Lega Pallavolo in Tokyo 2020!

Lega Pallavolo in Tokyo 2020!


 

Макар и с година по-късно, светът отново е Олимпиада.

Анализ на Атанас Карачански, администратор на фейсбук групата „Фенове на италианското волейболно първенство“

Най-великото Глобално събитие. Волейболът в частност, за пръв път е представен по време на Игрите през 1924 година в Париж, като част от различни видове американски спортове, които тогава са били показани пред широката публика, която да бъде запозната с новите спортни движения, които са били създадени отвъд Океана. Волейболът става част от олимпийското семейство, след решение на 53-та сесия на Международния олимпийски комитет (МОК) , който се е състоял в нашата столица София през 1957 година. По време на неговото провеждане е организиран демонстративен турнир по волейбол на националния стадион “Васил Левски” и след големия интерес на това събитие, е взето решение волейболът да бъде част от Игрите през 1964 година, които отново са били в Токио . Имало е идея на Игрите през 1968 в Мексико, спортът да отпадне, но след протести той остава част от програмата, а така и до днес и се радва на голям интерес по света, а и разбира се и в нашата страна, като може да бъдем горди от факта, че България е свързана с волейбола и неговата роля да бъде олимпийско представен.

Но да се върнем в наши дни, след тези исторически препратки и да обърнем внимание на настоящата надпревара и в частност, нещо което аз следя с интерес през последните 6 години специално, а именно италианската волейболно лига – Lega Pallavolo . Най-популярният шампионат в света и в конкретния материал съм се постарал да спомена, кои състезатели от това първенство са част от Игрите в Токио.

foto:fivb.com

Списъкът е дълъг, а в него са включени играчи, които ще бъдат част от сезон 2021/22. Също така има и доста волейболисти, които са играли предходни сезони в Италия, но сега акцентът е към новия сезон. 30 на брой са те* (Кайл Енсинг от тази таблица, е сложен с въпросителен знак по време на изготвянето на графиката, но стана ясно, че той няма да бъде част от Равена. Неговият сънародник – Макс Хоут, също е поставен с въпросителен знак, но неговият трансфер се потвърди и ще бъде част от Пиаченца) През новия сезон в Италия, ще има 13 отбора, а 9 от тях могат да бъдат горди, че имат представители на най-големия спортен форум. (липсват единствено участници от Падова, Верона, Равена и новаците от Таранто).

foto:fivb.com

В 8 от 12-те страни има състезаващи се в А1 дивизията. По точно 4 от двете групи ( в група А -единствено няма състезатели сред избраниците на Иран и Венецуела, а в група Б – това са от Тунис и Русия (или РОК -Руски олимпийски комитет, както биват наричани по време на тези Игри, всички атлети от Руската федерация) Разпределени по държави, от 30-те общо представители на италианския шампионат: 11 от 12-те състезатели на Италия, логично, играят на домашната сцена.. Единственото изключение е Лука Ветори, който ще бъде част от тим в Китай през есента; Лубе (Чивитанова) е клубът с най-много на брой общо атлети в Токио – 6. По един от Аржентина и Бразилия и останалите четирима са от Италия. Милано и Перуджа са с по петима, като и в двата тима има състезатели от 4 държави.

foto:fivb.com

Вибо Валентия имат доста любопитни представители и се набиват на очи – с двамата си бразилски посрещачи, както и с японската сензация Юджи Нишида – определено този тим е направил солидна селекция, след като може да си позволи играчи от такъв калибър. В Латина и двамата са канадци, а от Тренто изцяло италианко трио (нещо, което е характерно за тях по принцип – да залагат на местни момчета) От Лубе и Модена са с най-гръмки като имена техните представители. Бруно Резенде се завръща в тима на Модена, а той бе удостоен и с честта да бъде един от двамата знаменосци на Бразилия по време на Парада на нациите в Токио. Списъкът с представители на клубове от Италия, завършва с двама от Пиаченца и състезател на Монца .

foto:fivb.com

Относно новия сезон на А1 дивизията -той ще започне на 10 октомври, като сякаш “по поръчка” , в първия кръг, ще има “българско дерби” между Матей Казийски, който се завърна за трети път в тима на Тренто срещу Верона и Аспарух Аспарухов в състава, а старши-треньор остава Радостин Стойчев, който подписа за нови 3 сезона с тима. През настоящата кампания в Италия остават Алекс Грозданов, който ще бъде част от тима на Монца, а негов съотборник, ще бъде родният талант Денис Карягин. Другите двама наши състезатели, ще бъдат националът ни Георги Петров (Падова) и Димитър Димитров, който бе трансфериран от ЦСКА (София) в Равена – и двамата, ще бъдат част за първа година от италианската лига, а дебют също ще запише и Денис. Общо на брой шестима. За последните 6 години, Лигата “видя ефир” у нас в едва шест месеца (доста шестици се събраха ) и дано това се промени и родните фенове да можем да гледаме нашите сънародници в най-силната лига, в която неизменно има наше присъствие още от 70-те години на 20 век. Ако в заключение се върнем пак на Игрите, както си спомняте, и мъжкият и женския ни национални отбори бяха буквално на крачка от участие в Токио.

foto:fivb.com

Да се надяваме, че ще се работи правилно и целенасочено за игрите в Париж, които са само след 3, а не обичайните за олимпийски периоди 4 години. Всички сериозни и големи отбори и състезатели се фокусират именно в този времеви порядък, като винаги идеята е да се стигне върхова форма на олимпийките игри. От родната федерация имат амбиции да работят и в насока да имаме и двойка по плажен волейбол в Париж и дано и това да се случи. Има наличните предпоставки на новите терени в Панчарево, където се тренира целогодишно и има и чуждестранни треньори и все по-често се организират международни турнири, за които се пише и във водещи италиански медии заради техни участници. Отделно отборите ни в зала – Лигата на нациите бе странен експеримент, който не трябва да се повтаря и дано се види различно лице още на предстоящото Европейско първенство и след това да се работи за Световното следващата година, но всичко това с поглед към Париж 2024.

foto:fivb.com

Всички знаем, че класирането е изключително трудно, а самото класиране вече на Игрите има предпоставки да се представиш доста добре с оглед континенталните квоти и удобният състезател график – на големи международни форуми има срещи всеки ден, а на олимпийските игри те са през ден, а на плажния турнир също, като се има предвид, че по традиционните състезания там се случва дори да има и често по два мача за ден, така че дано се започне адекватна работа и видим наши представители от този спорт на Игрите в Париж 2024.

Заглавна снимка  :https://www.facebook.com/LegaVolleySerieA

+ There are no comments

Add yours