Националния отбор ми даде много


Здравей Тошко, благодаря ти, че се съгласи да говориш за Volleycomment! Какво е здравословното ти състояние в момента, отпадна от състава за олимпийската квалификация?

Имах разкъсани връзки на глезена, състоянието ми се подобрява с всеки изминал ден, но едва ли щях да мога да изиграя няколко последователни мача на квалификацията. Надявам се състоянието ми да се подобри, за да мога да играя в първия мач от втория полусезон за отбора ми в Аржентина на 14 януари, защото е доста важен за нас. Играем като гости на Формоса, а там се играе трудно. Това е целта за момента.

Как преценяваш шансовете на националния отбор в предстоящата квалификация?

Познавайки българския национален отбор, ние винаги имаме шансове, но предизвикателството пред нас първо ще бъде Финландия. Побеждавайки в първия мач ще имаме големи шансове да се хвърлим на Русия, която без Мусерски е доста преодолим отбор, според мен.

18786528969снимка cev.lu

Кои са фаворитите за спечелване на олимпийската квалификация според теб?

Гледайки на нещата от друга гледна точка, че това е едно мини европейско първенство, всеки има своя шанс. Някои от по не титулуваните отбори, като нас например, имат шанса да поднесат изненада, а пък другите да потвърдят, че са най-добрите отбори в света.

Прие ново предизвикателство сменяйки Русия с Аржентина, каква е разликата в нивото на волейбола?

Има разлика в нивото. Руският шампионат е един от най-силните в света, но пък в Аржентина е доста трудно да играеш с високи проценти в атака, защото там играят невероятно в защита. Вадят се такива топки, които сме гледали само в клиповете в  youtube, но трябва да кажа, че отборите не са чак толкова силни.

Какви са твоите впечатления за живота в Аржентина, нещо което ти е направило впечатление?

Начинът, по който хората те приемат в Аржентина. Ти се чувстваш като част от този отбор мигновено. В момента, в който стъпиш в залата се чувстваш все едно си бил дълги години в отбора. Начинът на живот е прекрасен, топло е, не е като в Русия и студа, който издържах в продължение на четири години. Можеш да не стоиш в къщи, излизаш навън, разхождаш се, запознаваш се с нови хора, което е доста положително.

Разкажи за отбора?

Имаме доста национали, либерото на националния отбор, капитанът Филарди, Мартин Рамос, който играе като централен блокиращ, един от най-добрите центрове в аржентинското първенство. Аз и Учиков изнасяме по-голямата тежест в атаката на отбора и нещата се развиват по доста добър начин за нас. Отборът ни е силен, от 10 мача 10 победи до момента, доминираме в шампионата. Треньор ни е Фабиан Армола, бивш селекционер на националния отбор на Аржентина.

TodorAleksievofUPCNSanJuanARGistheSecondBestOutsideSpikerснимка fivb.com

Вече имаш богат опит в чужбина в различни първенства, къде си се чувствал най-комфортно?  

Като волейбол съм се чувствал комфортно в Турция и в Аржентина. В Русия е трудно, поради простата причина, че всеки един мач можеш да загубиш, независимо с кого играеш. Дори да играеш с последния отбор там, ще се намерят двама трима играчи, които могат да ти създадат проблеми и ако не ги неутрализираш в началото, губиш мача. В Аржентина го няма това, има голяма доза спокойствие, което ти позволява да ползваш и други играчи, да се даде почивка на титулярите.

Къде научи най-много за волейбола?

В националния отбор на България, минал съм през твоето  поколението, когато играеше още. Ти, Пламен, Пушката, там съм научил най-много действително.

Не мога да не те попитам за отминалото европейско първенство, въпреки че темата днес са олимпийските квалификации, през твоите очи какво не ни достигна да спечелим така жадувания медал?

28902352280
снимка cev.lu

Много малко не ни достигна да станем европейски шампиони. Според мен три-четири ключови  топки в третия гейм, не успяхме да ги направим, след това мачът се обърна и в най-лошия случай щяхме да имаме сребърен медал. За бронзовите медали Италия игра много силно.

Как прекарваш свободното си време?

Обичам да прекарвам свободното си време със семейството и приятели. В Аржентина съм сам, семейството ми си остава в България. Когато имам свободно време гледам да го прекарвам с тях.

Имаш ли хоби?

Чета книги, гледам сериали и американски спорт, което за мен е като хоби. Не гледам футбол, гледам американски футбол, бейзбол, NBA. Доставя ми удоволствие.

Как виждаш бъдещето на волейбола в България?

Надявам се да просперира, това което направихме на европейското първенство да е послужило за събуждане на много хора и да им е ясно, че без вътрешно силно първенство няма как да се случат нещата. И трябва по някакъв начин да се засили още интересът към волейбола от страна на бизнеса.

+ There are no comments

Add yours