Как да развием уменията си за блокиране във волейбола.

Как да развием уменията си за блокиране във волейбола.


Силното блокиране е основен стълб на волейболна игра. Може би няма умение, което да е по-заплашително и да променя динамиката от съкрушителния блок, който спира атаката. Въпреки че нападението привличат вниманието, майсторското блокиране най-често води отборите до триумф.

Основите на блокирането трябва да се възпитават от рано и да се затвърждават често. Правилната техника, работата с краката и комуникацията са основата за постигане на отлични резултати в критичния занаят на блокирането. И все пак блокирането остава недооценено и недостатъчно изучавано умение. Все още битува погрешното схващане, че блокирането е свързано само с височината и обхвата. Но ефективното блокиране изисква много повече.

foto:nvl.bg

Това ръководство развенчава митове, за да разкрие отличните постижения в блокирането. Блокирането е атлетично. Блокирането е стратегическо. Блокирането се изучава. Блокирането се печели както с постоянство и подготовка, така и с физически дадености.

На тези страници треньорите и играчите ще намерят десетилетия мъдрост за блокирането, дестилирана в основни уроци. Споделят се гранулирани техники. Демонстрират се упражнения. Обяснени са стратегиите. Ролите са определени. Комуникацията е разяснена. Диагностицират се грешни стъпки. Силните страни се засилват. Слабите страни са подсилени.

foto:fivb.com

Усърдните ученици, които прилагат тези принципи, ще придобият ново майсторство в блокирането. Очаквайте блоковете да се появяват по-бързо, да достигат по-високо, да покриват повече терен и да се удрят по-остро. Блоковете ще преминат от реактивен късмет към проактивна схема. Противниците ще бъдат задушени и разочаровани. Моментът ще се промени. Точките ще се трупат. Мачовете ще се обръщат.

Страхотното блокиране изисква голяма отдаденост. Перфектната практика създава мощно представяне. Превъзходството възниква при целенасочена подготовка. Но печалбата е огромна. Нека издигнем блокирането до приоритета, който заслужава. Изпълнявайте безупречно основните принципи. Прилагане на стратегиите по стратегически начин. Съчетайте атлетичните си способности с техническа прецизност. Това ръководство ви помага да доминирате в мрежата както никога досега.

foto:fivb.com

Библията на блокирането започва сега. Нека се подобрим заедно.

Значение на визията и фокуса при блокиране

Очите водят блока. Необходими са ясна визия и непоколебим фокус. Въпреки това твърде често блокиращите разчитат единствено на реакциите си, след като топката е подадена. Блокирането от най-високо ниво започва преди подаването.

Прилагайте целенасочени поредици от погледи. Прегледайте цялата картина на игрището. Усвояване на стратегическите възможности. Предвиждане на следващите действия. Обработката на тази визуална информация ускорява инстинктите. Усъвършенствайте периферното зрение, за да разширите информираността си. Но трескаво прелитащите очи създават объркване. Използвайте визията за интелигентно блокиране.

September 8, 2023, Варна: ЕП по волейбол /мъже/ : България – Франция /осминафинал/ в Двореца на културата и спорта, Friday
(Photo by Стартфото startphoto.bg 2023)

Първата визуална задача  след сервиса и посрещането е да откриете къде отива топката. Обърнете внимание на качеството на посрещане. Далеч  ли е от мрежата? Близко ли е  към антената? Това веднага стеснява възможностите за настройка. След това  погледнете  към разпределителя. Търсене на сигнали, основани на позициониране и подготовка. В движение ли е разпределителят?

Оценете ситуацията. При напрегнати геймове бързо насочете вниманието си към подхода на нападателя, за да получите ранни сигнали. При грешно посрещане  гледайте по-дълго ръцете на разпределителя и неговото местоположението. Позволете на скоростта  да ви ориентира къде и кога да гледате.

