Национална Волейболна Лига сезон 2020/2021

Национална Волейболна Лига сезон 2020/2021


Национална Волейболна Лига

Клубният волейбол се завръща, изправен пред нови условия и правила.

След като всичко спря в средата на  месец март, дойде време за рестарт.

Нов сезон, нови амбиции.

Систематата!

Новото ръководство на федерацията, прояви завидно творчество и измисли система без аналог в Европа.

Предварителни турнири, първа осмица, втора осмица и няколко плейофни фази. Продукт, който цели да се хареса на повече хора, или да се изпълнят поети ангажименти. Без да се отчитат няколко прости факта- България не разполага с толкова много качествени волейболисти за да се окомплектоват 16 отбора на ниво суперлига. Голям процент от отборите не разполагат с условия и бюджет за ниво суперлига. Всеки втори отбор заявява, че ще разчита на младите си състезатели, които ще обиграва в суперлигата. Този формат е всичко друго, но не и  суперлига. Много интересно ще е, да се види какъв ще бъде медийния интерес към втората осмица след изиграване на предварителните турнири.

снимка: национална волейболна лига

Аргументите, че се дава шанс и на отборите от втората осмица да се борят за титлата са несъстоятелни. Първите два отбора от втората осмица ще играят мачове със седмия и осмия от първата осмица, след това на основния плейоф ще трябва да се изправят срещу първия и втория в класирането. А докато се играят тези предварителни  плейофи, другите какво ще правят? В 99% от случайте, всичко приключва в два мача. При 12 отбора през изминалите две-три години се виждаше, че последните два в класирането само фигурират в списъка, записваха по една, две  победи и 4-5 точки. А при 16 отбора?

В ситуация на пандемия и тежко икономическо положение на бизнеса като цяло, да се увеличават  разходите върху клубовете, които в по-голямата си част не са в цветущо финансово състояние, е интересно решение. Трябва да се отчете, че това  решение е  взето от клубовете и новосформираната Национална Волейболна Лига. Искаха нещо ново, ето, то е факт, но какво ще донесе то.

снимка: национална волейболна лига

Много мачове без да дават добавена стойност. Но пък повечето отбори ще са доволни от това, ще казват на кметове и спонсори, че участват в Суперлигата на България.

Отборите!

Всеки отбор прави селекция и подготовка според възможностите си. Забелязва се сериозно движение на състезатели от един отбор към друг. Някой тръгват след треньора с когото са работили, други търсят нови предизвикателства. Има го в играта, всеки търси най-доброто за себе си. Ще бъде интересно, бързата адаптация ще е от съществено значение.  Някой ще са на кубертеновия принцип, важно е участието, други още от начало заявяват амбиции. Два отбора се открояват от общият фон, Нефтохимик и Хебър със сериозна заявка за трофей още от началото.  С едно две размествания на позициите, основната група е ясна. Контролните срещи не са определящи, но са показателни за нивото на отборите.

снимка: национална волейболна лига

Очакванията!

Като всяко ново начало, ще има ентусиазъм и желание. Може да има и непредвидени изненади за някои. В хода на първенството всичко ще си дойде на мястото.   Желанието само да се участва, ще отстъпи пред реалността.

снимка: национална волейболна лига

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours