Купа на България -обзор


Два мача за една седмица е изпитание за всеки професионален спортист. Такъв график очаква родните волейболисти до края на сезона, мачове от голямо значение за всички отбори. Да заемат по-добра изходна позиция преди плейофите или да продължат в следващия кръг за купата на България. В такъв натоварен график може да се видят много от качествата на отделните състезатели и на отборите като цяло. Както се предполагаше двубоите от четвъртия кръг за купата на България предложиха много оспорвани моменти и емоции на любителите на волейбола.

Ботев Луковит –Добруджа 0-3

Един от мачовете, който противопостави отбори от различни групи в родния волейбол. Добруджа заема трето място в Супер лигата, а Ботев съответно пак трето място, но във Висшата лига на българския волейбол. Както се и очакваше Добруджа не срещна никакви трудности и с лекота спечели мача с 3-0, но и с голяма разлика в точките на 11, 19 и 7 точки.Тотално превъзходство във всички компоненти от играта ,където разликата в процентно съотношение някъде е два пъти и повече, на пример при атака след позитивно посрещане 93% за Добруджа срещу само 35% за Ботев.  Това показва, че различието  в нивото между двете групи е осезаемо.

 

Пирин Нефтохимик 1-3

Поредна загуба за Пирин от Нефтохимик. За трети  път през този сезон разложките волейболисти не могат да намерят пътя към победата срещу Нефтохимик. За разлика от предишните два мача, които нямат много голямо значение, защото са от редовния сезон, тази загуба се оказа фатална за по- нататъшно  участие на Пирин за купата на България. В този мач пагубни  са се оказали следните показатели – слаба атака при позитивно посрещане 48% за Пирин, срещу 58% за Нефтохимик, атаката след негативно посрещане е изневерила на пиринци – 30% срещу 45% за нафтата. Като прибавим 17 грешки на начален удар и слабата ефективност за четири гейма, получаваме отговор защо Пирин приключва участието си за купата на България. Този сезон за Нефтохимик, Разлог се оказа доста гостоприемен, 2 мача 2 победи в рамките на две седмици. Концентрирани, изчистени от грешки, оценявайки важността на мача, по-опитният отбор продължава напред.

Монтана Левски 3-1

Жребият отреди на този етап да се срещнат отборите на Монтана и Левски. Столичани пристигнаха в Монтана с идеята и желанието да вземат реванш от загубата, която допуснаха в мач от редовния сезон. И ако  могат да спасят сезона с участие във финалната фаза в турнира за купата на България. Не се получи и могат да съжаляват за това, защото в два от компонентите в играта имат значително превъзходство – атака след негативно посрещане 47% за Монтана, срещу 62% за Левски и атака след защита 47% Монтана, 75% за Левски. Много силен мач са направили Йорданов и Ананиев демонстрирайки висок процент на успеваемост на атака в края на мрежата. Но това не е достатъчно за победа, когато няма отборна игра и стабилно посрещане. Именно в отборната игра и равностойните смени е разликата между двата отбора. И в този мач се забелязва умелото боравене с кадрите, които има в отбора треньорът на Монтана Шопов. Монтана продължава напред във финалната фаза на турнира, а за Левски остава да доиграе редовния сезон и борба за оставане в супер лигата.

Тетевен – Марек 2-3

По трудния път вървят през този сезон шампионите от Марек. Всеки мач е изпитание за нервите на емоционалния им треньор Найденов. Както се предполагаше домакините направиха всичко възможно да отстранят шампиона от турнира за купата на България. След доброто начало за Тетевен спечелен първи гейм,  Марек са показали класа и с два категорични гейма са излезли напред в резултата. Много усилия е коствало на Тетевен да вкарат мача в тайбрек и явно това е бил техният пик. Самочувствието и опитът, който натрупа Марек през сезона с участието си в шампионската лига е било достатъчно да спечелят убедително последната част с 15-8 и с това да си осигурят участие във финалната фаза на турнира за купата на България.

 

Арда – ЦСКА 3-2

Оспорвана битка в зала Арпезос, в мач на пряка елиминация се срещнаха отборите на Арда и ЦСКА. Окрилени от последната победа срещу Левски младите армейци са започнали убедително този мач повеждайки в резултата с гейм преднина. За борбения тим от Кърджали загубен първи гейм нищо не означава, още повече, когато играят вкъщи. Двата отбора са продължили оспорваната битка, в която са си разменили  геймове, за да се стигне до решителна пета част. Единственият отбор през този сезон до момента, който си е тръгвал с победа от Кърджали е  шампиона Марек. Всички останали са претърпели неуспех, както се случи и с ЦСКА, в края на този драматичен мач домакините са били с по-здрави нерви и са допуснали по-малко грешки. С тази загуба армейците приключват участието си в турнира за купата на България, като само след броени дни ще имат право на реванш в мач от редовния сезон, отново в негостоприемната зала Арпезос.

Ботев Ихтиман – Миньор 0-3

Още един двубой, който противопостави отбори от различните групи в българския волейбол. Последния в супер лигата срещу лидера в А национална западна лига. Първа  победа за миньорци от няколко месеца насам, всъщност втората за целия спортно-състезателен сезон, след победата над Левски през първия полусезон. Разликата в нивото на отборите се вижда и по резултата, който се е получил. Изразително превъзходство за Миньор, с което печелят. Победа, която им дава право да участват във финалната фаза на турнира за купата на България.

+ There are no comments

Add yours