Науката и спорта – Основни елементи, мнението на специалистите.

Науката и спорта – Основни елементи, мнението на специалистите.


Волейболът е спорт, който изисква много умения, работа в екип и интелект. Има много аспекти на играта, които играчът трябва да овладее, но някои от най-важните са техническите основи: атака, сервиране, посрещане, защита, подаване, подсигуряване. Това са уменията, които правят разликата между победа и загуба на разиграване, гейм или мач. Но какво мислят най-добрите волейболни треньори в света за тези основи? Как обучават своите играчи? Какви са техните съвети и тайни за подобряването им? Ще споделим някои от цитатите на някои от най-успешните и уважавани волейболни треньори на международната сцена. Няма да навлизаме в подробности за всеки фундамент, а по-скоро ще се съсредоточим върху това, което тези треньори имат да кажат за тях.

Атака

Атаката е умението, което позволява на отбора да печели точки, като удря топката над мрежата и в полето на противника. Това е едно от най-зрелищните и вълнуващи умения във волейбола, но и едно от най-предизвикателните. Добрият нападател трябва да има сила, бързина, точност, време и визия. Ето няколко цитата от трима велики волейболни треньори за атаката:

фото:fivb.com

 

Карч Кирали: „Волейболът не е като формула, така че трябва да дадем малко свобода на играчите. Не ми харесва, нападателите ми да мислят твърде много за ударите. Искам да видят какво се случва от другата страна на мрежата и след това просто да  ударят.

foto:fivb.com

Бернардо Резенде: „Атаката не е само за сила, но и за техника и интелигентност. Трябва да знаете как да променяте ударите си според ситуацията. Трябва да можеш да удряш силно, когато имаш добро подаване и свободно пространство, но и да удряш умно, когато имаш лошо подаване или добре оформен блок. Трябва да си непредсказуем и креативен.”

 

Ланг Пинг: „Атаката не е само да удряш топката силно, но и да я удряш качествено. Трябва да обърнете внимание на подхода си, замаха на ръката, движението на китката и точката на контакт. Трябва да ударите топката с топспин, за да може да падне по-бързо и по-силно. Трябва да удряте топката под различни ъгли и траектории, за да можете да избегнете или използвате блока.”

foto:fivb.com

Сервис

Сервисът е умението, с което започва всяко разиграване във волейбола. Това е единственото умение, което играчът може да изпълнява без никаква намеса от противника или съотборниците. Това е и едно от най-важните умения във волейбола, тъй като може да създаде натиск върху посрещането на противника или дори да отбележи директни точки. Добрият сервиращ трябва да има мощност, точност, последователност и разнообразие. Ето няколко цитата от трима велики волейболни треньори за сервиса:

foto:fivb.com

Хю Маккъчън: „Сервисът е първата линия на нападение и първата линия на защита. Може да даде тон на цялото разиграване. Трябва да сервирате целенасочено и агресивно, но също и с контрол и прецизност. Трябва да сервирате на определени зони или играчи, според плана ви за игра и слабостите на противника. Трябва да сервирате с различни скорости, завъртания и траектории, за да можете да накарате опонента да отгатва и да го накарате  да остане извън равновесие.“

Джовани Гуидети: „Сервисът е най-важното умение във волейбола, защото може да промени всичко за секунда. Може да ви даде предимство или недостатък, в зависимост от това как сервирате. Трябва да сервирате с увереност и смелост, но също и с интелигентност и адаптация. Трябва да сервирате според резултата, ротацията, ситуацията и реакцията на опонента. Трябва да сервирате с различни типове сервиси, като сервиране със скок, сервиране флот, сервиране със завъртане или хибридно сервиране, така че да можете да създавате различни проблеми на опонента.”

foto:fivb.com

Масимо Барболини: „Сервисът е умението, което може да направи разликата между победата и загубата в мача. Може да ви даде импулс или да ви го отнеме, в зависимост от това как сервирате. Трябва да сервирате с натиск и последователност, но също и с вариации и изненада. Трябва да сервирате в различни зони или играчи, в зависимост от вашата стратегия и силните страни на опонента. Трябва да сервирате с различни техники, като сервис със отскок, флот или хибрит, така че да можете да използвате различни слабости на опонента.“

Посрещане

Посрещането  е умението, което позволява на отбора да контролира сервиса  на противника и да организира своя собствена атака. Това е едно от най-фундаменталните и съществени умения във волейбола, тъй като определя колко добре един отбор може да управлява своето нападение и да отбелязва точки. Добрият посрещач трябва да има добра работа на краката, стойка, платформа и комуникация. Ето няколко цитата от трима велики волейболни треньори за приема:

foto:fivb.com

Джон Спероу:  „Посрещането  е умението, което определя всичко останало във волейбола. Това е основата на вашето нападение и защита. Трябва да посрещате с добра техника и дисциплина, но и с очакване и реакция. Трябва да посрещате  с добра работа на краката, за да можете да заемете позиция бързо и ефективно. Трябва да посрещате  с добра стойка, за да можете да създадете стабилна платформа с ръцете си. Трябва да посрещате с добра комуникация, за да можете да поискате топката или да помогнете на съотборниците си.”

