Доминацията на Марица

Доминацията на Марица


Марица отново е шампион!

Съвсем закономерно, пловдивчанки спечелиха шампионската титла за четвърти пореден път, побеждавайки на финала отборът на Левски.

Запомнящ се сезон в клубната история, най- вече с пробивът в шампионската лига.

Дълго време ще се помнят мачовете с руският Енисей , инфарктен сценарий и щастлив завършек ,отворил вратите към мечтаната шампионска лига.

снимка: Бончук Андонов

Всички компоненти нужни за успех бяха на лице – организация, условия, обезпечаване и желание . Мениджмънтът на клуба  работи на ниво , успя да вкара името Марица в дневния ред на град Пловдив, привлякоха съмишленици в обезпечаването на отбора, включително и общината която отпусна допълнителни средства за клуба.  Имайки предвид занижения зрителски интерес към женския волейбол като цяло, посещаемостта която реализира клуба при домакинските мачове от груповата фаза е впечатляваща. Средно по около 3 хиляди души наблюдаваха домакинските срещи на отбора.

Спортно технически аспекти:

Отборът от Пловдив е без конкуренция в България. Селективно Марица започна сезона с доста четворки и  без класически диагонал на разпределителя. В хода на отделните срещи Иван Петков използваше различни варианти на игра. Симона Димитрова беше най често използвана на тази позиция. Привличането на Лора Китипова допълнително вдигна качеството на отбора. Наличието на двама добри разпределите в един отбор, вдига нивото и качеството на ежедневната работа. Може да се  предполага , че игрите 6 на 6 по време на тренировки са били много по- оспорвани от всички мачове които отборът изигра в българското първенство. Едва ли някой се е съмнявал в успехът на Марица. Отборът през повечето време играеше толкова, колкото е необходимо,  за да се победи в българското първенство. Вниманието беше насочено основно в представянето на европейската сцена. След влизането в груповата фаза на шампионската лига , бяха направени изходящи трансфери на водещите състезателки Кремена Каменова и Таня Петкова. Ако тези състезателки са имали договорка преди това, за трансфер при възможност, чест прави на ръководството , че е дало разрешение за тези трансфери. Когато правиш изходящи трансфери по средата на сезона , и пускаш двете от най- добри си състезателки в чужбина , е наивно да разчиташ на успех в оставащите мачове. Марица играеше, бореше се, беше близко до първа победа , но може би това не достигна , опитът на тези две състезателки. Входящият трансфер на Шайна Джоузев , не донесе желаният резултат. В мачовете от шампионската лига, където общото ниво беше много високо, се забеляза сериозен проблем в играта на отбора. Слаба контра атака ,( на фона на добрата защита), дължаща се на недостатъчни технически умения при второто подаване, с две думи много извадени топки в защита и малко удобни топки  подадени за атака. Въпреки това отборът остави добри впечатления и изигра силни мачове. Марица приключи много успешен сезон, и заслужено може да празнува.

снимка: Бончук Андонов

И накрая, ако ЦСКА и Левски не подобрят организацията на всички нива като цяло, не вземат добрия пример от Марица, не увеличат бюджетите си за привличане на състезателки, доминацията на Марица ще продължи още дълго.  Берое  се e запътил в правилна посока , но ще им трябва много време за узряване и натрупване на класа и традиции. Ще бъде интересно , дали ще проявят постоянство , както направиха от Марица, или проектът Берое ще бъде от ден до пладне.

+ There are no comments

Add yours