Можем да бъдем приятната изненада


Добър ден господин Иванов. Започнахте от далеч тренировки за световната квалификация. До какво ниво стигнахте?
Тренировките вървят по график, все още се намираме на високопланинската спортна база Белмекен, където отделяме внимание на усъвършенстване на техническите умения на състезателките и подобряване на тяхното физическо състояние, за да може да се издържи такава квалификация от няколко поредни мача.

IMG_3258снимка volleycomment.bg

Това ли е целта физическата подготовка?
Паралелно се движат нещата, основно физическа подготовка, но наблягаме на техническите умения, защото се забелязват известни пропуски, които тук разполагаме с време да изгладим, за да може да се чувстваме по-комфортно на игрището, когато играем.
С този дълъг лагер обаче, не рискувате ли преумора, още повече някои от момичетата играха и при жените в турнира Гран При?
Не смятам, доста калкулирахме нещата, знаете че високопланинската подготовка е по-специфична. Консултирахме се с хора от спортната академия и мисля, че нещата няма да излязат извън контрол. Надявам се когато слезем в София, тази оставаща седмица, тренировките няма да бъдат с такъв обем и интензивност и момичетата ще могат да възстановят своите сили, и така да се получи тази трансформация.
Тоест като дипломирал се наскоро треньор прилагате и науката в практиката така ли е?
Това е задължително, това не е нещо ново, което казвам и правим. Спортът сам по себе си, само спорт не може да те доведе до някакви успехи, трайно се налагат нови методики, компютърни системи за анализи, видео анализи, следи се подготовката на всички състезатели, така че паралелно трябва да се върви ако искаме да стигнем до добър край.
Напаснахте ли Вашата методика, Вашите идеи с тези на треньора на жените Иван Сеферинов?
В това отношение нямаме никакви разминавания, нещата за сега вървят добре, надявам се така и да продължават .
Каква е информацията Ви за съперниците, с които ще играете?
Да ви кажа честно, за момента нямаме много богата информация. Ще се постараем в последните няколко дни да наблегнем на разузнаването, за да можем да сме подготвени, за да можем да реагираме адекватно срещу противниците, най-вече в първият ден от квалификацията. След това, като се изиграят първите мачове, ще разполагаме с актуална информация.
Ако съдим само по имената на страните, които ще ни бъдат съперници, какви са реалните ни шансове за първите две места, които дават квоти?

IMG_3285снимка volleycomment.bg

Шансовете ни не са много големи, но все пак ги има, защото може да се окаже, така че да бъдем приятната изненада. Никой не ни счита за фаворит или за отбор, който има някакви претенции, а ние в последния момент да заявим тези претенции с поведението си на игрището.
Дано Вие да нямата изненади в нашия състав с контузени състезателки, както се случи при женския отбор преди турнира Гран При, какво е положението с момичетата?
В това отношение нямаме никакви оплаквания, при момичетата има известна умора, дано така да продължава, нямаме контузени състезателки. Работи се доста обемно и понякога интензивно, справят се с натоварванията, има настроение в отбора. Надявам се и така да завършим лагера, а в София да се набляга повече на игрови действия.
За първи път сте треньор на женски национален отбор, как се работи с момичета?
За момента мога да кажа, че се работи добре. Аз съм доволен от моята работа, доволен съм от тяхното старание, което проявяват на тренировките. Нямаме проблеми от към дисциплината, изпълнителни са момичетата .
Вече имате солидни впечатления и от женския ни отбор и от по-младите момичета, оптимист ли сте за бъдещето на женския ни волейбол?
Бъдещето на женския волейбол го има, обаче ще трябва много работа. Моите наблюдения са, че като цяло изоставаме откъм технически умения. Това се получава според мен, защото се промени цялата система в България, почнаха от много малки и момичета и момчета да бъдат експлоатирани и да играят за по-горни възрасти. За прескачането от една възраст в друга се изисква определен набор от технически умения. Физическото състояние е различно и се получава, така че имаме състезателки, които не са готови нито технически, нито физически да отиват в по-горна група или възрастова категория. След време това им изиграва лоша шега, защото не са минали поетапно развитието си.

Антони Йорданов .БНР

+ There are no comments

Add yours