Евроволей 2017 жени -Големите амплитуди

Евроволей 2017 жени -Големите амплитуди


Европа има нов шампион.

След две последователни титли Русия сдаде короната. Новите кралици на стария континент са сръбските волейболистки. За втори път в своята история след 2011  година (на финала побеждават Германия с 3-2), Сърбия печели европейската титла.

Силен период за Зоран Терзич и неговите момичета. След финала на Олимпиадата в Рио преди година  и третото място в тазгодишното издание на Гран При в края на тежко и изморително лято, Сърбия отново е на почетната стълбичка на голямо първенство.

снимка:cev.lu

Сърбия –

Как го правят? Първо -много добра селекция, която е първата предпоставка за постигане на резултат. Второ – висока степен на техническа грамотност, която от своя страна е причина  за висока тактическа отборна дисциплина. По – нататък идва психическата устойчивост и завършва с манталитета. Те също може би  имат своите проблеми от различно естество – финансово, организационно, но именно манталитета и отношението към целия процес прави разликата между тях и всички останали велики сили  – САЩ, Русия, Бразилия, Китай,  които разполагат с много повече човешки, финансови и  организационен ресурси. Сърбия е с население от около 7.000.000души и територия по –  малка от България, но в спортните игри, като  волейбол, баскетбол, хандбал, водна топка  винаги  са в челото на класирането на всяко първенство, в което участват. Голямата им сила е в работата в екип и по единна система ,потискане на егото и поставяне на общото пред личното,  разпознаване на моментите какво, кога и как да се направи.

На изминалото първенство имаха тотална доминация, като за пет изиграни мача имат два загубени гейма – един в груповата фаза срещу Белгия и един на финала срещу Холандия. Разполагат с добре окомплектован състав ,но трябва да се отбележи играта на  20- годишната Тияна Бошкович, реализирала 130 точки в целия турнир ,от които 29 точки във финалната среща.  Сърбия не трябва да се притеснява за бъдещето си,  понеже основната група състезателки са между 23-25 годишни. Това е предпоставка за изграждане на опитен отбор  който ще се бори за призово класиране на световното първенство  догодина.

 

снимка: cev.lu

Холандия-

Тежко лято изпраща отбора на Джейми Морисън – две световни квалификации, финална фаза на Гран При , втори пореден изгубен финал на европейско първенство след 2015, но разглеждайки представянето на холандките през това лято , то може да се отчете като положително. Отборът се класира за световното първенство през 2018 година в Япония, игра пореден финал на европейско първенство (за тяхно съжаление загубен), но в спорта е по – трудно да затвърдиш позиции, отколкото да постигнеш успех и те направиха по – трудното. Отборът  разполага с добре селектирани, технически и тактически грамотни  състезателки, които играят динамичен волейбол. Имат добър синхрон между отделните звена –  дистрибуция, атака, блокада. За отбелязване е фактът, че стигат до пореден финал с различен треньор. През 2015 година начело на отбора беше Джовани Гуидети, сегашният треньор на Турция. Това показва ,че отборът като материал има необходимото качество, т.е. състезателките умеят да играят добър волейбол и като се наредят правилно нещата се получават.

 

снимка:cev.lu

Турция-

Магьосник или супер специалист  е Джовани Гуидети?  Три медала от европейско първенство с три различни държави – 2013 година второ място с отбора на Германия, 2015 година второ място с отбора на Холандия и трето място на завършилото преди дни първенство с отбора на Турция. Преди добрия завършек туркините трябваше да извървят  труден път. Опрени до стената след две загуби (1-3 от Русия и  2-3 от България в групата от първите два мача), прескочиха първата фаза с 3-1 срещу Украйна. Тежък мач в плейофната фаза срещу Полша откри пътя за реванш срещу Русия на четвъртфинал. Момичетата на Гуидети бяха като наказателна рота срещу изпадналите в безтегловност руски волейболистки. Много силен начален удар и тактически организирана атака върху разпределителките, когато са на първа линия, дадоха необходимия резултат, а именно попадане в топ четири. Турция заслужи този медал, показа добре организиран волейбол и различни схеми на игра с пълния състав, с който разполагаше Гуидети.

 

снимка:cev.lu

В този случай може да се каже , че постигнатият успех е следствие на добра организация, финансова обезпеченост и подходящи условия за работа. Турция има едно от най силните вътрешни първенства и  състезателките имат явна конкуренция предвид това, че там играят някои от топ – състезателките в европейския и световен волейбол. Растейки в такава среда, младите волейболистки трупат опит и майсторство, което използват умело, когато се наложи. В добавка Турция спечели и световния шампионат до 23 години, което показва, че разполагат със сериозен резерв за бъдещето.

снимка:cev.lu

Азербайджан-

Домакините на турнира се движеха по план , като  целта им беше влизане във финалната четворка и те я изпълниха. По пътя си до F 4 минаха през отбори от средния ешелон, като Полша, Германия и Унгария. Спечелиха първото място в групата и се класираха директно на четвъртфинал, където за втори път срещнаха отбора на Германия, отстранил ден по –  рано България. На ,полуфинала изиграха много драматичен мач с отбора на Холандия, но за тяхно съжаление загубен с 2-3, което ги лиши от сигурен медал. Изцедени физически и психически, в последния мач не успяха да се противопоставят на Турция и в крайна сметка заеха престижното  четвърто място.

