Последно повикване за Токио

Последно повикване за Токио


България получи две възможности за класиране на олимпийски игри и в двата опита не успя.

Първата възможност като домакини не беше дооценена от състезатели и треньорско ръководство. Ръководството на федерацията, направи каквото е необходимо за домакинството и организацията, но не направи така, че всички участници в процеса да са нясно какво се прави и какво се очаква. Липса на нормална работна  комуникация е основната причина.

снимка:fivb.com

Лошо стечение на обстоятелства, лиши отбора от възможност за класиране още през миналото лято във Варна. Съвсем закономерно, след това европейското първенство беше провалено. Смачкани емоционално, българите биха отборите които бяха задължителни, но при по-сериозния отпор на силните отбори се провали. И съвсем закономерно записахме най слабо класиране на европейско първенство от много години насам, 11 място.

снимка:cev.lu

През януари имаше право на поправка, но при много тежки условия. В много тежка група, болшинството от хората смятаха излизането от групата за невъзможно.

Няколко месеца по- късно видяхме друго лице на отбора и съвсем различно индивидуално състояние на състезателите. На какво се дължи тази трансформация? Без никакво съмнение, на моментното добро състояние в което се намираха състезателите, благодарение на качествената работа в клубните им отбори. Такова мнение беше изказано и от Женя Гребенников, либерото на французите, който каза, че много важна е била моментната форма на състезателите, защото време за подготовка не е имало за никой.

снимка:cev.lu

Няколко думи за отборите-

Ясно беше, че тази квалификация ще бъде много, много трудна. Пет отбора, Германия, Словения, Франция, Сърбия и България, реално с явни претенци и качества се бориха за едно единствено място, останалите три отбора на Холандия, Белхия и Чехия отстъпваха.

Франция-

Направи малък подвиг, след като се провалиха на домашното европейско първенство, с много вътрешно ведомствени проблеми от всякакъв характер изиграха финалната част на 100% с хора, които никой не е очаквал да покажат такова ниво и постоянство. На практика, Франция спечели визата за Токио с втория разпределител Антоан Бризар, втория диагонал Жан Патри, третия центърБартелеми Шинензие и четвъртата четворка Ясин Лоуати. Отборът  показа голяма взаимозаменяемост за разлика от другите тимове, именно това беше главния коз на Лоран Тили. Франция е четвъртият европейски отбор, който ще участва на олимпийските игри в Токио, след отборите на Италия, Полша и Русия.

10.01.2020, Max Schmeling Halle, Berlin
Volleyball, CEV Olympia-Qualifikation, Deutschland (GER) vs. Frankreich (FRA)
Foto: Conny Kurth / www.kurth-media.de

Германия-

Даден максимума на което е способна но не беше достатъчно. Като домакин отборът губи втора олимпийска квалификация. Всеки отбор има своя пик на даден турнир, техния пик за наше съжаление беше именно срещу нас. Всичко им се получаваше, на финала видяхме, че когато имат проблеми, нямат алтернативи за разлика от французите.

10.01.2020, Max Schmeling Halle, Berlin
Volleyball, CEV Olympia-Qualifikation, Deutschland (GER) vs. Frankreich (FRA)
Foto: Conny Kurth / www.kurth-media.de

Словения-

Големия губещ на тази квалификация, спечелиха своята  групата, водеха с 2-0 на Франция в полуфинала, но не издържаха на напрежението. И при тях е видно, че не разполагат с дълга скамейка. Въпреки всичко, Словения е най- прогресиращият отбор в последните пет години и се превърна в сериозно препятствие за останалите отбори. Отборът ще играе за първи път във VNL през лятото. Ще има възможност да затвърди доброто си представяне и в световен мащаб.

09.01.2020, Max Schmeling Halle, Berlin
Volleyball, CEV Olympia-Qualifikation, Frankreich (FRA) vs. Slowenien (SLO)
Foto: Conny Kurth / www.kurth-media.de

България-

Даде максимума на което е способна в момента. Виждаше се, че момчетата са във форма, прибявяйки желанието и отборния дух, това което показаха през тези няколко дни впечатли. Те най-много съжаляват за пропуснатите възможности, но трябваше да бъдат в такова състояние всичките през август. В крайна сметка, България пропуска олимпиадата в Токио, има го в играта. Държави с по-големи възможности и по-добри условия също ще гледат олимпиадата по телевизията. Такива са правилата и ние трябва да се съобразим с тях. За нас от тук насетне започва новият олипийски цикъл, Сериозен анализ на състоянието в което се намира отбора като цяло и индивидуално за всеки състезател. Ново ръководство с кредит на доверие за да се изгради нов отбор, който да търси класиране за Париж 2024.

