Ефбет Супер Волей сезон 2023-24 Интересно и неочаквано!  Анализ на сезона.

Ефбет Супер Волей сезон 2023-24 Интересно и неочаквано! Анализ на сезона.


Ефбет Супер Волей сезон 2023-24 е в историята.

Всяко начало, има и своя край. След седем месеца, изпълнени с много волейбол, с възходи и падения, с разочарования от загубите,  с положителни емоции от победите.

Дванадесет отбора започнаха да преследва поставените задачи. Едни да преследват титли и медали, други да затвърдят позиции, трети да се борят за оцеляване в групата най-добрите български отбори.

  • За представянето на отборите –

Много отбори проявиха активност на трансферния пазар, което даде предпоставки за добри селекции.  Най-активни по традиция в последно време бяха в Пазарджик, там  отново впечатлиха  със селекция и заявки за продължаване на линията, да се търсят победи на всички фронтове. Привличането на Алберто Джулиани като старши треньор, бе ясна заявка за доминация. Скъпо платени чужденци и знакови български волейболисти, трябваше да попълнят клубната витрина с нови трофей. Намерението и идеята бяха чудесни, но още в начало имаше фал старт със загубата на Суперкупата на България от Левски.  Загубата трудно се прие, но сезонът предстоеше и се даде толеранс във времето, от спортно техническа гледна точка да се сработят новите състезатели и да започнат да играят като отбор. Всички във волейбола знаеха силната зависимост на клуба от местната власт в лицето на кмета  Тодор Попов. Хебър разполагаше с ресурси, за които другите само могат да мечтаят. Началото на сезона в Ефбет Супер Волей бе обещаващо, четири победи и сериозна заявка за преследване на останалите трофей.

фото:nvl.bg

Да, но дойдоха местните избори където се случи неочакваното, Тодор Попов изгуби изборите и над клуба надвиснаха черни облаци.  За седмица време стана ясно, че този проект е обречен и не може да просъществува. Всички наемници се разбягаха, да търсят нови възможности, а в клуба останаха само юношите, които през  времената на възход, бяха пренебрегвани, за разлика от един друг клуб, където акцентът бе именно върху млади волейболисти от собствената школа. Хебър премина през  болезнена трансформация , срещайки се с действителността. Случилото в Пазарджик, преформатира шампионата, на картата се появиха други фаворити. Набрания точков аванс в началото, помогна на отбора да запази мястото си в Лигата. Как ще изглежда отборът, през новия сезон предстои да разберем, ръководството полага усилия, но времената на изобилие са назад в историята.

foto:vchebar

Левски изповядва различна философия и стратегия  като клуб, предоставяйки добри условия и възможност за изява на състезатели от собствената школа. Тази формула бе повече от успешна през този сезон, сините стигнаха до три финала през сезона, като спечелиха два от тях. Голяма част от сините волейболисти се подвизават в различните национални гарнитури, където трупат и международен опит. Селекцията бе добре балансирана с опитни състезатели. Левски започна с летящ старт, спечелвайки Суперкупата на България.  Николай Желязков умело балансираше спортната форма през сезона и намираше правилните хора, да решат трудностите пред отбора. Отличителен нюанс в играта на сините, бе сервисът. В много от срещите,  именно  началния удар правеше разликата между тях и другите отбори. След мощния сервис, за отбелязване и добрата подредба на блок, която на моменти отказваше противниковите нападатели. Левски изпраща повече от успешен сезон, стигна до края и успя във вечно дерби да спечели титлата.

foto:nvl.bg

 

