Какво повечето хора не разбират от волейбола?

Какво повечето хора не разбират от волейбола?


Волейболът не е толкова популярен, колкото трябва да бъде. Мисля, че всички можем да се съгласим с това. Много хора твърдят, че причината за липсата на популярност е, че мачовете са твърде дълги или разиграванията са твърде къси, или има твърде много грешки при сервиране, или нещо друго. Не съм съгласен. Волейболът не е толкова популярен, колкото трябва да бъде, защото популяризирането на волейбола е универсално позорно и защото повечето хора наистина не разбират какво се случва.

Ето някои от нещата, които повечето хора не разбират от волейбол.

Скоростта. Скоростта на мисълта, вземането на решения, изпълнението е бързо. Наистина, наистина бързо. Волейболът е спорт на отскока, така че играчите трябва да вземат решение за всяко действие, преди топката да пристигне, след което да изпълнят това решение. В по-дългите разигравания играчите имат части от секундите, за да разпознаят какво се е случило, да вземат решение и да го изпълнят, често докато са извън равновесие или с една ръка. Телевизията не показва точно колко бързо, защото зрителите не трябва да движат очите си, за да следят действието, което се провежда на 3, 4, 5 метра, и защото коментаторите буквално нямат време между разиграванията, за да обяснят какво се е случило и колко невероятно е било.

foto:cev.eu

Усилието. 2 м, 100 кг мъже, скачайки 1 м във въздуха, използвайки цялата си сила, за да разбият обект право надолу. Други мъже, стоящи на земята на 6 метра, се опитват да отклонят топката нагоре и често се предпазват от нея. Дори вътре в залата наистина не получавате усещане за това колко трудно се надигат играчите и колко малко време имат защитниците, за да реагират. А когато си близо до корта, има наистина отличително тупване, тъй като топката се забива в гърдите на защитника. Това е звук, който наистина трябва да чуете.

foto:fivb.com

Вариацията. Волейболът изглежда като едно и също нещо, повтарящо се отново и отново, докато единият отбор спечели, а другият загуби. Реалността е, че всяко действие е напълно уникално. Всеки отскок променя геометрията на следващото действие и неговите възможности. Всяко решение на игрови проблем е уникално. Отново телевизионните коментатори нямат време да обяснят сложността и така повечето хора завинаги остават на тъмно.

foto:fivb.com

Динамиката. Волейболистите експлодират от земята. Отново и отново. Други спортове имат скокове, но волейболът е скачане. И скоковете са максимални. Телевизията не прави тези усилия справедливи. Волейболът е най-динамичният спорт в света. Далече.

За да бъде волейболът толкова популярен (колкото си мислим), нашата задача е да образоваме себе си и другите в тези и други елементи.

https://marklebedew.com/2019/12/04/what-most-people-dont-understand-about-volleyball/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2-oYC5iLpfhqupEMbXfyUnHbUHXxbfEt37YGRR4miVpkdXV6OzyNrjfv0_aem_AZ61d46ykrSVXBNTlv15b-j1w2MHLzp3tWNKUUi5ucfQ2yPw3iFT3WfCSEY3CxXGVPFGhTZVlwkpj4m5xBRG1mld

 

 

+ There are no comments

Add yours