Открийте статистически данни чрез изучаване на мачове. Тенденции за създаване на графики. Откриване на модели на удари. Регистрирайте силните и слабите страни на противника. Разпознаване на формации и съответно коригиране на подредбата. Познаването на вероятностите дава възможност за проактивно позициониране с цел потискане на тенденциите.

foto:cev.eu

Поддържайте осведоменост за широката картина, чрез дисциплина на погледа. Периферното зрение позволява на блокиращите да виждат топката, докато се фокусират върху нападателя. Не е необходимо да следвате стриктна последователност на подаване на топката и хвърляне на топката. Ако гледате само към разпределителя, рискувате да пропуснете подаването. При фиксиране върху нападателя се губи информация за местоположението на набора. Опитните блокиращи съчетават сигнали от всички източници.

Ефективното блокиране зависи от съвместната работа на очите и инстинктите. Изостряне на зрителната острота за увеличаване на информацията. Бърза обработка за ускоряване на реакциите. Превъзхождайте опонентите си чрез подготовка. Изпреварвайте съперниците си чрез разузнаване. Виждайте противниците чрез подобрено зрение  на игрището. Очите подготвят тялото. Умът направлява движението. Тогава страхотното блокиране става инстинктивно.

Работа с крака и позициониране при блокиране

Блокирането започва с пъргава работа с крака и идеално позициониране. Още преди топката да пресече мрежата, блокиращите трябва да маневрират експлозивно, за да пресекат атаките. След сигнала бързо заемете базова позиция. Спуснете се в атлетична стойка със свити колене, гърди напред и готови ръце. Поставете  стъпалата  с тежеста напред готови, за да започнете да действате. Намерете равновесие, а не твърдост с плоски крака. Подгответе се да се нахвърлите.

foto:cev.eu

Майсторската работа с краката и позиционирането намаляват пролуките и скриват посоките , които нападателите се опитват да намерят. Точните първи стъпки поставят блокиращите в отлична позиция. Прецизните стъпки на затваряне уплътняват всички дупки. Доминирайте на мрежата рано и често чрез технична работа с крака и умело позициониране.

Централни блокиращи.
Централните блокиращи са гръбнакът на една блокираща система. В качеството си на първа линия на защита центровете трябва да владеят разнообразни умения. Съчетайте експлозивната сила с пъргавата работа с крака. Патрулиране от край до край. Доминирайте на мрежата.

Издигнете се над мрежата с размери и атлетизъм. Поза със свити колене и разперени ръце, готови да се нахвърлите. Установяване на внушително присъствие чрез чисто физическа сила. Нека враговете знаят, че няма безплатни пътувания през първия ред.

Проучете целия терен преди всяка точка. Усвояване на стратегически опции въз основа на получаването на сервис и ротациите на противника. Предвиждайте откъде могат да дойдат атаките и какви пролуки да запълните. Съобщаване на плановете и корекциите.

foto:cev.eu

Пътят към майсторското блокиране никога не свършва. Отличните блокировачи се ангажират с непрекъснато усъвършенстване чрез внимателна практика и подготовка. Но самото преследване носи смисъл и гордост.

Това ръководство показва пътя с основни уроци, упражнения и стратегии. Сега предизвикателството пада върху всеки треньор и играч. Ще положите ли труд? Ще дадете ли приоритет на блокирането като жизненоважно умение? Ще демонстрирате ли дисциплината, необходима за постигане на високи постижения?

Успехът очаква тези, които го правят. Блокирането печели шампионати. Блокирането променя мачове. Блокирането пречупва волята на противниците. Издигнете значението на блокирането до това, което то заслужава във всяка практика.

Стремете се към нещо повече от компетентно блокиране. Стремете се да доминирате. Подгответе добре. Изпълнявайте технически. Оспорвайте агресивно всяка атака. Гордейте се с това, че разстройвате нападателите. Ценете всяка спестена точка чрез гениално блокиране.

https://www.volleyballhubpro.com/how-to-develop-volleyball-blocking-skills-a-mini-roadmap-to-improvement/

 

+ There are no comments

Add yours