След случилото се в Хебър, Дея излезе на преден план като фаворит за трофеите.  Интересна селекция със събиране на голямо количество състезатели в напреднала възраст. Тази конфигурация в една среща може да се окаже печеливша, но в дълга серия от мачове е доста рискована. Атмосферата в клуба е изключително  интересна, темпераментни състезатели и треньор, които на моменти губеха комуникацията. През януари Дея успя да спечели първи трофей в клубната витрина,  Купата на България. Рано, рано се откъсна в класирането и спечелването на редовния сезон бе само формалност. Сериозна драма настъпи с изявлението на Франческо Кадеду, че напуска отбора и не може повече да работи с тези състезатели. Намесата на доктор Маджуров, тушира напрежението, но за кратко. Точно около края на редовния сезон започнаха проблемите на Дея, ключови волейболисти бяха налегнати от здравословни проблеми, които така и не разрешиха до края. Първия плейоф с Черно море мина трудно, още там светна червената лампа, че нещата в отбора не са както трябва. Полуфиналната серия костваше много физически ресурс, на ветераните в Дея. ЦСКА се оказа камъчето, което преобърна колата на Дея към финала. Мераците за титла не се осъществиха. Амбициите бяха за повече, но  все пак спечелиха един трофей през сезона. Относно селекцията за следващия сезон, ще бъде интересно дали всички ветерани ще продължат и на какви постове ще търсят освежаване.

April 12, 2024, София: Efbet супер волей: ЦСКА (София) – Дея Спорт (Бургас) /полуфинал 4/ в зала Христо Ботев, Friday
(Photo by Емона Цончева/Стартфото Emona Tsoncheva/startphoto.bg 2024)

При Нефтохимик е динамично и ветровито, сигурно се дължи на морските течения. След спечелване на титлата през миналата година, отборът бе напуснат от голямо количество състезатели. На практика трябваше да се събира нов отбор. Започнаха от рано селекцията, сглобиха отбор, но текучеството на състезатели не позволи да се получи отборната игра. След Купа на България се разделиха и с Атанас Петров, треньорът спомогнал за спечелване на титлата. Обикновено така се случва, когато отборът не върви се сменя треньора, че е по-лесно. На хоризонта се появи Мартин Стоев, да влезе в ролята на месия. Да, имаше подем в играта на отбора след неговото идване със слабите отбори, но до нещо фрапиращо, показано от играчите на Нефтохимик не се стигна. Измъкнаха се на първия плейоф от Берое, но на втория се срещнаха с бъдещите шампиони, които се оказаха трудно препятствие. Нефтохимик остана без трофей, приключвайки на полуфинал. От клуба рано стартираха селекцията за следващия сезон, с амбиции да върнат титлата в Бургас.

foto:nvl.bg

 

Монтана  извлича максимума от състезателите, които е селектира. Така бе и през този сезон, но явно нивото на състезателите не такова, че да играе финали. Четвърта позиция, след края на редовния сезон. Отборът на Даниел Пеев е корав противник, добре подреден тактически, винаги създава проблеми на фаворитите. Трудното възстановяване на Любослав Симеонов, лиши отбора от втора опция на диагонал на разпределителя, Кристиян Валчак имаше трудна адаптация, което се отрази на играта на отбора. На първия плейоф, Монтана загуби в два мача от ЦСКА и сезонът за тях приключи.

March 22, 2024, Монтана: Efbet супер волей: Монтана – ЦСКА (София) в зала Младост, Friday
(Photo by НВЛ/Стартфото nvl.bg/startphoto.bg 2024)

По традиция, ЦСКА събира отбор в последния момент. През годините, селекцията на червените е изграждана от състезатели, които не са успели да си намерят отбори в чужбина, или от такива, които  правят последни обиколки. Появяват се и чужденци, които се опитват да дават максимума на който са способни. Имаше дълги периоди на безпаричие, проблемите с материалната база продължават да нямат решение. Пред всички предизвикателства, армейците се изправяха готови да ги преодолеят.  ЦСКА винаги  е бил фактор, с който другите трябва да се съобразяват. Така бе и през този сезон, от пета позиция след колеблив редовен сезон, отборът на Сашо Попов игра на финал срещу Левски.

April 23, 2024, София: Efbet супер волей: ЦСКА (София) – Левски (София) /финал 2/ в зала Христо Ботев, Tuesday
(Photo by Костадин Андонов/Стартфото Kostadin Andonov/startphoto.bg 2024)

 

През годините Берое се утвърди като отбор, който винаги влиза в зоната на плейофите. За своите осем години от създаване на клуба, отборът се развива прогресивно. Отборът от Стара Загора разполага с отлични условия за работа,  предлага такива  и на състезателите,  което говори за  стабилност и самочувствие. Берое има всички предпоставки да се намеси в голяма игра, там където се печелят медалите и трофейте.

