EuroVolley 21W Лъвици или майки?

EuroVolley 21W Лъвици или майки?


Христина Вучкова и Емилия Димитрова за майчинството

 

Завършвайки като най-добър реализатор с 24 точки в това, което може да се нарече може би най -важният мач на нейния отбор България срещу Полша в груповата фаза  на #EuroVolleyW 2021, Емилия Димитрова смая тълпите в спортна зала “Колодрума”. В тежък мач българските лъвици грабнаха победа с 3-1 и си осигуриха първото място в Група Б.

foto:cev.eu Костадин Андонов

Има един специален фен, който вдъхновява Димитрова не само през това състезание, но и през последните две години. Диагоналът на България, която е омъжена за помощник -треньора на тима Денислав Димитров, се върна на корта, след като роди Михаела.

Друг ключов играч на българския отбор, централния блокиращ Христина Вучкова, която в сряда завърши с пет убийствени блокади, също разчита на положителното настроение на един много специален фен – нейният син Христо, който през септември ще навърши две години.

фото:bulgarian volleyball federation

И Димитрова, и Вучкова споделиха своите мисли за това как майчинството ги е променило, колко е трудно да се върнат на корта и да бъдат състезателки като останалите спортисти и др.

За новия смисъл на живота

„Откакто станах майка, животът има нов смисъл за мен. Синът ми Христо е целият ми свят. Виждам нещата по различен начин, по време на игра, по време на тренировка “, каза Христина Вучкова пред BVF, само няколко мига преди сълзите да започнат да се стичат по бузата й. Емоционално тя добави: „Искам да бъда максимално посветена на екипа и да остана максимално съсредоточена по време на тренировките. Просто искам да постигна нещо голямо с националния отбор тази година. Чувствам се малко виновна, че не прекарвам достатъчно време със сина си поради това. Ето защо моята мотивация е още по -голяма! ”

foto:bulgarian volleyball federation

Емилия Димитрова също сподели някои подробности за емоцията, която изпитва, когато мисли за дъщеря си Михаела.

„Тя е много желано и дългоочаквано дете. Знаех, че ще пропусна година -две на корта. И знаех, че след това щеше да е по -трудно. Връщането на самия корт беше доста трудно, бях на кърмене дълго време. Отслабването също беше трудно. ”

foto:cev.eu

Допълнителна мотивация

„Сега моята мотивация е на съвсем различно ниво. Ако досега това беше свързано с лична цел, сега Михаела е на първо място. Когато тя каже „браво, мамо“, това ми стопява сърцето “, казва Димитрова.

Като майка на Михаела, тя й помага да продължи напред в трудни времена. „Дъщеря ми е човекът, който ме повдига – физически и емоционално. Колкото и да съм уморена, колкото и да съм ядосана, когато съм с нея, всичко става по -ясно и по -добро. Тя е моят лек за всичко ”, продължава Емилия.

foto:bulgarian volleyball federation

За  връщане на игрището

Връщането на корта беше предизвикателство както за Христина Вучкова, така и за Емилия Димитрова. Те обаче го направиха успешно и към днешна дата продължават да играят ключова роля в представянето на отбора на  България.

„Копнеех да се върна във формата, в която бях, и наистина едва сега чувствам, че съм я постигнала. Беше ми трудно да свикна с факта, че сега трябва да бъда по -търпелива отпреди – за отделни елементи и подробности от играта ”

foto:cev.eu

– Христина Вучкова

„Виждам доста често жени, които тренират, дори когато са бременни. Не го направих, но се възхищавам на „бъдещите майки“, които продължават да тренират. Дори наскоро видях как една моя приятелка, американската разпределителка Карли Лойд, сподели как е тренирала бременна “, споделя мислите си Димитрова по темата. “Има трудности, не мога да кажа, че беше лесно да се върна на корта, но тогава удовлетворението е по -голямо. След като качих 20 кг, за да се върна във форма и да играя отново на високо ниво, това наистина носи удоволствие . Не са толкова много жените, които могат да се похвалят, че са успели да се върнат на високо ниво след раждането.

foto:cev.eu Костадин Андонов

Благодарност

И Емилия, и Христина споделят, че ставането на майки им е помогнало да започнат да оценяват още повече всички раждали жени.

“Започваш да гледаш на другите майки по различен начин, на всички жени като цяло. Ставайки майки, ние ставаме по -добри хора, развиваме по -силни характери. Майчинството те прави различен човек.”

-Емилия Димитрова

фото:bulgarian volleyball federation

“Откакто родих, ценя майка си много повече от преди. Тя винаги е имала голямо значение, но сякаш сега я гледам по съвсем различен начин”, добавя Христина Вучкова.

И двете състезателки се надяват, че биха могли да постигнат успех на #EuroVolleyW и някой ден ще могат да погледнат назад към този период от живота си, знаейки, че всичко си заслужава.

foto:cev.eu Костадин Андонов

“Удивително и възхитително е как майките се връщат на корта, влизат в топ форма, печелят медали. Стискаме палци и ние да постигнем това!” Заключава Димитрова

Виктория Георгиева https://eurovolley.cev.eu/en/articles/2021-women/lionesses-or-mothers-vuchkova-dimitrova-on-motherhood/

+ There are no comments

Add yours