Япония разширява лимита за чужденци.

Япония разширява лимита за чужденци.


Япония разшири лимита за чуждестранни играчи и променя пазара – Сливка, Нимир, Лукарели и други звезди отиват там.

Италианското първенство все по-трудно ще задържа топ играчи.

Напоследък има събития, които могат да бъдат началото на нова ера в световния волейбол. И със сигурност ще променят значително ситуацията на трансферния пазар. Говорим за появата на нови конкурентни лиги. В женския волейбол това са два амбициозни проекта в САЩ. А от мъжка страна звездите сега са привлечени в японската лига.

foto:volleyballworld.com

Японските клубове дават договори до 1 млн.
От сезон 2024/25 японските отбори могат да подпишат не с двама, а с трима чуждестранни играчи. В същото време един от тях трябва да е от Азия. Почти всеки отбор вече има китайски волейболист и това вероятно ще продължи да бъде така. Няма ограничения за други легионери. Оказва се, че има 20 места за чужденци от други континенти.

Японските клубове не си играят на дребно, предлагайки изгодни договори на звезди от първа величина. Според източници на BO Sport, запознати с международния пазар, лидерите на японското първенство предлагат договори за суми, вариращи от 500 000 до 1 милион долара годишно. А отборите от дъното на класирането дават до 200 000 долара. В тази ситуация японската лига ще бъде много атрактивна за волейболистите в близко бъдеще. Японските клубове винаги са имали сериозни финансови възможности, но лимитът ги задържа. След отслабването му те се държат агресивно на трансферния пазар.

Така например Кария Стингс вече подписа договори с олимпийския шампион от Бразилия Рикардо Лукарели (Пиаченца) и американеца Тори Дефалко (Резовия Резовия). Полякът Бартош Курек ще бъде заменен от холандския диагонал Нимир Абдел-Азиз, който сега играе за турската Халкбанк.

Съотборник на руския диагонал Дмитрий Мусерски в Сънтори от следващия сезон ще бъде посрещачът Александър Сливка, който спечели куп трофеи със Закса и полския национален отбор през последните години. Натурализираният кубинец Ален де Армас също ще остане в Suntory.

foto:volleyballworld.com

В Бразилия се съобщава, че Фелипе Роке, диагонал от националния отбор, е подписал договор с Хирошима Тъндърс. Американецът Аарън Ръсел вече играе в този отбор, а те планират да го задържат.

В Италия се говори, че японците са “готови да покрият със злато” Иван Зайцев, чийто договор с Чивитанова изтича. Твърди се още, че след олимпиадата посрещачът на Пиаченца и националният отбор Франческо Речине, който ще играе за Торай Стрели, заминавайки за Страната на изгряващото слънце. Освен това японските клубове възнамеряват да върнат националните герои Ран Такахаши (Монца) и Юки Ишикава (Милано).

foto:loris gerquiglini

“Възможно е италианските клубове вече да нямат четирима топ чуждестранни играчи.
На Апенините започнаха да се притесняват сериозно, още повече, че японската лига не е единствената, която претендира за играчи от италианския шампионат. Въпреки че винаги е бил смятан за най-звездния и събрал най-добрите играчи от цял свят поради липсата на твърд лимит и финансовата платежоспособност на клубовете.

“В мъжкия волейбол не само Япония, но и в Полша полагат големи усилия да подпишат със звездни играчи. Турция расте и по отношение на инвестициите в клубове.  Чака се информация как клубовете от Русия ще продължат напред. Обхватът на играчите, които могат да бъдат привлечени, е ограничен, също и защото някои страни преживяват момент на инволюция. Например, от известно време в Русия няма много таланти. Може би това е и защото има нисък процент на текучество.

Позицията на Италия на трансферния пазар може да бъде отслабена от новото данъчно законодателство на страната. По-точно премахването на обезщетенията за спортистите, пристигащи от чужбина, които съществуват от приемането на закона през юни 2019 г. Чуждестранните играчи през последните години са плащали данъци само върху 50% от приходите си, а не върху пълния размер на договора. Като се има предвид, че данъкът върху доходите в Италия за граждани със заплата над 75 000 долара е 43%, това донесе огромни финансови ползи както за играчите, така и за клубовете.

Облекчаването на закона (Decreto Crescita) изтича през февруари и сега всеки чуждестранен играч ще струва повече на италианските клубове.

Кой ще подобри договора на Леон?
През последните години Абдел-Азиз, Георг Грозер и Ервин Нгапет се преместиха от Италия в Турция, а Жан Патри и Сречко Лишинац се преместиха в Полша. Играещият за  Чивитанова Марлон Янт заминава за Зенит Санкт Петербург. Голямата интрига е къде ще отиде посрещачът на Перуджа Вилфредо Леон след  сезона.
foto:volleyballworld.com
Според настоящия му договор, най-високоплатеният волейболист в света печели €1,5 милиона годишно. Италианската преса нарича турската посока по-реалистична, вярвайки, че полските клубове няма да могат да се справят с големите финансови изисквания на играча. Самата Полша обаче не е съгласна с това твърдение.

“Полските клубове вече могат да плащат много високи заплати. Парите вече не са пречка. Трансферът на Леон в полския клуб би бил страхотна новина за първенството и огромно повишаване на престижа му”, заяви Войчех Дизга, бивш играч на полския национален отбор, а сега известен експерт и коментатор.

Слуховете изпращат Леон в Закса, който вече подписа с Курек за две години. Въпреки това, както Нгапет, така и Михал Кубяк, който се завръща от китайската лига, са ухажвани от един и същ полски клуб. В Китай звездите обикновено са заети от краткосрочни, но тежки договори. Преди това играчите бяха щастливи да играят в Китай от ноември до януари, а след това да продължат в Европа. Но през този сезон първенството там беше удължено до април, така че Александър Атанасевич не стигна до Локомотив. Сред добре познатите играчи в Китай са Максуел Холт, Амирхосейн Есфандиар, Максимилиано Кавана. Предишният формат на турнира привлече повече елитни волейболисти.

foto;volleyballworld.com

Очевидно е, че с участието на допълнителни топ чуждестранни играчи нивото на японската лига ще се увеличи, което би трябвало да има положителен ефект върху националния отбор. През последните години Япония вече е във възход – за първи път в историята стана бронзова медалистка на Лигата на нациите, директно стигна до олимпиадата в Париж и върна титлата шампион на Азия. Отборът постигна тези успехи под ръководството на френския специалист Филип Блан. На клубно ниво той ще работи в Корея от следващия сезон.

Алмаз Хаиров

https://sport.business-gazeta.ru/article/291985

Categories

+ There are no comments

Add yours