Непостоянството и зависимостта от един състезател, са слаби страни на отбора. Берое успя да победи финалистите в шампионата, но колебливото представяне през сезона не им позволи да търсят надграждане.

foto:nvl.bg

 

Всеки се простира според възможностите си. Само с български състезатели, Пирин изигра добър сезон в Ефбет Супер Волей. Под ръководството на Благовест Катранджиев, Пирин се развива положително, бягайки от клишето, че са домакински отбор и разчитат на победи само в зала „Септември“. Отборът от Разлог стигна до финалите за Купа на България и изигра пълна серия на четвъртфинал в плейофите.

foto:nvl.bg

 

Черно море е последния отбор, попаднал в зоната на плейофите. Варна, като волейболна столица на България, където през последните 20 години се изсипа целия волейболен елит,  заслужава отбор, който да се бори за медалите, а не да влиза в плейофите. Разчитайки на състезатели от школата на клуба и с едно две попълнения средна ръка, моряците запазват мястото си в Суперлигата, влизат в плейофите,  но за повече нямат сили и ресурс. Старите боици Миро Градинаров и Виктор Йосифов, дадоха това, което е останало в тях, като волейбол.  Бяха на път да поднесат най-голямата изненада на четвъртфиналите, притискайки Дея до стената и повеждайки в серията, след победа в Бургас. Сякаш се уплашиха, че това може да се случи, след което всичко приключи набързо, губейки двата поредни мача.

foto:nvl.bg

 

Както в челото на таблицата, така и  в дъното процесите са динамични и интересни.

Добруджа07 премина през тежък сезон, спасявайки се от лоша развръзка, участие в плейаут. В последните няколко сезона, волейболът в Добрич е неглижират от местната власт и бизнеса в града. Екзистенц минимума не е достатъчен за добри резултати, а за преживяване.  Клуб с традиции и богата история, не заслужава такова отношение. Отборът запази мястото си в елита, но това костваше много изхабени нерви от Данаил Милушев, да мотивира своите състезатели.

foto:nvl.bg

Набрания точков актив, помогна на трансформирания Хебър да се спаси. И в лошите моменти, трябва да се търсят позитиви. Ако, не се бяха случили тези неща в Пазарджик, юношите на клуба нямаше никога да изиграят толкова мачове като титуляри.

Марек, Марек, отборът спечелил четири титли на България, трябваше за втора поредна година да мине през плейут. Много динамично бе в Дупница през този сезон. Отношенията между местната власт и ръководството на клуба,  бяха много интересни и странни. Разразилия се конфликт, не може да се потуши и се стигна до крайности. Отборът напуска Дупница в посока Пловдив, Марек се трансформира в Локомотив Авия. Много енергия бе разпиляна, което се отрази и на представянето на отбора.

March 13, 2024, Дупница: Efbet супер волей: Марек Юнион-Ивкони – ЦСКА на , Wednesday
(Photo by Антон Узунов/Стартфото Anton Uzunov/startphoto.bg 2024)

Раковски усети атмосферата на Ефбет Супер Волей, но нямаше сили и възможности да се задържи там. Разликата между първия и втория ешелон в родния волейбол е твърде голяма. Отборите, които влизат в елита са обречени още преди да са започнали, ако не подсигурят сериозен бюджет и нови трансфери.

foto:nvl.bg

  • За организацията на Национална Волейболна Лига

Както всеки клуб и отбор търпи своето развитие, така НВЛ се развива през годините. Установени стандарти при отразяване на мачовете, богата информация във всички канали за комуникация. Богата снимкова галерия от почти всички мачове. Екип от професионалисти, които се грижат за всеки детайл.

Единственото негативно, което може да се отчете е, че нямаше обзорно предаване и се загуби инерцията от миналата година, където имаше такова и допълнителни рубрики, които подържаха интереса на любителите на играта. Дали това е пропуск от страна на Лигата, или нежелание на телевизията която излъчва мачовете е трудно да се каже, но фактите са такива, сезонът мина без обзорно предаване.

Клубния волейбол за тази година приключи, време е почивка, анализи и нови селекции.

 

+ There are no comments

Add yours