Ефбет Супер Волей – Най-вълнуващия сезон.

Ефбет Супер Волей – Най-вълнуващия сезон.


Ако есенният полусезон във волейболния шампионат ни предложи не малко изненади и победа с фотофиниш, то само пет кръга бяха достатъчни за пролетния, за да ни убеди в нещо, което някак плахо се изричаше на глас.

Ставаме свидетели на категорично най-вълнуващия сезон от поне 20 години насам, може и да са много повече.

В момента първите 5 отбора са събрани в рамките на 2 загуби разлика.

foto:nvl start-photo.bg

Казвам го по този начин, защото форматът вече е различен. Балансът победи-загуби е първият показател, по който се определя класирането. След това е броят спечелени точки. Ако и тук имаме равенство в показателите, се гледа геймовото съотношение и накрая точковото такова. Гледайки подреждането в момента, прогнозирането на крайното подреждане в редовния сезон изглежда много, много трудна задача.

February 12, 2023, Пазарджик: Efbet супер волей: Хебър – Дея Спорт в зала Васил Левски, Sunday
(Photo by Антон Узунов/Стартфото Anton Uzunov/startphoto.bg 2022)

Краят на 2022 дойде с дълго чакано завръщане на Хебър на върха, но това не продължи дълго. Абсолютно шокиращо, но и заслужено, пазарджиклии записаха ТРИ! поредни загуби и в момента първото им място в рамките на редовния сезон е под въпрос. 5 поражения за Хебър за само 16 кръга изглеждаше абсолютно немислимо, гледайки изключителното им представяне у нас миналата година. Независимо от всичко шампионите все още са с големи шансове да завършат първи и в края на редовния сезон. В момента лидер в класирането е ЦСКА, но червените имат изключително тежка серия от мачове, която може да ги прати на пета или шеста позиция. Армейците ще изиграят последователно двубои с Хебър (д), Левски (г), Дея спорт (д) и Нефтохимик (г). Последните споменати са тимът, който бележи най-голям прогрес. Бургазлии записаха 11 поредни победи след много тежкото начало на сезона. Случайно или не, възходът им започна с пристигането на Атанас Петров. Треньорът не бе на скамейката при първия успех над Дея спорт, но води подготовката за двубоя и заслужава аплодисментите за възраждането на отбора. В момента Нефтохимик е на втората позиция в класирането и заедно с Хебър, Дея и Левски е с може би най-благоприятната програма до края на сезона. Така че това са тимовете, които изглеждат като основните фаворити за Топ 4. Поне в моите очи.

foto:nvl start-photo.bg

Няма първенство в Европа в момента, което да е толкова оспорвано. И това дори идва при отпадането на Монтана от битката. Тимът на Даниел Пеев остана и без двамата си диагонали, които започнаха първенството и без тях съставът не е конкурентоспособен както беше през есента. Със силен Монтана картите щяха да са още по-разбъркани.

foto:nvl start-photo.bg

Разбира се, че българският шампионат няма как да се мери с италианския, руския, полския или френския. Финансовите и организационните измерения са различни. Категоричен факт е, че само до преди 6-7 години родното първенство беше негледаемо. С неугледни, тъмни зали, с ясен краен победител и с най-много един интересен мач на кръг. Днес ситуацията е тотално различна. И с огромна роля за това е стъпването на телевизията. Начинът по който се поднасяше първенството се промени. Волейболът се превърна в продукт. Не с размерите на големите, но с ясни и уверени малки стъпки. Някои от най-добрите български играчи са отново у нас, при това не само за лятната си почивка или лагер с националния отбор. И тази вълна трябва да се използва.

foto:nvl start-photo.bg

Петър СТОЯНОВ, “Тема Спорт”

+ There are no comments

Add yours