Жените с четвърта победа в Гран При 3-1 над Чехия

Жените с четвърта победа в Гран При 3-1 над Чехия


 

Националките се върнаха на пътя на победата в световното Гран при с 3:1 (25:22, 25:16, 23:25, 25:19) над Чехия в предпоследния си мач от втория турнир в Оломоуц. Така българките направиха шансовете на чехкините за финалите във Варна нулеви преди последните мачове в неделя. В тях домакините срещат Доминиканска република, а нашите играят с аутсайдера Канада, който досега има 5 загуби от 5 мача. В другата група в Полша местният тим играят срещу Пуерто рико, а Аржентина играе с Кения.

EmiliyaNikolovaspikesagainstMichaelaMlejnkovasblockснимка fivb.com

Вече са ясни четирите отбора за финалната четворка във Варна (18-19 юни) – България по право като домакин, Пуерто рико, Доминиканска република и Полша. Според регламента в единия полуфинал нашите играят с най-ниско класираният от трите тима в общото класиране на двете групи, а преди последните двубои това са полякините. Резултатите в неделя обаче могат да преобърнат подреждането, като има варианти и трите тима да станат първи, втори или трети.

Срещу чехкините треньорът Иван Сеферинов направи две промени в стартовата шесторка, като за първи път на терена като титуляр излезе Виктория Бежандолска (10 т.) и остана до края. Останалите бяха Ева Янева (17), Петя Баракова (0), Емилия Николова (19), Гергана Димитрова (11) и Нася Димитрова (10), либеро е Мария Филипова.

GalleryPicснимка fivb.com

Първит гейм вървеше равностойно до 21:20, когато след атака на Николова стана 22:20, после ключова точка от сервис направи Бежандолска – 23:20. След нова успешна атака на Николова и сервис на чехкините в аут националките спечелиха гейма. Във втория българките доминираха тотално, като в края Лора Китипова (2) смени Баракова. В третата част Китипова остана на терена, но домакините се вдигнаха на щурм и със силен сервис се върнаха в мача. Българките се поизнервиха, но успяха да стигнат до 23:23, като в игра влезе и Мирослава Паскова (1). Накрая обаче не издържаха и отстъпиха с 23:25. Проблемно започна и четвъртата част, в която Сеферинов върна печелившия вариант на състава от първите два гейма – с Петя Баракова и Гергана Димитрова. Още при 0:2 обаче твърде необичайно треньорът поиска почивка. А при 0:3 Гергана отстъпи мястото си на Паскова. На първото техническо прекъсване нашите вече водеха с 8:6, а при 10:12 Гергана пак се върна терена. На второто прекъсване обратът бе факт – 12:16. И тук настъпи развръзката – след серия от трудни сервиси на Николова нашите спечелиха 6  поредни точки и взеха аванс – 21:17. Този път националките не позволиха нов обрат и така изхвърлиха чехкините от финалите.

Треньорът Иван Сеферинов:

Нагласата вече е за Варна, но няма да подценим Канада

Получи се тежък мач и пред пълна зала никак не ни беше лесно, макар че първите два гейма изглеждаше така.  В третия чехкините ни затрудниха със сервис и разбиха посрещането ни. Това бе основната причина да го загубим. После ни поведоха с 0:2 и вече имах предчувствието, че така ще продължим и ще стане лошо. Затова реагирах скоростно и макар да беше твърде рано взех почивка и после веднага направих смяна. Така опитах да спра серията от лошо посрещнати топки и в крайна сметка този ход се оказа успешен.

За нас тази победа бе много важна, защото и тя има значение за финалите във Варна – победихме силен съперник. Предстои ни мач с Канада и ще играем отново за победа, въпреки че цялата нагласа е именно за двубоите у нас. Канадките нямат успех досега, но това не трябва да ни успокоява и няма да правя никакви експерименти със състава.

Както се очелтава във Варна най-вероятен противник първо ще ни е отборът на Полша, който също не е за подценяване. Пресилено е да говорим, че полякините са най-слаби от трите съперника, защото са след Пуерто рико и Доминиканска република засега. Още повече последните мачове може сериозно да разместят общото класиране и да имаме друг съперник. Полякините не отстъпват по нищо на нашия отбор и шансовете ни са 50:50. Бих казал, че пуерториканките и доминиканките не са по-силни, но според мен е по-добре те да се срещнат на полуфинал и финалът да Европа рещу Латинска Америка.

Капитанът Ева Янева:

Издържахме психически, а във Варна нямаме право на грешка

Можехме да победим и с 3:0, но сякаш в третия гейм концентрацията ни падна и започнахме да грешим повече. В четвъртия изоставахме с 4 точки, но с колективен дух и игра наваксахме и го спечелихме. Тогава трябваше да издържим психически и го направихме. При една моя атака топката се отби от блокадата, падна на сантиметри извън игрището и се прекръстих. Но нещата не опираха до късмет, а до характер.

В третия гейм те започнаха да бият силен сервис, да имат повече разнообразие в атаката и придобиха самочувствие да се върнат мача, защото и ние намалихме темпото.

Във Варна ще е много силен турнир и нямаме право на грешка. Всеки един от четирите отбора може да стане първи и трябва да сме силни психически. Вероятно първият ни съперник ще е Полша, но ние трябва да се преборим с който и да е. Пак ще кажа – четирите отбора са много равностойни. Умората също ще играе роля, а ние идваме от дълги пътувания и проблеми с болести. Това обаче не трябва да е никакво оправдание, а е важно да го игнорираме и където трябва да дадем повече.

Categories

+ There are no comments

Add yours