Давид Давидов: Треньорската смяна не бе самоцел

Давид Давидов: Треньорската смяна не бе самоцел


Един от президентите на “Левски София” – Давид Давидов, говори по актуални за клуба ни теми в интервю пред официалния сайт.

– Г-н Давидов, нека започнем с една рекапитулация от ваша страна за изминалия сезон на мъжкия ни отбор.

– На фона на медалите от миналото първенство, не можем да сме доволни от шестото място в класирането, и отпадането на четвъртфинал в плейофите. Това, което добави горчив привкус бяха шестте загубени срещи с тайбрек, тук включвам и златния гейм с „Амщетен”.

Един спечелен мач в тези срещи щеше да означава повторение на постигнатото преди година. Не показахме нужната концентрация в онези моменти, в които  психиката има почти такъв принос за победата, колкото имат волейболните аргументи.

foto:start-photo.bg bfv

– Явно това са причините да последват промени. Най-важната бе треньорската смяна. Каква цел гони ръководството с назначението на Николай Желязков?

– Нека бъде ясно – смяната на Андрей Жеков не е била самоцел. Ние ценим високо работата на Андрей – неговия професионализъм, отдаденост към клуба и принос в израстването на нашите състезатели.

Нашият тригодишен ангажимент приключи и настъпи момент за оценка на възможностите за бъдещето на клуба.

В решението на Николай Желязков да не продължава с „Нефтохимик” видяхме възможност за надграждане и завършване на процеса по трансформирането на нашите талантливи състезатели в успешни волейболисти на високо ниво.

Не бихме направили тази промяна с друг треньор от работещите в България. Имахме желание да задържим Андрей в екипа на клуба, но не успяхме да намерим приемлива и за него форма.

foto:bfv start-photo.bg

– С какво ви убеди  кандидатурата на Желязков?

– Неговите успехи през последните години са безспорни. Това, което намираме за изключително ценно е умението му да извлича максимума от своите състезатели –  качество с висока стойност за нас, тъй като нашите млади състезатели ще трябва да надскачат постоянно своите моментни възможности и да печелят в бъдещо конкурентно първенство.

В двата предварителни разговора помежду ни, той потвърди готовността си да поеме клуба с ясното съзнание, че в основата му ще има  изключително млад състав.

– Отборът се раздели вече с трима играчи – Боян Йорданов, Владимир Станков и Самуил Вълчинов. Какви са причините?

– Причините са различни. С Боян имахме изключително коректен и мъжки разговор. Той подкрепи нашето желание да дадем път на младите диагонали в клуба, за което сме му изключително благодарни.

Влади Станков е състезател на ЦСКА и беше преотстъпен при нас за 1+1 г. Момчето трябва да продължи да се развива, както и да вдигне нивото в по-силен отбор и първенство. Такова е виждането и на ръководството на ЦСКА.

Случаят със Самуил е различен. Ние имахме желание да продължим работата си с него. Самуил дойде при нас едва 15 годишен, израсна и се разви при нас. Чувстваме го изключително близък.

Периодът на неговото преотстъпване при нас от „Виктория” обаче приключи тази година. Той беше изключително убеден в желанието си да направи промяна. Нямаше какво друго да направим, освен да му пожелаем успех.

foto:bvf start-photo.bg

– Какво предвижда селекцията с оглед на овакантените позиции? Възможно ли е в „Левски София” отново да има чужденци?

– В настоящата ситуация ние имаме нужда от подсилване на поста посрещач. Твърде възможно е Гордан Люцканов също да потърси варианти в чужбина, предвид вече зрялата му волейболна възраст – тази година той навърши 25 г.

Ще търсим качествени попълнения, които да дадат класа на отбора във важните моменти. Ще продължим да работим с Владимир Гърков, Светослав Гоцев, Николай Захариев. На постовете разпределител и диагонал ще разчитаме на наши кадри. Вярваме, че момчетата са готови за тази отговорност.

– Има ли вариант да се допусне отклонение в начертания път с налагане на почти изцяло млад състав в търсенето на конкретни резултати?

– Твърде дълго работим в тази посока, за да променим пътя точно сега. Разполагаме с изключително много талант в рамките на три поколения, които трябва да получат своя шанс за игра и трупане на опит. Ясно ни е, че в такъв процес ще има и пропуснати възможности заради младежки грешки.

Дано обаче, когато се радваме на успехите на отборите на Мартин Стоев и Виктор Карагьозов, отчитаме факта, че на тези момчета е даден ранен шанс да се изграждат като състезателите, които печелят мачове за своите национални формации.

Когато говорим за резултати, селекции, конкурентни отбори е важно да отчетем и нещо друго – клубовете у нас не функционират при равни начала, що се касае до бюджети. Разполагаме с едно прекрасно съоръжение, което обаче носи със себе си тежки оперативни разходи.

Средните ни сметки само за ток през отоплителния сезон средно месечно са в размер на 20 – 25 000 лв. Към това добавяме разходи за поддръжка, почистване, охрана и т.н. Можете да предположите какви са разходите по тези пера на всеки един от отборите, класирали се преди нас миналата година.

foto:bvf start-photo.bg

– Съгласен ли сте, че през новия сезон конкуренцията за челните места в първенството се очертава да е още по-здрава?

– Смятам, че броят на стойностните отбори ще се запази, но ще има промяна в амбициите на някои от клубовете. Поне до момента след безспорния фаворит „Хебър”, най-сериозна заявка за селекция се прави от „Дея”. Ще се опитаме да сме максимално близо до тях.

– Да се върнем на новия треньор. Срокът на договора на Желязков е 3 г., което означава, че става дума за дългосрочен проект. Като ръководство каква е вашата идея с този ход?

– Според нас един треньор трябва да разполага с хоризонт  за работа и реализация на идеите си. Особено, когато разполага с един доста млад състав, който тепърва ще се изгражда и развива.

Смятаме, че в рамките на такъв период нашите момчета ще могат да развият своя потенциал и да бъдат готови за волейбол на високо ниво.

foto:bvf start-photo.bg

– Всеобщо е мнението, че залата и въобще условията за работа в клуба, са най-добри в България. Това провокира доста фенове да смятат, че тези условия изискват и реципрочни резултати. Какво мислите по въпроса?

– Изградили сме тази база с условията в нея основно с мисъл за подрастващите. В този смисъл резултатите са там където трябва  – спечелили сме всички титли в мъжко направление в последните години.

Гръбнакът на националните отбори за подрастващи е съставен от наши състезатели. Амбициите са такива и през тази. Започваме да правим своите заявки и девическото направление.

Ясно ни е, че независимо от горното, лицето на клуба се формира от мъжкия отбор. На този етап обстоятелствата и поради нашата стратегия и поради други фактори, е трудно да се борим с отбори като „Хебър”. Надявам се скоро това да се промени.

– Много състезатели на „Левски София” ще са ангажирани лятото с различни национални гарнитури и съответно ще имат по-малко време за почивка. Плюс или минус е това според вас?

– Изключително и само плюс. Младите състезатели израстват и се развиват с всяка тренировка и среща. Мачовете с формациите на водещите волейболни сили са безценен опит, а при успехи и повод за самочувствие. Миналата година два набора победиха връстниците си от Италия. Това са безценни моменти за момчетата.

– И за финал – какво е мнението ви за формата на шампионата?

– Форматът през следващата година ще бъде една идея по-смислен. Ще намалее броят на протоколните мачове, а също така ще се избегне липсата на баланс от предходната година – имахме различно качество на отборите в двете осмици и това доведе до не особено реално класиране в края на редовния сезон.

+ There are no comments

Add yours