снимка:cev.lu

Сърбия-

Европейският шампион ще гледа олимпиадата по телевизията. Сърбите разполагат с много качествени волейболисти, който играят във водещи европейски отбори, но за тази квалификация бяха най-колебливия отбор. Започнаха с тежка загуба от Франция, 0-3, която се оказа фатална за тях. Добрата атмосфера от европейското първенство се беше изпарила, играеха на индивидуални умения, липсваше отборната игра.

08.01.2020, Max Schmeling Halle, Berlin
Volleyball, CEV Olympia-Qualifikation, Serbien (SRB) vs. Bulgarien (BUL)
Foto: Conny Kurth / www.kurth-media.de

Силвано Пранди-

Изначално, това беше добър ход на федерацията, да привлече опитен и авторитен треньор за това което предстоеше пред отбора, а именно класиране на олимпийски игри. Да обедини, мотивира и подготви отбора за един мач срещу Бразилия. През този пероид се проведоха проформа разговори със състезатели, които реално можеха да помогнат на националния отбор при определени условия, пробваха се  състезатели, освобождаваха се състезатели и накрая други взеха участие във важните мачове. За работата на един треньор, говорят резултатите, съдейки по резултатите, втория период на Пранди начело на националния отбор, е меко казано неуспешен. Комуникацията между треньор и състезатели беше видимо на много слабо ниво. Продължавайки по този начин, едва ли ще има полза. Националният отбор се нуждае от промяна.

снимка:cev.lu

Всяко начало има и своя край.

Две емблематични фигури през последната декада за националния отбор, решиха да кажат край.

Всеки топ състезател, има средно около 10-12 активни години на високо ниво в националния отбор, има случаи и за по-дълга кариера като национален състезател.

Такъв е случая на Теодор Салпаров, изкарал 17 сезона с националната фланелка. През 2003 година, беше хвърлен в дълбокото като титуляр срещу Сърбия за много важни мачове от Световната лига във Варна. Дълга  и успешна кариера, преминала през много перипети. Еднозначно можем да кажем, Теодор Салпаров остави трайна следа в историята на волейбола в България. Позитивен, раздаващ се, душата на отбора.

снимка:cev.lu

Капитанът Виктор Йософов изкара десет пълни сезона с националния отбор, като се появи с гръм и трясък на европейското първенство през 2009 година в Измир. Силвано Пранди, при първият си престои начело на националния отбор, му даде шанс за изява пускайки го като титуляр. Виктор спечели бронзов медал с отбора и индивидуална награда за най- добър блокиращ.  Месеци преди това, Йософов беше дошъл на проби в турския Халкбанк, и не беше одобрен. Това не го отчая, напротив използва лятото да работи усилено и грабна своя шанс. Стабилен и респектиращ в центъра, може да се похвали със богата визитка, участие на всички значими спортни форуми, олимпийски игри, световни и европейски първенства.

снимка:cev.lu

Пред България се отваря сериозно предизвикателство, да започне изграждането на нов отбор, който да се задържи в лигата на нациите и да се положат основите за преследване да дългосрочната цел Париж 2024.

Представянето на женският национален отбор-

Променливо и нерезултатно. При тях винаги е по-сложно. Показаното на тази квалификация не бе достатъчно за излизане от групата. Срещу сериозните отбори изпитваме затруднение, трудно държим концентрация. С отбори от нашето ниво играем добре, победата над Азербайджан го доказва.  Втора година отбора игра е без основен диагонал, различните комбинации за покриване на този пост са с променлив резултат. Отбора ще се върне крачка назад и ще направи нов опит да се класира за VNL, турнира на най- силните отбори, преминавайки през златната лига, на която ще бъдем домакини.

снимка:cev.lu

В женският турнир, големите губещи бяха, домакините от Нидерландия, които не успяха да стигнат дори до финала, и Германия, която изгуби само един мач, но най–важния. Турция, издръжа до края и спечели последния билет за Токио.

Така започна новата година с много емоции, с радост за едни  и тъга за други.

За съжаление, България пропуска олимпийските игри в Токио.

На игрите в Токио ще вземат участие следните отбори:

Мъже-

Група А/Япония, Полша, Франция, Италия, Канада, Иран, Венецуела.

Група Б/ Бразилия, САЩ, Русия, Аржентина, Франция, Тунис.

Жени-

Група А/Япония, Сърбия, Бразилия, Корея, Домин. република, Кения

Група Б/ Китай, САЩ, Русия, Италия, Аржентина, Турция

 

+ There are no comments

Add yours