 

Русия-

Голямото разочарование на Евроволей. Този сезон може да го запишат като провален, както волейболистките, така и управленците на руския волейбол. Имаше много коментари за методите и  работата  на старши – треньора Кузюткин. Първите индикации ,че нещата не са наред, беше загубата на престижния турнир „Купа Елцин“ който се организира в Екатеринбург. Там се видяха  обтегнати отношения между  състезателки и треньорско ръководство. След това  последва слабо представяне на турнира в Япония за купата на конфедерациите седмици преди европейското първенство. След прибирането от Япония Руската федерация взе решение да смени треньора Кузуткин с неговия помощник до този момент Ушаков, Рокадата,  оказала се не на време, както и споменатите обтегнатите отношения между отделни състезателки, тотално отровиха атмосферата в руския отбор. Русия сдаде титлата след две последователни първи места през 2013 и 2015 година. За всички остават тежки анализи  защо се стигна до такова развитие на събитията през този сезон.

Останалите, които допълниха осмицата:

Италия

Отборът имаше лошия късмет дни преди започване на първенството да се контузи основната разпределителка  Офелия Малинов, дъщеря на известния български треньор Атанас Малинов. Много специалисти изказваха мнение, че с Малинов в игрището Италия би стигнала до борбата за медали. С отбори от втория ешелон италианките нямаха проблеми, като с добра технически  фундаменти и тактика стигнаха до плейофен мач срещу Холандия, загубен с 0-3. Това се оказа и последния двубой за Италия на това европейско първенство.

Беларус

Представляваха корав отбор, който взе максимума от това първенство –  излизане от групите и плейофен двубой срещу Чехия, спечелен с 3-2,  осигурил им  място в първата осмица.снимка:cev.lu

Германия

Борбени и дисциплинирани, германските волейболистки са олицетворение за отборна игра и  не дават никакви подаръци на противника. Със самоотвержената си игра в защита опънаха нервите на много отбори на това първенство. Голяма част от състава играе в немското първенство, като някои от тях в допълнение ходят и на работа. Заслужено стигнаха до място в осмицата.

снимка:cev.lu

Къде сме ние в тази картина?

Като всички останали отбори със запълнен спортен календар – две световни квалификации, участие в турнира Гран При втора дивизия и накрая Европейско първенство.

България влезе в това първенство с много негативен бекграунд, като в три европейски поредни първенства с трима различни треньори (2011 Димо Тонев, 2013 Марчело Абонданца, 2015 Драган Нешич) приключваше участието си още на етап групова фаза със спечелена една  победа срещу Сърбия (3-2) на шампионата през 2013 година. Групата,  в която попадна Българи,  включваше отборите на Украйна, Турция и Русия. На фона на резултатите от миналото  може да се каже, че на това първенство отлепихме ютията – първи два мача с  две тежки, но сладки победи, последвани от подарък за Русия в третия мач и прескачане на груповата фаза със заетото второ място в групата. В тези двубои  демонстрираният от българските състезателки волейбол на моменти се доближаваше до нивото на най – добрите отбори в света. За съжаление тези моменти бяха недостатъчни за борба за медали. В спорта има една максима, която не търпи никаква промяна във времето и тя е – както тренираш, така и играеш. Това малко, което винаги не ни достига да стигнем до края, трябва да го търсим в подготовката през цялото време, а не да се хващаме за липсата на помощ от вън, за изпуснатия гейм или  нереализираните точки в края и защо не се е получило и кой  е виновен. Виновни няма , а не се е получило, защото по време на подготовката някой не се е влагал на 100%, скатавал  се е, минавал е метър, искал е незаслужена почивка, пропускал е покрай ушите си важни треньорски указания.

 

снимка:cev.lu

Разхищението на енергия е една от големите слабости на този отбор. Неразчитането на точните моменти, отделянето на внимание за минали неща, индивидуaлният прочит на дадените  точни указания са съвкупност от компоненти, които по време на мач накланят везните в полза на противника. Силно развит егоцентризъм  е друг аспект от общата картина, който не позволява тази селекция  да направи следващата стъпка нагоре. Отборът на Германия даде нагледен пример как най важното нещо е добруването на отбора пред личната изява и добрата статистика след мач. Момичета, отстъпващи по всички показатели на нашите богини,  продължиха напред в шампионата за наша сметка. Въпреки тези слабости този отбор има все още какво да покаже, но трябва да  промени отношението си към целия процес, да се промени  ментално.

снимка:cev.lu

И накрая – ние сме не европейски, а световни шампиони по даване на квалификации за  ръководители от страна на подчинени – кой ставa, кой не става, кой трябва да си ходи и кой трябва да дойде. За съжаление това вече се отнася за един минал период от първите седем години от живота на човека.

 

+ There are no comments

Add yours