Неочаквани резултати, колеблива игра с големи амплитуди!


Ако съдим по играта и резултатите, как ще коментирате игра на отбора?

Като резултати, неочаквано, като игра, много колеблива с големи амплитуди. Преди началото се дадоха едни заявки, че ще се търси добро класиране, като се има предвид, че някои отбори ще се съсредоточат за Олимпиадата, няма да са всички, но пък се оказа, че много отбори с изключение на Италия, дойдоха с почти всички налични състезатели. Забелязва се едно сериозно отношение към VNL, защото това ще бъде последна проверка преди олимпийските игри.

foto:fivb.com

Забелязваме, че  отбори които не са се класирали за игрите, играят много солидно с голяма мотивация, например Сърбия, Словения, тук къде слагаме нашият отбор, като мотивация и настройка за игра?

Споделям това което казахте, за голямо мое съжаление аз не виждам тази мотивация и това желание в нашите момчета. Както казахте отборите, които няма да участват на олимпийските игри дават всичко от себе си. При нас не се получава така за  голямо съжаление и наистина не можем да приемем, че само младостта и неопитността е причина за това поведение на нашите състезатели. Аз и друг път съм споменавал, че комуникациата в нашия отбор не е на необходимото ниво, между треньор и състезатели. Може би там се крие разковничето.

foto:fivb.com

Да поговорим малко и за селекцията, сякаш всяка година ние имаме в отбора непрекъснато много контузии, защо се получава така. Цецо Соколов е такъв състезател, обикновено в националния отбор все има някакви здравословни проблеми?

Това е много деликатна тема, относно селекцията факт е например, че ние в последните няколко години или не  съумяваме да мобилизираме силите и потенциала който имаме и да го канализираме в една посока от всички. Факт е,че много от състезателите по една или друга причина не желаят да участват в националния отбор или по някакъв начин не се влагат на сто процента, както се влагат в клубовете си. Но ми се струва, че тук проблема е чисто ментален и каквото и да говорим от чисто спортно-техническо естество, нищо не можем да променим. Смятам, че при нас манталитета е голям наш минус, който бавно и постепенно във времето ни дърпа лека полека назад, защото ние не искаме да направим промени в себе си.

foto:fivb.com

Как да си обясним факта с контизиите, на практика сега отборът е останал с един диагонал, двама централни блокировачи, какво се случва, имате ли някаква информация?

Информация нямам, за да се стигне до това положение, по скоро в селективен план не са изчистени добре нещата, защота са взети хора, които може би не им е мястото там. От друга страна, за тренировъчния процес тази година всички състезатели по една или друга причина са облагодетелствани с това провеждане на VNL в балон. От опит го казвам, през годините пътуването е страшно уморително и тежко и много лошо се отразява на състезателите. Сезоните са тежки за всички, факт е, че в нашия отбор нямаме толкова много топ състезатели, които да играят до края на първенствата. Това трябва да се отчете като факт. Единствен Цецо Соколов, който игра до края в едно от топ първенствата в Европа. Докато другите наши състезатели се подвизават във  отбори, които са средна ръка, които се борят за плейофи, които не се състезават в отбори от топ ниво. Изключение прави Мартин Атанасов, който стана шампион на Турция, но все пак Турция не е в топ първенствата на Европа.

foto:fivb.com

Но пък той не играе и сега…

Да може би има някакъв здравословен проблем. Може и при него да има натрупана умора. Има доста момчета, които се състезават в България, това са първи опити на много високо ниво да играят с волейболисити, които до скоро са ги гледали само по телевизията.

Остават шест мача до края на турнира, да очакваме ли някакво преобразяване, или ще я караме както го виждаме до сега?

