Национално тестиране!

Национално тестиране!


 

Националното тестиране за подрастващите стартира в София
Снимка: bvf.bg

В залата на НСА в София започна първа фаза от националното тестиране на подрастващи, което е етап от проекта на комисията за Детско-юношески волейбол към БФВ за проучване, оценяване и селектиране на млади състезатели. На тестирането присъстваха Евгени Иванов – Изпълнителен директор на Детско-юношеското направление към федерацията, Николай Иванов – член на две комисии – за Детско- юношески волейбол и Треньорска, както и Драган Иванов – член на комисията за Детско-юношески волейбол.

„Тестирането е за момчета, родени 2007/ 2008 година и момичета, родени 2008/ 2009 година“, разкри за сайта на БФВолейбол Евгени Иванов.

„Работим върху две основи цели. Първата е да придобием представа за тези набори като технически и физически качества. През лятото предстои да се събират национални селекции в тези възрасти. Въз основа на тези проучвания желанието ни е да дадем някаква основа на бъдещите селекционери, които да знаят с какво разполагат.“

Той уточни, че в залата на НСА са събрани момичета и момчета от всички софийски клубове в регион Витоша, като след това процесът ще продължи и в другите области на България.

 

thumbnail IMG 20220220 093054 - Copy

„Вече сме почти на финала с момчетата. На практика се приложиха нещата, които имахме като виждания”, каза Николай Иванов, който заедно с Драган Иванов участваше в практическото прилагане на тестовете.

„Дойдоха значително по-голям брой момчета в този регион. На първо четене има интересни деца с добри възможности и физически параметри, които отговарят на волейболните стандарти. Смятам, че нещата с времето ще се оптимизират и ще се надграждат. Видяхме и желание от срана на младите състезатели, за което им благодарим.“

Фактът за присъствието на по-малко момичета, отколкото момчета той обяснява с факта, че може би клубовете разполагат с по-малко деца на тази възраст в девическото направление. Николай Иванов уточни, че ако все пак има пропуск от някои дете, то това ще бъде наваксано, тъй като тези тестове ще станат регулярни, както и ще се тръгне из страната за работа с другите региони.

 

thumbnail_IMG_20220220_122103.jpg

Според него опитът, който ще се натрупа в София, ще послужи за подобряване на процеса при следващите тестирания в другите региони. „Ще трябва да изберем място за тестовете. Деца и треньори ще трябва да пътуват. След днешните занимания ще знаем колко време ще отнеме целия процес, къде да насочим усилията на отделните позиици и по елементи, като всичко това доведе до оптимизиране на целия процес. С желание от всички поставихме начало за нов път“, добави още Николай Иванов.

„Искаме да придобием първоначална представа в тези възрасти, най-напред в град София, а след това и в цялата страна. Радостното е, че клубовете заявиха голям брой участници – близо 100 деца“, коментира Драган Иванов.

 

thumbnail_IMG_20220220_093245.jpg

„Някои от резултатите са впечатляващи, което показва, че в клубовете се работи достатъчно добре, за да достигнат тази деца до тези показатели. Това са първи данни, тепърва предстоят други тестирания и подобряване на тези резултати. Благодарим на треньорите, които дойдоха, те помогнаха за реализирането на цялостния процес“, допълни още Драган Иванов.

+ There are no comments

Add yours