Как да станете треньор

Как да станете треньор


 

Мой приятел треньор, участваше в турнир преди началото на  сезона. Неговият опонент за този конкретен мач беше един от най-легендарните играчи в историята, и по това време просто се захвана с треньорската си кариера. Както е известно, моят приятел се мотаеше пред колегата си преди мача, за да каже “Здрасти” и може би да се пошегуват. В един момент в краткия си разговор бившият играч сложи ръка на рамото на моя приятел и каза: ” Да си треньор  е трудно.”

снимка:cev.lu

Това не трябва да е изненада за всеки, който е станал някакъв треньор и е овладял занаята, знае, че  е трудна работа. Но това, което ме изненадва, е броят на хората, които смятат, че искат да станат треньори, които определят границите на това, което ще направят, за да намерят работа / позиция, която смятат, че искат. Чух много хора да изразят интереса си към треньор, който “иска да работи само с добри играчи” или “не е нужно да ходи на курсове за треньори” или “не е нужно да се учим на Data Volley” или каквото и да е друго нелепо предложения.

За да станете треньор, трябва да научите и разберете основните теории за това как да тренирате технически, тактически и физически. Трябва да научите и разберете, как играчите обработват информация, и как и кога да осигуряват ефективна обратна връзка. Трябва да разберете, как да използвате данни и видео, за да анализирате както вашата играта, така и играта на опонента ви. И това са само основните технически съображения, без дори да започнем по въпросите на груповата динамика, управлението на екипа и справянето с външни влияния.

снимка:berlin recycling volleys

Накратко, “официалното” и неофициалното обучение и практика са от съществено значение, ако искате да станете треньор. Андреа Анастаси разказва историята на подготовката за бъдещето си като треньор, като се прибира вкъщи след всяка тренировка с Хулио Веласко и записва сесията. Той все още има и се позовава на тези бележки. Анджело Лоренцети разказва историята, че е отишъл в отбора, ръководена от Карл МакГоун, за да бъде неговият човек за всичко и да прекарва времето си като помощник-доброволец във втора дивизия, която според него е интересна, след което той е готов, да спечели италианско първенство. Ерик Spoelstra си позволява да разкаже  на другите  историята за начина, по който започна в Маями Хийт ,като човек, който прави кафе и  сандвичите.

снимка:cev.lu

 

Как да станете треньор е лесно. Отидете на всеки курс, който можете. Отидете на всеки семинар, който можете. Отидете на всяка тренировка и всеки мач, който можете. Говорете с всички, с  които можете. Задавайте въпроси през цялото време, без значение колко тъпи си мислите, че са. Направете работата, която трябва да направите, дори и да не ви хареса. Научете всички тези уроци, развийте собствената си философия и с късмет може просто да станете треньор.

Mark Lebedew

https://marklebedew.com/2018/04/10/how-to-become-a-coach/

+ There are no comments

Add yours