Как го правят

Как го правят


Финална шестица

Обичайните заподозрени

Франция

За втори път в своята история Франция печели Световната лига. Отново в Бразилия и отново срещу Бразилия. През 2015 година атакуваха Световната лига от втора група, без загубена среща пристигнаха на турнира във Варна, спечелиха и този турнир, който им даде правото да участват на финали на първа група. Там бяха, меко казано, безпощадни със своите противници и заслужено спечелиха. Тази година сценарият се повтори. Най-прогресиращият отбор през последните 3 години с две титли от Световната лига 2015 и 2017, едно бронзово отличие през 2016, европейски шампиони през 2015. Лошо стечение на резултати ги изправи на четвъртфинал срещу домакина Бразилия на олимпиадата в Рио, по-късно бразилците триумфираха с титлата. Французите берат плодовете от централизираната подготовка, Нгапет и компания демонстрират предимствата на тази система – селекция, организация, условия за учебно-тренировъчен процес и резултатите не закъсняват. Три специализирани центъра в цяла Франция функционират и създават банката кадри на френския волейбол в момента.  Гръбнака на отбора се е запазил Нгапет, Тонюти, Льо Ру, Гребенников, а тази година на небосклова изгряха звездите на Стефан Бойер заменил много успешно Антонин Рузие на поста диагонал, и Бартелеми Чинениези в центъра на мястото на Льо Гоф. Тези състезатели много добре претворяват на игрището философията на Лоран Тили – подавайте си я точно на антената и не можем да загубим.

снимка:fivb.com

Всички състезатели владеят техниката до съвършенство, дори мъничкият Тонюти на моменти изпъква на блокада, поради простата причина, че избира правилното място за отскок и поставя ръцете си правилно. Ниският му ръст не се отразява по никакъв негативен начин на отбора, напротив. Тонюти има перфектна техника на подаване, много точен поглед върху играта, най-вече при второ и трето разиграване на топката, дава сигурност и увереност на нападателите. Всички състезатели играят във водещи европейски отбори и играят до самия край на първенствата, след което директно  се включват с ентусиазъм в националния отбор. За настроението и добрата атмосфера на игрището и извън него свидетелстват много забавни клипове със състезатели в социалните мрежи. Стилът на игра им е заразителен, много отбори се опитват да копират тяхната игра и отделни движения (прословутата атака на Нгапет с гръб към мрежата), много добро владеене на топката и премерени импровизации, ефектни за зрителите.  С представянето си в Световната лига и играта, която демонстрира Франция се превръща в основен фаворит за спечелване на първото място на предстоящото европейско първенство.

снимка:fivb.com

Бразилия

След Олимпиадата в Рио приключи една феноменална треньорска кариера. Бернардо Резенде се оттегли като старши треньор на Бразилия – за 16 години спечели три световни титли 2002, 2006, 2014, две олимпийски титли 2002, 2016 и 8 световни лиги. На негово място застана име познато в световен и европейски мащаб – Ренан Далзото, играл през 80-90 години за италиански клубове. Гръбнакът на отбора след олимпиадата се запази, бразилският отбор се явява основен фаворит за спечелване на всяко състезание, в което участва. Така беше и този път още повече, че бяха домакини на финалната фаза. Да, но и този път не се получи! Отново се препънаха срещу французите, които ги победиха преди две години, когато финалите също бяха в Бразилия. Нормално е да има леки сътресения при тях, все пак през последните 16 години са работили с един треньор, сега идва друг с нови изисквания и виждания за играта. Те разполагат с всичките компоненти за успеха, а именно човешки ресурс, организация, финансово обезпечаване, така че им предстоят още много финални битки.

снимка:fivb.com

Канада

Смяната на треньорите при канадците даде положителен резултат. След напускането на Глен Хоуг, име институция в канадския волейбол, направил много за тяхното развитие през последните 10-15 години, на сцената се появи младият и амбициозен французин Стефан Антига, световен шампион с Полша през 2014 година. Ако тогава неговите треньорски качества се поставяха под съмнение, имайки предвид че след приключване на спортната си кариера без ден треньорска практика беше назначен за старши треньор на поляците и всичко се свеждаше до това кой му беше помощник треньор по това време (Филип Блейн сериозна фигура в европейския и световен волейбол), то сега на демонстрира умения, които не трябва да поставят неговата компетенция под въпрос. Успя да пренесе френския стил на игра при суровите и груби северноамериканци и издигна отбора на друго ниво, принуждавайки всеки да се съобразява с тях. Изненадата на турнира през сезона.

снимка:fivb.com

САЩ

Константна величина във волейбола, отбор с много добавена стойност, стройна организация и постоянство. Пример за това е започването на втори олимпийски цикъл на Джон Спероу като старши треньор на отбора. Младите таланти излезли от колежите имат продължение на своето развитие идвайки в Европа, играейки в най-силните първенства. С много технически багаж, с който разполагат, те нямат проблеми с аклиматизацията по европейските терени. Полагат основите за сериозно представяне на предстоящото световно първенство през 2018.

Сърбия

От заставането на треньорския пост през 2015 година, Никола Гърбич неизменно класира отбора на Сърбия на финали на Световна лига. През 2016, след като не се класираха за олимпиадата сърбите направиха много силно участие  и заслужено триумфираха. Отборът е сравнително млад, със състезатели играещи в най-силните първенства. Загатват за потенциал, който ще се развива през новия олимпийски цикъл. Проблемите пред сръбските волейболисти на този етап са от спортно-техническо ниво – слаба организация на игра, но Гъбич с колосалния си опит на този пост, във времето ще намери решение на проблема, те нямат проблеми с мотивацията да играят за националния отбор, а това е много силен коз  в техните ръце.

Русия

През последните години отборът на Русия трудно се добираше до финалите. След олимпиадата в Рио настъпиха кадрови промени, смяна на треньора, отказването на изявени състезатели от националния отбор. Това  се отрази на резултатите, но въпреки това руснаците запазват реномето си на топ отбор, разполагат с голям брой състезатели поставени в конкурентна среда. В тазгодишното издание на световната лига видяхме една млада Русия, която загатна за потенциал, шестото място от световната лига е предпоставка за добър резултат на предстоящото европейско първенство.

+ There are no comments

Add yours