Науката и спорта – Играта в центъра

Науката и спорта – Играта в центъра


Ролята на централния нападател / блокиращ.

В съвременния волейбол от доста години се наложи профилирането на състезателите, на диагонали, централни блокиращи , посрещачи. С промяна на правилата се даде възможност и на състезатели с нисък ръст които могат да посрещат началния удар на противника и играят добре в защита да играят волейбол на високо ниво. Именно тази промяна в правилника касае и тези за които ще са следващите редове. Преди години централните нападатели трябваше да играят във всичките шест ротации без смяна , затова се изискваше те да имат и прилично владеене на елемента долно подаване, за да могат да посрещат началния удар с отскок, както и да играят в защита, сега техните действия се ограничават само с епизодични действия в защита .

24568137435снимка cev.lu

Централните нападатели и блокиращи-

Състезателите които нападат в центъра на игрището, блокират пак там и след изпълнението на началния удар отстъпват своето място на либерото което играе само на задна линия. Обикновено това са най ръстовите състезатели в отбора над 205см и нагоре, има и състезатели на този пост с ръст около 200см които играят успешно благодарение на техническите умения които притежават и усета които имат при поставянето на ръцете при изграждане на блокада-(това на волейболен език се нарича да четеш играта). Много хора подценяват ролята на централния блокиращ и нападател , но трябва да се отбележи, че те са хората върху които всеки разпределител изгражда своята стратегия преди всеки мач. В съвременния волейбол са се откроили два типа централни нападатели едните отиграват подадените топки на височина , другите на скорост. Каква топка е най удобна за дадения нападател го решават старши треньора, разпределителя и централния нападател като и тримата се съобразят с индивидуалните умения и възможности на последния. Всичко това се уточнява в тренировъчния процес и в моделираните тренировки за даден противник, по време на мач се уточняват само дребни детайли.

Характеристика за централния нападател

-Да притежава необходимата височина която да му позволява успешно да извършва две блокиращи действия в една акция(напр. реагира на първото темпо на противника и след това блокира в края на мрежата, или прави блокада на атака от зона шест пайп).

-Ако не разполага с нужната височина да има дълги горни крайници което от своя страна може до някаква степен да компенсира недостатъчния ръст.

-Пъргавите глезени му дават предимство когато бъде ползван от разпределителя в дълги разигравания и няма време за нормално засилване за атака а се налага отскок от една крачка или от място.

-Гъвкавост в раменната става и мобилност на китката които ще му помогнат при отиграване на не дотам прецизни топки подадени от разпределителя.

Да притежава чувство и усещане за скорост, височина, разстояние.

Характеристика на централния блокиращ

-Да наблюдава много внимателно действията на противниковия разпределител.

Централният блокиращ на първо време играе срещу разпределителя и след това срещу нападателя, съумее ли да разгадае ходовете на разпределителя, прибавяйки информацията от статистиката ще има известно предимство пред нападателя, който по презумция е в по изгодна ситуация.

-Да може бързо да анализира оперативната информация от действията на всички на игрището, най вече на противника –какво е посрещането на началния удар на противника, каква е предварителната информация и да я използва максимално.

-Да реагира след подаването на разпределителя (да чете играта).

-Да направи точна преценка за времето и мястото на отскока за блокиране.

-Винаги изходната  му позиция да бъде в центъра на игрището, да не следва противниковия централен нападател.(например следвайки острата топка на противника, при залъгващо действие на разпределителя придвижването му към зона две ще бъде трудно и не ефективно, няма да може да покрие разстоянието което се е получило след предварителното придвижване, същото се отнася и в случаите които има повикване на ниска топка зад главата на разпределителя. В много от случаите разпределителите показват дадена комбинация с ясната идея да разтеглят фронта на атаката и ако централния блокиращ се подведе по действията на противниковия разпределител шансовете му за успешни действия на блокада се намаляват.

-Да синхронизира и ръководи действията на своите колеги когато се играе на висока топка далече от мрежата- той определя дали да бъде изграден двоен или троен блок в такива ситуации.

-Когато се изгражда групова блокада много важно е да бъдат добре подредени краката на състезателите, синхрона при придвижване изисква усилена работа и търпение(добрата основа е предпоставка за успешна блокада).

Само при треньорски указания съобразени с тактиката на отбора се разрешава въртене на ръцете при блокада и то когато се играе един на един с противника, във всички останали случай ръцете се държат стегнати и имат  движение нагоре и напред над мрежата в противниковото поле.

-Правилното поставяне на ръцете може да увеличи процента както на точковите блокади така и на омекотените топки след нападение на противника които дават възможност за контраатакуващи действия.

За да се подържа бойния дух на централния блокиращ той трябва да взима дейно участие и в нападението на отбора, централен нападател изолиран от атака губи желание да бъде активен и търсещ на блокадата, спира да прави заходи за атака или ги прави просто маркирайки и така усложнява положението на отбора като цяло играта се опростява само в края на мрежата което в повечето случай води до негативни резултати. Реализиране на потенциала на централния нападател е в пряка зависимост от уменията на разпределителя, колко по добре подава топките разпределителя толкова централния нападател е по резултатен.

+ There are no comments

Add yours