Вчера взехме глътка въздух с тази победа, това може малко да обнадежди цялата ситуация, но имайки предвид с кои отбори ще трябва да се срещнем и наблюдавайки какво правят тези отбори до момента, за мен се очертава доста тежък завършек на тази лига. Мисля, че ще продължим да експериментираме и да даваме възможност на всички момчета да усетят за какво става на въпрос.  Генерално от една страна това е  хубаво, всеки трябва да мине по този път, да прегори в такива тежки битки, но от друга страна когато я няма визията, когато го няма големия облик, тогава е по-лошо, така или иначе тази лига ще мине и ще замине, някои от състезателите ще са понатрупали малко опит за себе си, но все ми се струва, че някои от момчетата няма да ги видим в понататъчната подготовка на отбора.

foto:fivb.com

Може би Силвано Пранди си  е направил добре сметката, знае кои състезатели ще вземе на европейското първенство, има голям опит…

При всички случаи той знае какво прави, ние от страни наблюдавайки процесите, можем само да изказваме нашите мнения. Той е много наясно с нещата, използва много маньоври в своето поведение в работата си в годините с различни състезатели, той е наясно кои хора ще му свършат работа. Той е наясно и как да смекчи ударите, от общественост, от журналистически нападки към въпроси защо и как. Има прекалено много опит в това, в тази комуникация. Той е един от треньорите, които дава път на млади състезатели, това е едно от нещата с което се слави. Винаги може да каже,че е дал възможност на млади състезатели, доказал го е през годините. Наясно е какво се случва, но дали това е начина и дали това е пътя.

foto:fivb.com

Феновете коментират винаги един неизбежем въпрос, когато един отбор не върви, предстои европейско първенство, трябва ли Силвано Пранди да остане на поста?

Какво да ви кажа, ако трябва да върнем лентата назад, аз моето мнение съм го казвал и писал във VolleyComment, след като не успяхме да направим това което беше необходимо във Варна преди две години с негово водачество на отбора, смятам, че той беше дал максимума  на нашия отбор и трябваше да се тръгне към друг ход, към друго развитие на нашите отбори.

Като член на треньорската комисия, самата комися смятате ли, че трябва да предприеме нещо и даде някакъв съвет на федерацията?

На този етап от съществуването си, треньорската комисия е съсредоточила сили основно към създаване на така нареченото методическо пособие,  треньорско помагало, както искате така го наречете за работата при подрастващите.

foto:fivb.com

За Силвано Пранди, федерацията ли трябва да вземе решение?

Това е нейно решение, управителния съвет трябва да направи сериозен анализ след като приключи VNL, дали това което се случва в националния отбор и дали трябва да се продължи по този начин и да се гласува доверие на Силвано Пранди, защото не е тайна, имахме възможност да наблюдаваме и други треньори чужденци в държавите и как те се отнасят към работата която са поели, мотивационно, поведенчески. Сега ние можем да правим изводи на базата на това което виждаме, но според мен, това което виждаме е върха на айсберга, предполагам, че нещата в тренировъчния процес са почти по същия начин, защото както тренираш, така и играеш. Каквато е комуникацията по време на тренировките, такава е комуникацията по време на мач. Преди 10-11 години, Силвано Пранди когато дойде за първи път в България,  водеше една много по-добра комуникация на италиански език със всички останали момчета и нещата някакси се получаваха. Всеки има някакво ниво на умение на владеене на чужди езици, но все ми се струва, това  което слушаме по време на почивки и указанията които се дават, аз забелязвам едно напълно неадекватно поведение и неразбиране от страна на състезателите, какво се изисква и как да се  направи. Предполагам, че комункацията по време на тренировъчен процес се води на италиански, но това е само мое предположение.

foto:fivb.com

Да пожелаем успех на нашите момчета, какво и да става …

Рзбира се, аз винаги съм го казвал, че не трябва да се подкрепа отбора само когато побеждава. Ако искаме нещата да се случат по някакъв по-добър  и правилен начин, ментално да израснем като нация, като разбиране за нещата, не само в спорта, а ми в културата, в образованието, в какво и да е, трябва да се подкрепяме и тога, когато нещата не вървят.

Антони Йорданов БНР

+ There are no comments

Add yours