Науката и спорта- Блокадата във волейбола!

Науката и спорта- Блокадата във волейбола!


Андреа Гардини и неговата философия за блокадата!

 

Според статистическия анализ трите най-важни волейболни елемента са: сервис, посрещане и атака. Ето защо винаги остава по-малко време за работа с блока и затова трябва да се въведат само най-добрите, най-ефективни упражнения.

 

Основи на блоковия комплекс:

 • Различен, дори неестествен начин на придвижване.
 • Необходима е по-голяма решителност, концентрация дори от защитата.
 • Добрата блокада не е само точковата. Ако е в състояние да се построи правилно и да намали удара, или нападателят направи грешка, тогава блокът също  е изпълнил задачата си.

 

По-важно е да демонстрирате, отколкото да говорите. Изображенията или видеото са по-добри от обясняването на самия елемент без демонстрация. Ето защо си струва да записвате не само мачове, но и тренировки, така че играчите след конкретно действие да имат възможност да го гледат и да правят изводи. Освен това трябва да изберете упражнения, които са подобни на играта. В случай на упражнения, отделени от игровите ситуации, тяхното въздействие върху играчите ще бъде много малко. Ако е възможно, поддържаме възможно най-много контакт с топката и брой повторения. Повтаряме грешни действия, докато не бъдат извършени правилно.

10.01.2020, Max Schmeling Halle, Berlin
Volleyball, CEV Olympia-Qualifikation, Deutschland (GER) vs. Frankreich (FRA)
Foto: Conny Kurth / www.kurth-media.de

Най-важните технически елементи, направени в блока:

 • Разстояние от мрежата (твърде близкото затруднява движението и промяната на посоката, прекалено далеч пречи да се поставят ръце над мрежата)
 • Позициониране на краката и стъпалата (те трябва да са подредени така, че да улесняват движението по мрежата)
 • Подреждане на рамената (най-удобно за придвижване)
 • Движение (започваме с бедрата, а не с краката)
 • Темпо (всяка топка е различна, но темпото не може да бъде нито бързо, нито твърде бавно)
 • Оценка на траекторията на топката
 • ​​Скорост на сгъване на ръцете (преведете ръцете над мрежата възможно най-скоро + напрежението на коремните мускули, което се превръща в стабилен блок). Не трябва да правим никакви движения с ръце. Скачайки направо. Така ще покриваме конкретна зона на атака. В противен случай прекъсваме отбраната, като разкриваме части от полето.

 

⚠ Една от най-големите грешки на блока е така нареченото преминаване ( или прелитане), така че защитата не е в състояние да оцени добре ситуацията на терена и тогава блокът повече пречи, отколкото помага.

Отборът, който играе на висока топка, има по-малък шанс да спечели от отбора, който се защитава. Според статистиката, разработена в университетите, за топките, леко увеличени при тройния блок, нападателят печели само 3 от 10 атаки. Ето защо всеки път трябва да създаваме троен блок.

снимка:cev.lu

Не можем да мислим, че центъра е отговорен за цялата мрежа. Играчите в края трябва да са наясно от самото начало, че имат същите отговорности. С колегите трябва да централизирате блока, така че да можете да изградите троен блок.

 

Крайните трябва да се опитат да мислят като централните и да поемат отговорност на мрежата( чрез напр. преминавайки към средната и да отговаряте) за първото темпо. Играчът не трябва да се придържа към визията си, просто следвайте топката. Въпреки, че крайния не винаги ще може да се присъедини към тройния блок или да затвори тройния блок, той покрива дясната част на терена, като по този начин увеличава натиска върху съперника и отбраната има по-лесна задача. Това не е лесна ситуация за играч, но става въпрос за промяна на начина, по който мислите. Подаване от долу  или от центъра, това са моментите, когато трябва да създадем троен блок. На теория това са най-лесните ситуации, на практика изглежда различно, така че трябва да се преследва този троен блок.

снимка:fibv.com

„Претоварване“ от едната страна на мрежата, т.е. предаване на инициативата на играчите (поради четене на играта или опции за игра) за преместване на блока от едната страна на мрежата. Говорейки за претоварване на едната страна на мрежата, решаваме да оставим част от мрежата и да зададем трима играчи само на другата половина на мрежата. Това често идва от тактически предположения или инициатива на играча на терена. Типичен пример може да бъде преместване на играч от зона 4 във вътрешността, като скача с първото темпо, докато централния  се присъединява към играча в зона 2 и благодарение на това там се появява двоен блок.

 

Най-добрите моменти на претоварване са тези, избрани от самите играчи, а не от щаба. Определено обаче не трябва да правите това след време, защото няма смисъл. Търсим тези ключови моменти в играта, когато рискът ще се изплати. Понякога играчите решават да играят тази опция преди действието. Нека си припомним, че играчът, който влиза навътре, винаги скача пред централния на съперника.

снимка:fivb.com

 

Системи за използване от центровете на  блок:

 • Позиция 3 (зона 3) неутрална.Центъра стои в средата и се премества на една страна в зависимост от това, което се случва на мрежата.
 • Център, който следва “, което означава, че се движи с централните нападатели на противника всеки път. Вариантът се прилага предимно за централните, които са голяма заплаха на атаката.
 • Играем без първо темпо. Не се интересуваме от центъра на противника. Централният се движи само по крайщата. Ако съперник играе първо темпо или пайп, той се опитва да блокира атаката.

 

Трябва да не забравяме да адаптираме системата към способностите на отбора, а не обратното. Вие също трябва да търсите тенденции в опонента си. Всеки отбор има предпочитания, по-малки или по-големи, напр. къде е първото темпо, кои играчи получават най-много топки в контраатака или след 20 точки.

снимка:fivb.com

Играчите могат да абсорбират информацията на една карта максимум. Волейболистът не може да си спомни 50 информации. Претоварването със съобщения обикновено завършва с това, че отборът не усвоява нищо. Прекалената информация е по-лоша от липсата й. Под натиск човешкото тяло не може да си спомни много знания. Ето защо трябва да обобщим всичко с нещата, които са най-важни за нас. Гардини е щастлив, когато в състояние на 24:24, играчът си спомня трите най-важни въпроса, предадени преди това от тренировъчния персонал.

Цялата лекция може да видите тук:

https://www.facebook.com/technicznastronasiatkowki/posts/1386555971541810?__tn__=K-R

https://www.youtube.com/watch?v=ESO_HCV6MEg

+ There are no comments

Add yours