Науката и спорта


Ролята на разпределителя в съвременния волейбол.

Част 2.

Задължително за един разпределител е, когато топката се намира в триметровата зона, второто подаване да бъде изпълнявано с отскок. Така се увеличава скоростта на атаката и затруднява противниковата блокада. При подаване за първо темпо разпределителя трябва да се стреми да контактува с топката в най-високата точка и от там да организира скоростна атака с минимално задържане на топката в ръце. За тази цел е достатъчно само едно бързо докосване с върха на пръстите.

OnehandsettingfromIransMirSaeidMarouflakraniснимка fivb.com

Всеки един разпределител много внимателно трябва да преценява всяка една ситуация и да взема най-подходящото решение за реализиране на точка най-вече, когато отбора играе на контраатака и когато отсъства изненадата. Първо и основно нещо е да бъде максимално прецизен в подаването си, да не търси изненада, а точност и стабилност на траекторията на топката. Той трябва да умее за кратко време да анализира кой от нападателите се намира в най-удобна позиция за постигане на точка и кой от нападателите може да вложи 100% от своя капацитет за отиграване на топката. При дълго разиграване трябва да се прецени позицията на нападателите в игрището и готовността на всеки един от тях за контраатакуващи действия. Решавайки да играе с първо темпо в края на гейм трябва да знае кой от тези нападатели може да коригира евентуална неточност в подаването, защото грешно решение комбинирано с техническа неточност е пагубно за всяка една ситуация в даден мач. Едновременно с това трябва да прави преценка и на играта на противника при блокада и в защита. В процеса на мача умело да балансира и разпределя играта, както в центъра така и в края на мрежата, за да използва всяка една слабост на противника за постигане на точка.

SergeyGrankinofRussiatossesinwarmup
снимка fivb.com

 

Високото ниво на един разпределител зависи и от това доколко може да играе с първо темпо при не чак толкова добро посрещане, при което топката е на 1 – 1,50м от мрежата. Да е точен в подаването, когато разстоянието е по-голямо и е необходимо разтегляне на фронта на атаката.

Успешното представяне в точконосещите елементи – блокада, начален удар и атака е допълнение в общата оценка за играта на един разпределител. Това е акцент за качество при руската волейболна школа, докато за италианската, френска и бразилската школа основния критерии си остава точността на подаването към нападателите.

Главната роля, която има разпределителя му е дадена от правилата на играта, от факта, че всяка втора топка минава през неговите ръце. Авторитетът и влиянието, обаче се печелят с постоянство и усилена работа, отговорно поведение, както в залата, така и извън нея. Потенциалът и нивото на един отбор са в пряка зависимост с нивото и потенциала на разпределителя. С две думи колкото по-добър е разпределителя, толкова по-добър е отбора.

Не случайно при селектирането на един отбор първият трансфер, който се осъществява при необходимост отсъстезатели е именно този на разпределителя, тъй като върху него се гради целия отбор. На клубно ниво има два модела за селектиране на даден отбор:

  1. Опитен разпределител в комбинация с млади и талантливи нападатели, които с умело управление могат да развият своя талант.
  2. Неуверен разпределител с много добри нападатели, които умеят да изправят неговите грешни подавания.

Има и трети модел, който е най-добър, но него могат да си го позволят само елитните клубове с големи финансови възможности. Това е много добро комплектуване на отлични волейболисти на всеки един пост.

IMG_6625снимка volleycomment.bg

Разпределителят е скрития лидер в един отбор. Той трябва да бъде авторитет, тъй като има голямо влияние върху всички нападатели. Имено на него се пада отговорната и сложна задача да води и организира играта на отбора. Той е проводника за реализация на дадена тактика, предприета от треньора, затова е нужно да има единомислие с него относно стила, начина на игра и предприетата тактика спрямо конкретен противник. Ако няма добър синхрон между треньор и разпределител функционирането на един отбор става значително по-сложно.

 

+ There are no comments

Add yours