Euro Volley 2019 Мъже Анонс

Euro Volley 2019 Мъже Анонс


Euro Volley 2019 –

Време е за поредната доза волейболни емоции и страсти. Броени дни остават от началото на 31-ят шампионат на стария континент.

Три от водещите отбори в Еропа, Русия, Италия и Полша се класираха за олимпийските игри през следващата година. В предолимпийска година приоритет за всички отбори е, класиране за олимпиадата, именно за това състезание се прави планираността в  подготовката, всички други състезания остават на заден план. В този ред на мисли е  възможно леко отпускане в техните редици, но е малко вероятно. И трите отбора разполагат с огромен кадрови потенциал  и едва ли ще си позволят подценяване  и отпускане.

Последно състезание за годината за нашият националния отбор. След лигата на нациите, след олимпийската квалификация, дойде време за европейското първенство.

Както и при жените , които приключиха преди дни, системата на провеждане е същата:  четири държави домакини и 24 отбора, разпределени в четри групи, по шест отбора. Много противоречиви мнения на специалисти относно формата на шампионата, едни споделят мнение, че 24 отбор са твърде много, други, че това е добре за волейбола. По този начин може да се видят отбори и състезатели, които при ограничен вариант не могат да се класират, така също се популяризира играта. Различни мнения и гледни точки.

Държавите домакини:

Франция, Белгия, Холандия и Словения.

Групите:

Група А Група B Група C Група D
Гърция Сърбия Русия Чехия
Португалия Германия Финландия Украйна
Румъния Словакия С. Македония Естония
Италия Испания Турция Полша
България Австрия Беларус Черна Гора
Франция Белгия Словения Холандия

 

България изтегли късата клечка, в група с два топ отбора каквито са Франция и Италия.

Регламента:

Последните два отбора от всяка група, прекратяват участието си. Първите четири отбора от всяка група продължават във втората фаза. Първият от едната група, играе с четвъртия от другата, вторият играе с третия.

Във втората фаза , отборите от група A се срещат с отборите от група C. Отборите от група B, играят с отборите от група D.

Нашите противници:

Гърция-

Завръща се на европейската сцена след десет годишно прекъсване, за последно Гърция игра на европейско първенство през 2009 година на шампионата в Турция, където финишира на осмо място. Много български волейболисти са оставили трайна следа в гръцкия клубен волейбол. Гърция беше добра дестинация, добри местни волейболисти, качествени чужденци, добър климат и условия за живот, постоянно участие в европейските клубни турнири, компоненти, които нареждаха елините сред добрите отбори на стария континент. Смяна на поколенията, финансовата криза, отдалечиха Гърция от силните отбори в Европа, както бяха през 90-те. Младата вълна гръцки волейболисти е гладна за изяви и доказване, всеки който ги подцени ще има проблеми. Основна цел пред отбора ще бъде, преминаване във втората фаза на турнира.

снимка:cev.lu

Румъния-

Последната среща на европейско първенство между двата отбора е от далечната 1995 година на шампионата в Гърция, България побеждава с 3-0. Румъния завършва на последното 12 място, без спечелен гейм. Това е и последното европейско първенство в което участват северните ни съседи. Цели 24 години, Румъния участва в квалификации и в последствие наблюдава по телевизията европейското първенство. Това е в миналото, сега ситуацията е коренно променена, румънските клубове разполагат с прилични бюджети, което позволява наемането на чужденци, които повишават нивото на шампионата. Румъния спечели сребърната лига под егидата на CEV, побеждавайки на два пъти отбора на Гърция с 3-2 и 3-0. В последните няколко години, доста родни волейболисти и волейболистки играеха и играят в румънски клубове при значително по- добро заплащане от колкото в България. Нашите треньори Мартин Стоев и Николай Желязков, извеждаха до шампинска титла клубни отбори в които работеха. Румъния разполага с потенциал и условия, имат ново поколение състезатели, които искат да се покажат на европейската сцена. Спечелиха категорично и предсрочно квалификационния турнир, спечелиха и сребърната лига в която участваха през лятото. Ще се борят да останат колкото се може по-дълго време на шампионата.

снимка:cev.lu

 

Португалия-

Последната среща между двата отбора, бе с горчив привкус. VNL 2019, загуба с 1-3. На последното европейско първенство в което участват през 2011 година в Австрия и Чехия, заемат 14 място от 16 отбора с три спечелени гейма. Отбор, който ни показа, че ако бъде подценен създава много проблеми. Борбата за четвъртото място, ще се води именно между тези три отбора.

снимка:fivb.com

Франция-

Един от  домакините на турнира. От 2012 година, Лоран Тили води френският отбор, като за този период Франция трайно се намеси в топ отборите в европейския волейбол. Върхова година за отбора бе 2015, първо  спечелиха световната лига, по-късно триумфираха с титлата на европейското в София. След като спечелиха за втори път световната лига през лятото на  2017, месец по- късно  на европейското първенство се провалят с гръм и трясък, губят от Чехия в елиминационен мач. Преди това трудно  излизат като втори отбор в групата с отбори като Белгия, Холандия и Турция.  На световното първенство година по късно в България и Италия, французите отново търпят поражения , отпаднаха във втората фаза на турнира, а се считаха за основни претенденти за титлата. Играят много атрактивен и зрелищен волейбол, но имат силна зависимост от своята най- голяма звезда Н‘гапет, който не веднъж е показал феноменални неща от волейболната игра. Ще търсят влизане във финалната фаза и медал от първенството на което са домакини. Една от малкото загуби в лигата на нациите през лятото е именно от България с 2-3. Финална фаа и битка за медали, основна задача пред петлите.

снимка:fivb.com

Италия-

Другия топ отбор в нашата група. За Италия каквото и да се каже, ще бъде малко. Заедно със САЩ, са законодателите в съвременния волейбол с трайно внедряване на науката в спорта. Най- силното клубно първенство, системи за подготовка, методики за обучение на млади състезатели, програма за  тактически анализи. Акценти, които поставят Италия сред фаворитите на всяко състезание в което участва.

снимка:fivb.com

Нашият отбор-

В началото на сезона, колеблива лига на нациите, като единственото хубаво от нея е, че запазихме мястото си в нея. След това имаше сериозна подготовка за олимпийската квалификация на която бяхме домакини. Още в началото бе сложен акцент върху олимпийската квалификация, че това ще бъде най-важното състезание за нас. За съжаление, не успяхме да се класираме за олимпиадата, пропускайки златен шанс, водейки на Бразилия с 2-0 гейма. Горчива ваканция и нова подготовка за европейското първенство, което е последното състезание за годината за националния отбор.

снимка:fivb.com

Силвано Пранди направи една прибудителна смяна в нашия състав, на мястото на Розалин Пенчев, дебют на европейско първенство ще направи младият Георги Петров.

Контролите на нашите преди европейското, колебливи резултати срещу непретенциозни противници. Според играчите, очаквани резултати на етапа от подготовка в който са се намирали. Важно е когато трябва да се побеждава.

Имайки предвид разпределението на силите, третото място в групата е задължително за нас. Всяко друго класиране в групата ще се счита за провал.

България има своето място сред най-силните отбори в Европа. С добро разпределение на силите и необходимата доза късмет, можем да атакуваме медалите на този шампионат.

Да пожелаем успех на нашите момчета!

 

+ There are no comments

Add yours