Няма да има разместване на пластовете.


Христо Илиев

Колко важно е доброто представяне на България за българският волейбол?

Излишно е да се коментира. От гледна точка на това , че мъжкия волейбол има трайни традиции и присъствие на световно ниво. Аз съм убеден , че възможността с домакинството на световното първенство още веднъж ще затвърди това присъствие в световния елит. Недвусмислено интереса към отбора показва , че заслужава вниманието и грижите които се полагат за него, и това, че цялата спортна общественост следи изявите на отбора. Дай боже през тази година това поколение да докаже себе си по най-добрия начин, което определя и важността на този форум.

снимка:fivb.com

До къде може да стигне българският отбор, топ 6 постижима цел ли е?

Смятам , че първото стъпало трябва да бъде преодоляването на отборите в групата. Това трябва да бъде цел пред отбора. Естествено пътят по-нататък ще бъде доста труден, но не и невъзможен. Смятам , че не трябва да се надува балона, ето вижте домакини сме , ще правим чудеса. Напротив отборът с всеки изминал мач да навлиза в   първенството, да трупа самочувствие и когато се отвори вратата за шестицата да са готови. Шестото място е една реална и постижима цел.

снимка:bulgarian volleyball federation

В кои компоненти от играта българите изостават от водещите сили?

Според мен имаме силна блокада, но там където не вървят нещата е посрещането. Там изпитваме проблеми и не можем да използваме пълноценно всички състезатели. Това не е нещо ново от край време имаме такива проблеми. Много трудно играем срещу отбор , както с тактически ,така и със силов начален удар. Там отборът трябва да търси стабилизиране. Друга слабост е многото неоправдани грешки на начален удар . Липсва стабилност при изпълнението на началният удар.  В нашият отбор липсват изпълнители които са близко до еталона  за изпълнение на начален удар с отскок. Мое мнение е , че през последните 7-8 години българският отбор е стабилизирал играта в центъра , както на блокада така и в атака, но при лошо посрещане не се получа. Не можем да постигнем ефективност в играта такава каквато би трябвало да имаме.

снимка:fivb.com

Вашия фаворит за спечелване на титлата и защо?

В момента отборът който доминира в изявите в лигата на нациите е отборът на Русия, въпреки колебливите мачове които имаха срещу Австралия  и Сърбия. За мен това е отборът основен фаворит. Друг отбор който основателно претендира и има място сред фаворитите е отборът на Франция. Италия като домакин, все пак финалната фаза е в Италия. Мисля , че  и отборът на Бразилия ще намери място в челото.

снимка:fivb.com

 

Световното първенство е междинен цикъл между две олимпиади, водещите сили са ясни, възможно ли е разместване на пластовете, изненади както при футбола?

Световното първенство ще се използва от водещите сили за дадени корекции ,по пътя за олимпиадата през 2020. В игрови аспект да търсят нещо по-добро. За мен , няма да има никакво разместване на пластовете. Няма да се появи някой феномен , който да размести статуквото. Водещите 5-6 страни показват една класа , стабилност. Корекциите които ще правят са с перспектива, след две години постовете в които имат проблеми да ги елиминират.

 

+ There are no comments

Add yours