foto:fivb.com

Зоран Терзич:  „Посрещането е умението, което може да направи разликата между победата и загубата в мач. Може да ви даде предимство или недостатък, в зависимост от това как посрещате. Трябва да посрещате с увереност и смелост, но и с интелигентност и адаптация. Трябва да посрещате според резултата, ротацията, ситуацията и реакцията на противника. Трябва да посрещате с различни типове техника, като пас отгоре, отдолу,  или с удар, така че можете да създадете различни възможности за вашия отбор.“

Защита

Защитата е умението, което позволява на отбора да попречи на противника да отбележи точки, като блокира или защитава техните атаки. Това е едно от най-предизвикателните и възнаграждаващи умения във волейбола, тъй като изисква много физическа и психическа издръжливост, ловкост и работа в екип. Добрият защитник трябва да има добро четене, предвиждане, позициониране и реакция. Ето няколко цитата от трима велики волейболни треньори за защитата:

foto:fivb.com

Хю Маккъчън: „Защитата е умението, което показва вашия характер и вашата отдаденост към вашия отбор. Не е лесно да играеш защита, защото трябва да се справяш с много сила, скорост и непредсказуемост от противника. Трябва да играеш защита с добра техника и дисциплина, но също и с очакване и реакция. Трябва да играете защита с добро четене, за да можете да видите какво прави опонентът и накъде отива. Трябва да играете защита с добро позициониране, така че да можете да покриете най-вероятните зони на атака. Трябва да играеш защита с добра реакция, за да можеш да се придвижваш бързо и ефективно към топката.”

Зоран Терзич: „Защитата е умението, което може да направи разликата между победата и загубата на мач. Може да ви даде импулс или да ви го отнеме, в зависимост от това как играете защита. Трябва да играеш защита с увереност и смелост, но също и с интелигентност и адаптация. Трябва да играете защита според резултата, ротацията, ситуацията и реакцията на противника. Трябва да играете в защита с различни видове блокове и удари, като пасивен блок, активен блок, пусната топка, след плонж, така че можете да създадете различни възможности за вашия отбор.“

 

Масимо Барболини: „Защитата е умението, което може да изненада и разочарова противника. Може да им покаже, че не се страхувате от тях и че сте готови да се борите за всяка точка. Трябва да играете защита с натиск и последователност, но също и с вариации и изненада. Трябва да играете защита с различни стратегии и системи, като например ротационна защита, защита на периметъра или защита в човек, за да можете да използвате различни слабости на противника.

 

Подаване – разпределяне

Подаването е умението, което позволява на отбора да достави топката на своите нападатели по най-добрия възможен начин. Това е едно от най-важните и сложни умения във волейбола, тъй като изисква много прецизност, време и визия. Добрият разпределител трябва да има добра техника, умения за вземане на решения и комуникация. Ето няколко цитата от трима велики волейболни треньори за снимачната площадка:

foto:fivb.com

Деби Грийн: „Разпределянето  е умението, което свързва всичко във волейбола. Това е умението, което кара вашите съотборници да изглеждат добре и кара опонентите ви да изглеждат зле. Трябва да подавате с добра техника и дисциплина, но също и с креативност и интуиция. Трябва да подавате  с добра техника, така че да можете да контролирате топката с пръстите си, а не с дланите си. Трябва да подавате  с добра дисциплина, за да можете да следвате правилата и да не правите двоен контакт или да вдигате топката. Трябва да подавате с креативност, така че можете да променяте подаванията  си според способностите и предпочитанията на вашите играчи. Трябва да подавате  с интуиция, за да можете да прочетете играта и да изберете най-добрия вариант за всяка ситуация.

Джовани Гуидети: „Подаването е умението, което може да промени всичко за секунда. Може да ви даде предимство или недостатък, в зависимост от начина, по който го извършвате. Трябва да подавате с увереност и смелост, но също и с интелигентност и адаптация. Трябва да подавате според резултата, ротацията, ситуацията и реакцията на противника. Трябва да разпределяте  с различни типове подавания, като бързи подавания, високи подавания, подаване на втора линия или пайп , така че да можете да създавате различни проблеми на опонента.”

foto:fivb.com

Ланг Пинг: „Разпределянето   е умението, което може да изненада и зарадва вашите играчи. Може да им покаже, че им имате доверие и че искате те да успеят. Трябва да подавате с прецизност и последователност, но също и с вариации и изненада. Трябва да разпределяте с прецизност, за да можете да подадете топката на вашите нападатели на правилното място, скорост и височина. Трябва да подавате  с последователност, за да можете да изградите връзка с вашите нападатели и да ги накарате да се чувстват удобно. Трябва да разпределяте  с вариация, за да можете да използвате всичките си атакуващи играчи и да ги държите включени. Трябва да подаваш изненадващо, за да можеш да хванеш опонента неподготвен и да дадеш предимство на нападателите си.”

http://www.volleyballhubpro.com/what-the-best-volleyball-coaches-think-about-the-technical-fundamentals/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours