– Благодарни сме на всички, гласували за нас в този конкурс, но приемаме наградата за напълно естествена оценка. Зала “Левски София” е може би единственото съоръжение от такъв тип, изградено в последните години, което е използвано само за спорт от момента на завършването си.

foto:vclevski

Още по-важното, е че основните му ползватели са младите спортисти – както нашите, така и всички други, участвали в различни турнири в залата. Затова такива съоръжения трябва да получават публичност и обществена оценка.

https://levskivc.bg/bg/news/novini/david-davidov:-vyarvame,-che-nalaganeto-na-mladite-shte-se-izplati-vav-vremeto?fbclid=IwAR32yajdGmflJXfge9U3FVsgsjNf2cOirl2IJWF1hw_rgylXAK_BWoJTuQw

 

+ There are no comments

Add yours