Голямата четворка

Голямата четворка


След изиграване на четвърт финалите мачове са ясни отборите, които ще спорят за медалите от Рио 2016. Интересен факт за отбелязване е, че от този квартет само Италия не е покорявала Олимп, най-близко италианците бяха до спечелване на олимпийската титла през 1996 година в Атланта, където загубиха финала от Холандия. Останалите отбори са шампионите от последните три олимпиади Атина 2004 – Бразилия, Пекин 2008- САЩ, Лондон – Русия. Сериозна компания, от която може да се очаква волейбол на супер ниво.

Osmany Juantorena of Italy spikes

Osmany Juantorena of Italy spikes  foto fivb.com

Италия! Адзурите продължават да демонстрират качествен и ефективен волейбол. След планирана загуба срещу Канада с експерименталния състав, с който играха в този мач, Бленджини заложи на основната шестица, която изнесе мачовете. В редиците на отбора видяхме и завърналия се след травма централен блокиращ Бирарели. Ключов за крайния успех се оказа първият гейм от мача. Италианците проявиха търпение и здрави нерви, оставиха разпределителя на Иран, Маруф да си разиграва коня с игра в центъра. Чакаха удобния момент, когато матираха иранците в края на мрежата. Въпреки че допуснаха повече непредизвикани грешки в този гейм, най-вече на начален удар, италианците го спечелиха благодарение на успешните отиграния в края на мрежата, в лицето на Хуанторена и Зайцев. Бяха по-търпеливи и на блокада, а това им се отплати. След загубения първи гейм ентусиазмът в иранския отбор чувствително намаля и беше въпрос на време мачът да приключи в полза на Италия. Италианците, които за втора поредна олимпиада ще се борят за медали след бронза в Лондон 2012.

Sergey Tetyukhin spikes

Sergey Tetyukhin spikes   foto fivb.com

САЩ! Единственият мач от четвърт финалите, който по мнение на специалисти се оценяваше като непредвидим и с равни шансове за победа, както за американците така и за поляците 50:50. Все пак поляците са действащи световни шампиони и показаха добра игра в мачовете от груповата фаза. От този мач излезе и друг акцент, а именно колко важен елемент е началният удар, този елемент беше най-голямата разлика в този мач. Поляците не успяха да се справят с посрещането, от там тяхната игра се опрости и за добре организираната американска блокада нямаше проблем да трупа точка след точка. Категорична победа и класиране във финалната четворка.
Русия! По думите на Алекно олимпиадата започва от четвърт финалите. Очаквано без много усилия руските волейболисти се класираха за следващата фаза. Силите на канадците не стигнаха дори за почетен гейм. Лесна победа, която им позволява да съхранят сили преди важния полуфинал срещу домакините от Бразилия.
Бразилия! Рядко се случва в турнирна битка първият от едната група да загуби от четвъртия от другата, но това се случи на тази олимпиада. Бразилия в последния момент се класира за следващата фаза, като четвърти отбор от група А. В другата група Б – Аржентина убедително зае първото място. В латино-американското дерби по-силни се оказаха бразилците, които продължават борбата за титлата. Набират форма и още в следващия мач ще имат възможност да вземат реванш за изгубената титла в Лондон преди четири години срещу Русия.

Wallace of Brazil spikesikes

Wallace of Brazil spikesikes foto fivb.com

Предстоящи двубои

Италия – САЩ

Бразилия – Русия

+ There are no comments

Add yours