Началният удар

Началният удар


Сам срещу шестима

Васил Господинов

 

Сервисът – това е егото на всеки волейболист. Според правилника на играта, освен първият начален удар, който се определя чрез жребий, всички следващи се изпълняват след постигната точка. В играта това е единственото действие при което състезателят самостоятелно атакува противника без взаимодействие с партньорите си. От начина по който е изпълнен началния удар до голяма степен зависи успеха на всяка отделно взета игрова ситуация. Това от своя страна означава, че всеки играч трябва да търси и да възпроизвежда максимален ефект от собствените си изпълнения. На практика реализацията на тази идея не е никак лесна. В подкрепа на това ще се опитам да направя един анализ на отделните моменти , от които зависи изпълнението на началния удар.

снимка: cev.lu

МОТИВИРАЩИ ФАКТОРИ:

 • След спечелена точка настроението на отбора е приповдигнато.
 • Ако точката е постигната след блок или забиване от този, който ще сервира, самочувствието му е високо.
 • Още по силен е ефекта, когато от сервис се постига директна точка.
 • Силно влияние върху изпълнението оказва и скандирането на публиката поименно/ това понякога обаче действа превъзбуждащо/.

Изброените фактори формират общата психологическа обстановка преди изпълнение на сервиса.

ИЗБИРАНЕ ПОСОКА НА ЛЕТЕЖА НА ТОПКАТА.

 • След указания на треньора.
 • От собствени наблюдения директно към играч със слабо посрещане.
 • Изолиране на противников играч атакуващ от зона 4.
 • Стремеж към силово или стабилно изпълнение съобразено с резултата.

Тези замисли представляват тактическата постановка преди изпълнението на сервиса.

НАЧИН НА ИЗПЪЛНЕНИЕ.

 • Чрез високо подхвърляне на топката и удар след отскок с въртеливо движение на топката.
 • Чрез ниско подхвърляне с отскок без въртеливо движение на топката.
 • И при двата начина – удар с намалена сила за скъсено изненадващо падане на топката в полето на противника.

От техниката на изпълнението зависи и реализирането на целите.

Съобразяването с всичките изброени фактори прави реализацията на началния удар особено трудна, но същевременно с относително най- висок дял за успеха в състезанията по волейбол. Едно е да нанесеш удар в цел чрез хвърляне на уреда топка, съвсем друго е да подхвърлиш този уред , точно да го нацелиш и да вложиш определена сила и парабола на неговия летеж.

Като подчертавам значението на началния удар считам, че статистическите наблюдения върху индивидуалния принос на играчите в състезанието по волейбол са много важни. В тази насока препоръчвам да се използва петобална кодова оценка, която обхваща всички ситуации при изпълнението на сервиса:

5- директна точка.

4- топка необработена за атака .

3- топка неудобна за бърза атака.

2- топка удобна за бърза атака.

1-грешка.

Изводите от тази информация могат да улеснят треньора за подхода му към всеки играч, а така също и за определяне на достатъчно време за усъвършенстване на този елемент. Нещо повече- още в началното обучение сервиса трябва да се овладява приоритетно.

Завършвам с отговора на въпроса кога началния удар трябва да бъде рисков и кога стабилен. Всеизвестно е ,че определяш е резултата на таблото. Но при класните отбори обаче нещата са по различни. Рискува този отбор , който е почти сигурен ,че при загуба ще се справи с началния удар и защитата на противника и така да придобие отново право за атака от собствен начален удар.

снимка: cev.lu

РЕТРОСПЕКЦИЯ НА НАЧАЛНИЯ УДАР

В исторически план творческата мисъл на специалисти и състезатели търсеха и създаваха нови техники при изпълнението на началните удари. В далечното минало най- голям ефект се получаваше при изпълнението на страничния (естонски ) начален удар, при който се влагаше максимална сила на удара без отскок. У нас изявени представители на този вид бяха Пондалов, Захариев, Господинов. В по близко време , като модерен и резултатен, се появи така наречения лъкатушещ начален удар(японски).Характерно за него е, че летежа на топката е без въртеливо движение. Изненадата при него беше внезапното падане на топката. Неговата резултатност в началото беше твърде голяма, но в последствие той се неутрализираше чрез посрещането с две ръце отдолу.

Днес като най резултатен се прилага сервисът с отскок имитиращ забиване. Неговата поява дойде от Бразилия. У нас отлични и стабилни изпълнения са постигали Ганев, Казийски, Николов, Соколов, Скримов, и още други. На второ място , но с много по-голямо приложение, днес се използва лицевия начален удар с отскок т.н.(флот). Движението на топката е плаващо. Този вид е патент на американците. Силно разпространен както при мъжете ,така и при жените .В момента се наблюдават добри изпълнения, но все още неговото силово приложение е рисковано. Считам ,че този сервис има открито бъдеще. В наше време на високо ниво могат да се отличат сервисите на  Елица Василева и Нася Димитрова при жените , и Георги Братоев , Светослав Гоцев при мъжете .

На предстоящите състезания в България и чужбина сме в очакване да видим отлични изпълнения на упоменатите видове сервис и мисля ,че е време за нещо ново.

+ There are no comments

Add yours