Иван Милкович споделя съвети за финансово планиране за млади професионалисти.

Иван Милкович споделя съвети за финансово планиране за млади професионалисти.


Един от най-добрите волейболисти в света, олимпийския шампион от Сидни2000 г. Иван Милкович споделя своя опит, за развитието след спорта.

В неотдавнашна публикация в  Linkedin  Иван Милкович дава ценни съвети на младите професионални спортисти относно управлението на финансите им за безпроблемен преход след края на спортната им кариера. Като се опира на личния си опит, Милкович подчерта значението на ранното финансово планиране, като подчерта, че пътят от спорта към дейността след пенсиониране е изпълнен с предизвикателства, но и с много възможности.

foto:faceebook

“Като бивш спортист разбирам предизвикателствата и възможностите, които предоставя една спортна кариера. Преминаването от полето към други дейности е неизбежно, независимо дали се дължи на възраст, травма или промяна на приоритетите. Ето защо искам да споделя няколко съвета, извлечени от личния ми път, за да помогна на младите професионални спортисти да се ориентират във финансовото си планиране и да направят по-плавен преход след края на кариерата си.

В момента, в който започнете да печелите повече от средните си месечни разходи за миналата година, е време да помислите за финансовото си бъдеще. Проследявайте приходите и разходите си така, както следите представянето си на терена. Изкушаващо е да се отдадете на детски мечти като коли, часовници и пътувания, но не забравяйте, че финансовата подготовка е от ключово значение в дългосрочния план.

foto:facebook

Научих, че колкото по-дълга е кариерата ви, толкова по-далеч сте от намирането на подходяща работа след пенсиониране. Въпреки че някои спортисти се стремят да останат в спортната екосистема, конкуренцията за тези позиции е ожесточена.

 

За да осигурите по-плавен преход, обърнете внимание на следните точки:

Започнете отрано: Както и в спорта, ранната подготовка е от решаващо значение за финансовото планиране. Поставете си финансови цели, съставете бюджет, започнете да спестявате и се информирайте за инвестирането.

Диверсификация: Да се разчита само на един договор за доход е рисковано. Диверсифицирайте инвестициите си, за да създадете защитни мрежи след пенсиониране. Изберете разумно екипа си за поддръжка и потърсете съвет от доверени професионалисти.

Живейте в рамките на възможностите си: Лесно е да се поддадете на разточителен начин на живот, но поддържането на скромен начин на живот може да предотврати финансови проблеми в дългосрочен план. Дръжте финансовите си съветници близо, а семейството си – още по-близо.

Образование и развитие на уменията: Непрекъснатото обучение отваря врати за нови възможности след пенсиониране. Проучете нови интереси и идеи, за да останете ангажирани и подготвени за следващата глава.

 

Изграждане/разширяване на мрежата: Преминаването от спорт към други области може да бъде обезкуражаващо. Изградете силна мрежа за подкрепа от наставници, колеги и професионалисти, които могат да предоставят насоки и възможности за работа в мрежа.

Приемете прехода: Пенсионирането бележи края на една глава и началото на нови възможности. Подхождайте към прехода с оптимизъм и добре изпълнен финансов план и посрещнете следващия етап от живота си с увереност и сигурност.

Не се колебайте да потърсите съвет и подкрепа от бивши топ спортисти, които са преминали през подобни преходи. Шампионите стават по-силни благодарение на подкрепата, която получават, така че не се страхувайте да поискате помощ, когато имате нужда от нея!”

https://www.linkedin.com/posts/ivanmiljkovic14_aftercareer-challenges-champion-activity-7181579674571931648-DA3E?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

+ There are no comments

Add yours