Golden League21W Preview before final four!

Golden League21W Preview before final four!


Радослав Арсов със специален коментар за VolleyComment, преди началото на финалния турнир на Златната Лига в  Русе.

Очаквания!

Нашите противници!

Важните детайли!

снимка: Костадин Андонов cev.eu

Трябва да отбележим, че като цяло отборите от Златната лига тази година са далеч, като ниво от отборите който учaстват в VNL. За съжаление от това което видяхме в нашата група, а и в другите групи, не можем да дадем точна оценка за нивото на което играе нашият отбор в момента. Съответно това е свързано с определени рискове, още повече че ние сме домакини и всичко останало от спечелването на Лигата е равно на провал. Нашият отбор трябва да внимава още от първия мач, защото това е турнир и нямаме право на грешна стъпка, което ще доведе до определено напрежение за задължителен резултат още на полуфинала с отбора на Чехия. Но точно сериозните отбори с които ние трябва да се опитваме, да се сравняваме са свикнали и играят под напрежение всичките мачове на най високото ниво.

снимка: Костадин Андонов cev.eu

Нашия първи съперник отборът на Чехия като цяло не е на нашето ниво, но в същото време са много опасен отбор. Нямат състезателки на най високо ниво, като най сериозните им състезателки и основните фигури които носят точките на отбора са диагонала Орвосова и крайния нападател Млажнекова. Като цяло, отбора на Чехия печели с много силна отборна игра и прекрасен колектив. Имат един много млад и амбициозен треньор в лицето на Янис Атанасопулос, който придоби сериозен опит в Бундеслигата с отбора на Щутгарт и успява да мотивира своя отбор и по този начин извлича винаги максималното от своя отбор. Успяха да спечелят своята група с сериозни съперници като Хърватска и Беларус. Като силен елемент можем да отбележим техния блок, а като по нестабилен елемент можем да отбележим тяхното посрещане.

foto:cev.eu

Другите два съперника с които евентуално можем да се срещнем  на финала са Хърватска и Испания. Отборът на Хърватска  като цяло е загадка до този момент, направи доста колебливи игри и остана на второ място в групата след отбора на Чехия. Много добре работещия в Имоко Даниеле Сантарели има в редиците си всички  най -добри състезателки  с които може да разполага в момента, като за финалния турнир в Русе към отбора ще се присъедини много опитната разпределителка Бърчич играла този сезон в отбора на Кан. В отбора прави впечатление присъствието на звездата Фабрис и на много опитната крайна нападателка Икич. Хърватките показаха стабилност на посрещане и добра игра на блок, но в същото време имат още какво да надграждат в нападение. Основното им оръжие е отборната игра и във важните моменти индивидуалното майсторство на техния лидер диагонала Фабрис.

foto:fivb.com

Отборът на Испания е приятната изненада до този момент в надпреварата.С много колективна игра успяха да спечелят една много изравнена и интересна група, като изпревариха отборите на Франция, Румъния и Азербайджан. Имат изявени състезателки като Ескамила, която игра в италианското първенство този сезон и Сегура която игра в Шампионската лига с отбора на Щутгарт, а също така за отбелязване е много добрата игра на диагонала Монторо. Отбор който играе много стабилно на посрещане и в защита, но също така прави впечатление и добрата им игра на блок, въпреки не толкова високият им ръст. Като минус може само да се отбележи, тяхната младост и не достатъчният им опит.

CEV Volley-Ball European Golden League match between Spain and France on June 6, 2021 at Salle Regional Marechal in Harnes, France – Photo Jean-Marie Hervio / CEV

Отборната игра или индивидуалните умения? И двата компонента ще бъдат от много важно значение, като тук може да се добави също така, мотивацията на отборите и физическото състояние на отделните състезателки. В отборите на България и Хърватия има състезателки като Фабрис и Елица Василева, които са спосбни да решат важни ситуации, но като цяло по скоро отборната игра  и дух ще бъде от решаващо значение за крайния победител в турнира.

foto:cev.eu

От това което се видя от предварителната фаза, най важното е, какво ще бъде физическото състояние на важните играчи в нашия отбор. Определено трябва да се подобри значително елемента посрещане, защото в съвремения волейбол то е от особенно значение. Във фаза на контраатака, трябва да има по добро взаимодействие и по голяма креативност по отделните линии. Отбора основно трябва да стабилизира играта си, защото в двата турнира игра с много големи амплитуди.

foto:Костадин Андонов cev.eu

+ There are no comments

Add yours