Хю МакКъчен – Цитати

Хю МакКъчен – Цитати


 

Хю Мак Къчън е един от най-успешните и известни треньори в света. Като човек, който мисли много за играта и има успех на всяко ниво, много неща, които той казва, се оказват доста мъдри. Ето една колекция от цитати и мисли за него, които са се появили в този блог и на други места през последните няколко години.

                                                                                                                                                                         снимка:fivb.com

Тренировката:

“Тренировката е битката, която трябва да спечелите”.

Задаване на целите:

“Ние не трябва да бъдем чудесни. Трябва да играем добър волейбол за продължителни периоди от време ”

За възхода и падането на спорта с висока производителност

– Не всичко е цветя и рози.

Системата на САЩ

“Не бих искал хората да мислят, че има някакъв алгоритъм за треньор, който просто е поставен някъде,  всеки отива там  и взема всички решения. Има много изкуство и наука, която влиза в тренировъчната сделка. Те учат, ние учим, всички се опитваме да го разберем.

“(Няма нищо занимаващо се със системата “.)

Коучингът е за намиране на система, която да работи за вашите играчи. Съществуват някои основни принципи, които се прилагат във всяка ситуация на треньор, но става въпрос за избирането на начина, за да накара тази група играчи да играят най-добрия волейбол, който могат да играят за дълъг период от време.

При преминаване от треньор на мъже, към треньор на жени:

“Това е  интересна промяна, която наистина ме принуждава да се развивам като треньор, да продължа да се развивам, и да се развивам и да се опитвам да се подобрявам.”

Относно възможността за работа както в Европа по време на клубния сезон, така и с националния отбор по време на международен сезон:

“Има плюсове и минуси в работата на европейския клубен сезон и сезона на националния отбор. В Европа се справяш по-добре като треньор в мачовете. Но предимството, което открих, като имам група от играчи през голяма част от  годината, е, че се справям по-добре с преподаването, което е важен компонент на работата. Става дума за преподаване и треньорство, а ако имате избор, предпочитате да бъдете по-добър учител, отколкото треньор. Ако ги учите по правилния начин, те могат да излязат и да играят добре сами и да се надяват, че няма да им пречите. В идеалния случай сте добри и в двата случая. ”

снимка:fivb.com

Що се отнася до американската програма, която е преди всичко програма “преподаване”

“Има  фази и за двете (преподаване и коучинг). Искаме да се подобряваме всеки ден. И начина, по който се справяте, е поставянето на спортистите в среда, която работи върху уменията им за волейбол и им дава съответната обратна връзка. Това не е сложна формула. Просто отнема много време и енергия и много убеждение. Трябва да имате система, в която вярвате, и техническа основа, която искате да установите. ”

Перфекционизъм:

– Това е съвсем обикновен навик. И в крайна сметка мисля, че е много егоистично. “Моето представяне трябва да е идеално за мен, за да бъда щастлив в този отбор точно сега.” И така,  какво трябва да им говорите, е, че никой не е играл перфектната игра на волейбол още и със сигурност няма да се случи днес , Така че нека просто отнемем  от напрежението. Това, за което трябва да говорим, е процесът. Какво ще кажеш за това, да покриваш всяка топка. Какво ще кажеш за всеки път? Какво ще кажете да отидете и да подкрепите съотборниците си всеки път. Какво ще кажете за това, да  подравните краката си, вашият замах за атака, и се заредите и работите по нещата, за които трябва да работите, за да се подобрите в тази игра. Така че, можете да имате перфектен процес. Можете да поискате това. Трябва да поискате това. Но перфекционизмът е егоистично и на вид претенциозно нещо, което играчите използват, за да се защитят, предотвратявайки действително да участват в процеса. ”

Крещене:

-Ако викаш през цялото време, как те ще знаят дали си много ядосан?

Удовлетворение:

“Като треньори, ние сме постоянно недоволни.”

Mark Lebedew

https://markleb1.wordpress.com/2017/09/20/hugh-mccutcheon-quotes/

+ There are no comments

Add yours